загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поліпшення пенсійного забезпечення громадян залишається пріоритетним завданням уряду - Микола Шамбір

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серед пріоритетів уряду й у наступному році залишатиметься поліпшення пенсійного забезпечення українців.

Таке запевнення висловив у інтерв'ю кореспонденту УКРІНФОРМу директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір, розповідаючи про минулорічні здобутки та найближчі перспективи у поліпшенні рівня життя непрацездатних громадян.

- Миколо Івановичу, ми розпочали новий рік із новим фінансовим документом країни. Яких новацій варто чекати від Держбюджету-2013, зокрема, чи збільшився розмір єдиного внеску, що по суті є базовою гарантією соціального захисту в Україні?

- Відразу розвію ваші сумніви - зміни щодо розміру єдиного внеску на 2013 рік не плануються. Так, зокрема, розмір єдиного внеску для підприємств, установ, організацій тощо відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску з урахуванням видів їх економічної діяльності, становить від 36,76 до 49,7 відсотка, зокрема відрахування на пенсійне страхування - 33,2 відсотка. Що ж до найманих працівників, то для них розмір цього внеску становитиме, як і раніше, 3,6 відсотка від їхньої місячної заробітної плати, в тому числі, на пенсійне страхування - 2 відсотка.

- Однак заробітки у всіх різні. Хтось отримує мінімальну зарплату, а у когось вона - у кілька десятків тисяч. Як тут дотримуватиметься держава принципів соціальної справедливості?

- Мінімальна заробітна плата у 2013 році передбачена у таких розмірах. Із 1 січня вона сягатиме 1 147 грн, а з 1 грудня - 1 218 грн. Тим часом соціальний внесок із 1 січня справлятиметься із суми, що не перевищує 19 499 грн. А ось максимальна пенсія з 1 січня буде призначатися у розмірі, який не перевищує 8 940 грн.

Вітчизняна солідарна система пенсійного страхування побудована на дотриманні принципів соціальної справедливості, що гарантує рівні можливості при нарахуванні пенсій особам, які виходять на заслужений відпочинок. Розмір єдиного внеску та пропорції його розподілу, зокрема, на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, встановлюються виходячи із вимог Закону „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

Окрім того, уряд ініціював внесення змін до порядку сплати єдиного внеску. Це дасть можливість з початку 2013 року зменшити кількість платіжних документів при його сплаті.

Хочу наголосити, що на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 роки солідарну систему пенсійного страхування звільнено від невластивих для неї видатків шляхом перекладення частини зобов'язань на державний бюджет. Зокрема, урядом прийнято рішення щодо розмежування видатків між державним бюджетом та Пенсійним фондом на виплату щомісячної державної адресної допомоги.

Запланований обсяг асигнувань дасть можливість фінансово забезпечити виконання соціальних ініціатив Президента України у сфері пенсійного забезпечення, що були запроваджені у 2012 році. Зокрема, йдеться про перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року, підвищення доплати до пенсій для учасників війни та для членів сімей померлих інвалідів війни, здійснення поетапного підвищення розміру пенсій військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які залишили службу.

- Тобто, кошти на реалізацію соціальних ініціатив Президента передбачені і цьогоріч?

- Звичайно, адже для уряду одним із визначальних напрямків соціальної політики є зростання реальних доходів і підвищення рівня життя як працюючих громадян, так і пенсіонерів. Нагадаю, що торік 135 тис. інвалідам війни було збільшено основні розміри пенсій на 25%. При цьому збільшено мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни, які станом на 1 січня 2012 року сягали для інвалідів І групи 2547,9 грн, ІІ групи - 2279,7 грн та ІІІ групи - 2011,5 грн.

На виконання нових соціальних ініціатив Президента України Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 327 “Про підвищення рівня соціального захисту населення”, яка набрала чинності із 1 травня 2012 року. В результаті Пенсійний фонд провів перерахунки пенсій для 12,9 млн пенсіонерів, що становить понад 94% від їх загальної кількості. Було вирівняно розмір підвищення до пенсії для 176 тис. членів сімей померлих інвалідів війни. Середній розмір такого збільшення становив 117,32 грн. Окрім того, на 41,90 грн зріс розмір підвищення до пенсії для 1 млн 280 тис. учасників війни та колишніх в'язнів.

Відбулися зміни й у пенсійному забезпеченні колишніх військовослужбовців. Розмір їх пенсій зростав у три етапи: з 1 липня та з 1 вересня 2012 року і останній відбувся вже у цьому році - із 1 січня.

