загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хремастика пана Шмідта і C º

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Красти - недобре! Адже правда, це негарно?.. А гарно красти - це вже зовсім інша справа, щось на зразок гри в карти. Тут весь фокус у тому, хто зайнятий цією справою. Запитайте кишенькового злодія, що він думає про крадіїв, і він неодмінно почне вихваляти свою «професію». Хіба не заслуговує захоплення вміння крадія зняти годинник з руки у пасажира переповненого автобуса таким чином, що їхній володар нічого не помітить (принаймні, поки викрадач не вийде на найближчій зупинці).

Ухилення від податків в усіх державах завжди вважалося злочином. І зараз діють суворі закони щодо тих, хто ухиляється. Але ... разом з тим, так само діє і принцип: все, що не заборонено, то можна. І ухилення від податків, особливо тепер, «в умовах капіталізму», як мовиться, звичайна справа... З'явилося «наукове» визначення поняття «ухилення». Тепер всі знають: це - «оптимізація податків». Так би мовити, милозвучний синонім. Аби не різало слух...

В античному світі використовувалося введене Аристотелем поняття «хремастика» (від слова хрема - майно, володіння), Хремастика позначала мистецтво забезпечення достатку, або діяльність, спрямовану на нагромадження багатства, отримання прибутку, вкладення і накопичення капіталу. Оскільки за часів Аристотеля процвітав торговий і лихварський капітал, то метою торгово-промислової діяльності було необмежене накопичення багатства, постійне збільшення капіталу.

Класики політекономії А. Сміт і Д. Рікардо ототожнювали капітал з накопиченою працею, запасом (машин, устаткування, інструментів, сировини, одягу, їжі, грошей і т. п.).

Якби Арістотель раптом воскрес із мертвих і ознайомився з нинішньою хремастикою, він би виявив, що і через багато століть необмежене накопичення багатства, постійне збільшення капіталу залишилося головною метою більшості капіталістів. Навряд чи він зміг би назвати сучасний капіталізм більш прогресивним, більш людяним.

Про це подумалося, коли прочитав у Кореспондент.net публікацію «Глава Google: Наша схема ухилення від податків - це капіталізм», де розповідається про те, як всесвітньо відомий IT-гігант «пишається своєю податковою оптимізацією». Напевно і наші олігархи пишаються результатами блискуче освоєної ними «науки» - обкрадання суспільства, чи то пак оптимізації.

Хремастика Еріка Шмідта, голови ради директорів компанії Google, та інших директорів цього інтернетівського монстра росте як на дріжджах. Пана Шмідта дратують звинувачення на адресу компанії і його особисто з боку британських чиновників, які назвали дії Google «аморальними».

Ну а як же ще це можна назвати, коли дохід компанії в одній лише Великобританії склав за рік 4,1 млрд. доларів, при цьому у вигляді податків було виплачено всього 6 млн. фунтів стерлінгів!

Приводів для невдоволення податковими схемами Google і ряду інших великих корпорацій більш ніж достатньо як у громадян Великобританії, так і Австралії, Італії, Франції. А Еріка Шмідта таке нерозуміння «економічної науки» дратує. Тому-то він і виступив із гучними заявами в інтерв'ю телеканалу Bloomberg, зокрема зазначивши, що схема ухилення від податків Google - це капіталізм. Мовляв, не знаєте ви, громадяни, як правильно називати дане явище: не аморальність, а капіталізм!

Шмідт пишається структурою оптимізації податків в компанії, оскільки вона створена на основі тих пропозицій і стимулів, які надають влади тих країн, де знаходяться підрозділи компанії. Він не втомлюється повторювати: "Це називається капіталізмом. У мене немає ніяких сумнівів у тому, що ми діємо в рамках закону і наші дії цілком логічні і правильні".

Google активно користується податковими схемами під назвою Double Irish і Dutch Sandwich, в рамках яких значна частка прибутку виводиться з підрозділів в різних країнах, і податки сплачуються в режимах з більш низькими податками, в тому числі й в офшорних зонах. Аналогічну практику ухилення від податків активно практикують Apple і багато інших лідируючих корпорації світу.

Офшорні «дірки» поглинають величезні грошові кошти, відірвані від інвалідів та сиріт, від людей літнього і похилого віку, від дитячих будинків та інтернатів для ветеранів. І щоб мати уявлення про те, хто стоїть за цим «законним бізнесом», достатньо навести лише один приклад, взятий зі звіту BBC, відомого видання The Guardian і Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ): британська подружня пара, яка переїхала в карибську державу Сент-Кітс і Невіс, є директорами більше 2000 компаній. Їх імена - Сара і Едвард Петр-Мірз - фігурують у найрізноманітніших сферах: від російських угод купівлі елітної нерухомості до сайтів казино і порнографії.

Якщо 21 000 офшорних компаній керує всього 28 номінальних директорів, чи варто тут підводити «наукову базу», щоб списувати велику грабіжку на капіталізм?

Всеукраїнська асоціація пенсіонерів протягом кількох років намагається переконати вище керівництво України в необхідності на законодавчому рівні встановити оподаткування всіх офшорних операцій, здійснюваних українськими компаніями.

Поки що єдиним реальним кроком в цьому напрямку стало підписання угоди з Кіпром, яка, на жаль, дозволить повертати в державну казну лише 1% з тієї маси грошей, яку добрі знавці теорії капіталізму та «оптимізації податків» щорічно ховають в офшорах. У той же час дефіцит Пенсійного фонду України вже досяг 100 мільярдів гривень - рівно стільки, скільки (за заявою головного податківця країни Олександра Клименка) втрачає за рік держава через застосування офшорних схем. Але якщо ми і далі будемо відвойовувати у акул капіталізму по одному відсотку, Україні для налагодження нормальної економічної ситуації знадобиться 100 років!

Олег Кравченко

До списку новин