загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мавпи вміють ділитися по-чесному - вчені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Людська здатність ділитися з ближнім, можливо, має більш стародавні еволюційні корені, ніж вважалося раніше.

 

Про це свідчать результати дослідження американських вчених, які аналізували поведінку шимпанзе в ході тестів під назвою "ультимативна гра", пише Бі-бі-сі.

Суть "ультимативної гри" проста: дві людини повинні вирішити, як їм поділити певну суму грошей.

Автори дослідження, результати якого були опубліковані в журналі "Праці Національної академії наук", намагалися простежити еволюційні шляхи, завдяки яким ми здатні ділитися з іншими, навіть якщо це не приносить нам економічних вигод.

Вчені вважають, що вроджене почуття справедливості - важлива складова людського суспільства, заснованого на взаємодії.

Дербі Проктор, провідний науковий співробітник Національного центру дослідження приматів при Університеті Еморі, пояснює, чому вона разом з колегами вирішила використовувати саме метод "ультимативної гри".

За її словами, під час гри одному з учасників дають певну суму грошей і просять запропонувати частину з них іншому гравцеві. Якщо він прийме пропозицію першого учасника, кожен з них отримає належну йому частину від загальної суми.

Але якщо другий гравець відмовиться, визнавши, наприклад, названу цифру дуже маленькою, то обидва учасники залишаться ні з чим.

Саме такий механізм справедливості закладений в людях. Хоча, слідуючи економічній доцільності, вони повинні були б пропонувати мінімальну суму і погоджуватися на будь-яку пропозицію.

Утім, учасники експерименту, як правило, ділилися з партнером приблизно порівну, уникаючи "несправедливих" варіантів.

Проктор і її колеги навчили мавп азам цієї гри, внісши одну поправку: гроші вони замінили на різнокольорові жетони.

"Ми спробували зробити їх більш абстрактними, більш схожими на гроші", - пояснює вона. У ході експерименту використовувалися два види жетонів - білі і сині.

"Якщо вони обирали білий жетон, то могли поділити їжу порівну з партнером, якщо синій, то перший шимпанзе отримував більше їжі, ніж інший учасник гри", - розповідає про хід експерименту жінка-вчений.

Обидва жетона потім видавали першій шимпанзе, яка обирала один з них і пропонувала своєму партнерові.

Як і в людській версії гри, якщо другий шимпанзе приймав пропозицію партнера, то обидві тварини отримували нагороду.

Усього в експерименті взяли участь три пари людиноподібних мавп, які в більшості випадків пропонували своїм партнерам справедливі умови.

В іншому дослідженні команда науковців перевірила "ультимативну гру" на 20-ти дітях у віці від двох до семи років.

У результаті з'ясувалося, що реакція шимпанзе і дітей збігається з реакцією дорослих людських особин, зокрема, і ті й інші частіше пропонували напарникам розділити приз по справедливості.

"Ми намагаємося виявити еволюційні корені людської здатності ділитися", - говорить доктор Проктор.

"Шимпанзе, як і люди, дуже схильні до співробітництва; вони беруть участь в спільному полюванні, діляться їжею, піклуються про потомство своїх родичів", - пояснює вона.

При цьому, на думку доктора Сюзанни Шульц з Манчестерського університету, поки не ясно, чи дійсно мавпи розуміють суть гри.

Як вважає Шульц, необхідно продовжувати дослідження з великою кількістю учасників-приматів, щоб з більшою точністю підтвердити, що дії мавп засновані на почутті справедливості.

До списку новин