загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У 2013 році пенсію підніматимуть двічі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

П’ять разів упродовж 2012 передвиборного року українським пенсіонерам підвищували пенсію. Бюджет-2013 до пенсіонерів менш щедрий. У ньому закладено усього два етапи підвищення, причому другий – аж наступної зими. А долю виплат ряду пенсій, надбавок і підвищень до пенсій Кабмін узагалі вирішуватиме, виходячи з фінансових ресурсів.

Прожитковий мінімум для пенсіонерів підвищили на 10 гривень

Із нового року пенсії в окремих категорій пенсіонерів зростуть. Відбуватиметься це в два етапи. Перший перерахунок зроблять «під ялинку», другого доведеться чекати майже рік.

– Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, – до 894 гривень із 1 січня нового року і до 949 гривень із 1 грудня. Зараз він становить 884 гривні, – говоритьзаступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України Анна Вовкогон.

Усі виплати, що залежать від цієї величини, перерахують в автоматизованому режимі за матеріалами пенсійних справ.

Щодо виплати пенсій, надбавок і підвищень до пенсій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям війни, особам, звільненим із військової служби, ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, то їх долю вирішуватиме уряд. Йому ж доручено подумати за підсумками виконання бюджету в I кварталі над подальшим підвищенням соціальних стандартів. Утім, на це надії мало, адже цьогорічні перерахунки були закладені ще при прийнятті бюджету на 2012 рік.

Інвалідів війни і військовослужбовців ощасливили...

Із 1 січня підвищуватимуть пенсії інвалідам та учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, яким виповнилося 85 і більше років. В області таких близько 2,5 тисячі осіб.

За словами Анни Вовкогон, їхня надбавка до пенсії стане такою ж, як і в інвалідів війни І групи, себто 50% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Досі інвалідам війни ІІ та ІІІ груп доплачували відповідно 40% і 30% прожиткового мінімуму.

Черговий перерахунок зроблять і для військовослужбовців та членів їхніх сімей. На 1 грудня нинішнього року 15,5 тисячі пенсіонерів-військових отримували у середньому 2171 гривню.

...а на жінках і працюючих держслужбовцях – зекономили

Окрім того, майже вдвічі менше отримували працюючі пенсіонери-держслужбовці, які оформлялися на пенсію після жовтня 2011 року. До жовтня пенсія держслужбовців становила 80% від їхньої зарплати, тоді як всі українці отримували 48%. Та за новим законом держслужбовці і 10 категорій, прирівняних до них, працюючи, отримували пенсію, що обчислювалася вже на загальних підставах.

Від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежать:

- мінімальні розміри пенсій, призначених відповідно до законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, і деяких інших осіб»;

- мінімальні розміри пенсійної виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій;

- розміри пенсій за особливі заслуги перед Україною;

- розміри підвищень до пенсій ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань;

- додаткова пенсія особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи;

- державна соціальна допомога на догляд та ін.

До списку новин