загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерів навчать ходити у магазин з картками замість готівки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

НБУ хоче зекономити на паперових грошах та ретельніше слідкувати за тим, куди українці витрачають кошти.

 

Нацбанк хоче перетворити готівкові гроші на раритет Нацбанк хоче навчити українців частіше розраховуватися картками, йдеться в сюжеті ТСН.

Для цього, зокрема, планують збільшити кількість платіжних терміналів у магазинах. Щоб їхні власники не опиралися - готують для них спеціальні пільги, а для декого - навіть штрафи. А серед населення мають розгорнути цілу кампанію - аби подолати страх перед усім новим. Насамперед працюватимуть із літніми людьми.

За кількістю пластикових карток Україна нині наздогнала більшість європейських країн. Однак сам принцип, як цими картками користуються українці, суттєво відрізняються від європейського. Люди рідко розраховуються ними в терміналах чи інтернеті. Натомість йдуть до банкоматів і знімають всю суму одразу.

Однак, радіють банкіри, через термінали чи інтернет українці розраховуються вже вчетверо частіше, ніж, приміром, 5 років тому.

Нацбанк не проти збільшити й цю цифру з декількох причин: паперові гривні та копійки коштують недешево, гроші в скляній банці не працюють, і прослідкувати тіньові операції готівкою - неможливо.

"Перехід на безготівковий розрахунок насамперед має зменшити втрати держави. З іншого боку – це має підвищити ліквідність банків, залучити кошти", - пояснила директор департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко.

Для європейців картки - це насамперед безпека та зручність. Німецькі банкіри кажуть, що їхні співвітчизники паперові гроші теж люблять, але скрізь можуть розрахуватися карткою, бо це швидше і простіше. Наприклад, безготівковим рахунком оплачують і аренду квартири, телефон, електрику тощо.

У США паперові долари взагалі раритет. Але і картки невдовзі можуть такими стати. Спеціальні чіпи у мобільних телефонах дають змогу розраховуватися за одяг, їжу, електроніку та навіть громадський транспорт.

Японські банки взагалі "беруть гроші із долонь". Спеціальні термінали зчитують відбитки пальців та судини долоні. Такий ключ майже неможливо підробити, а клієнт може заплатити, навіть якщо забув гаманець.

До списку новин