Окрім того, у жовтні минулого року проведено перерахунки пенсій 1666 особам, які досягли віку 100 і більше років, шляхом збільшення розмірів підвищень ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань і встановлення іншим особам підвищення у розмірі 20% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

У результаті проведених заходів середній розмір пенсії у грудні 2012 року вже сягав 1454,17 грн, що на 200,9 грн (16%) більше за середній розмір пенсії у січні 2012 року (1253,28 грн).

Відбулися зміни й у розподілі пенсіонерів за розмірами одержуваних пенсій. А саме - у 1,4 рази збільшилася чисельність пенсіонерів, розмір пенсії у яких перевищив 1 500 грн, та в два рази - кількість тих, хто отримував від 1001 до 1500 гривень.

- Які законодавчі ініціативи має намір Мінсоцполітики реалізувати найближчим часом?

- Фахівцями нашого міністерства розроблено проект закону України „Про внесення змін до деяких законів України (щодо призначення та індексації пенсій)”. У ньому визначено стратегію подальших дій щодо вирішення проблеми диспропорції у розмірах пенсій, призначених у різні роки. Цей документ має на меті вдосконалити механізм щорічного перерахунку (осучаснення) пенсій, зокрема, з 1 березня здійснювати перерахунок пенсій шляхом осучаснення заробітної плати на 20% росту заробітної плати за попередній рік, але не менше ніж на рівень інфляції. До речі, кошти на реалізацію зазначеної пропозиції вже передбачені в проекті бюджету Пенсійного фонду України на 2013 рік.

Окремим законопроектом передбачається удосконалити порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах. Зокрема, пропонується звільнити роботодавців (підприємства та організації) від зобов'язань відшкодовувати Пенсійному фонду України виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України (крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників за списком робіт та професій, затверджених Кабінетом Міністрів України), та зайнятих повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Для забезпечення фінансування виплати пенсій, призначених на пільгових умовах, законопроектом пропонується запровадити додаткові ставки єдиного соціального внеску.

Відповідно до Закону УкраїниПро Державний бюджет України на 2013 рікпоказники видатків на пенсійне забезпечення обраховані з урахуванням фонду оплати праці, індексу інфляції 104,8 відсотків та розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: із 1 січня - 894 гривні та з 1 грудня - 949 гривень.

Видатки, що спрямовуються з державного бюджету до Пенсійного фонду на 2013 рік, передбачаються в обсязі 83,2 млрд грн. Це на 18,7 млрд грн (або на 29 %) більше, ніж у 2012 році. В тому числі на покриття дефіциту коштів Фонду буде спрямовано 21,8 млрд грн, що на 6,5 млрд грн (або на 42,5 %) більше, ніж було передбачено на зазначену мету торік.

З 1 січня 2013 року, відповідно до Закону УкраїниПро статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, а також інвалідам війни ІІ і ІІІ груп із числа учасників бойових дій, яким виповнилося 85 років і більше, розмір підвищення до пенсії буде встановлено у розмірі, передбаченому для інвалідів війни І групи.

Так, інвалідам війни II і III груп з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, розмір підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачуються замість пенсії, встановлюється в розмірі 50% (замість 40% для інвалідів війни ІІ групи і 30% для інвалідів ІІІ групи) прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Тобто розмір підвищення становить 447 грн замість 357,60 грн для інвалідів війни ІІ групи і замість 268,20 грн - для інвалідів ІІІ групи.

Учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, розмір підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачуються замість пенсії, встановлюється в розмірі 50 процентів (замість 25%) прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто фактично розмір підвищення становить 447 грн замість 223,50 грн.

Так само, як і в попередні роки, у 2013 році мінімальні пенсії виплачуватимуться у розмірах, не нижчих за встановлений законодавством прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. За рахунок коштів державного бюджету здійснюватимуться видатки на пенсійне страхування окремих категорій громадян, скажімо, осіб, які проходять строкову військову службу, здійснюють догляд за дитиною або інвалідом, тощо.

Словом, пенсійне забезпечення у 2013 році буде здійснюватися відповідно до норм чинного законодавства своєчасно та в повному обсязі.

Питання поліпшення пенсійного забезпечення всіх категорій громадян залишається для уряду пріоритетним завданням. На основі моніторингу виконання держбюджету України за підсумками I кварталу 2013 року Кабінетом Міністрів будуть внесені пропозиції щодо подальшого підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення.

Наталія Андрусенко

До списку новин