загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відмова від транзиту газу через Україну дорого коштуватиме Газпрому

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перенаправлення експортних обсягів газу з України на новий газопровід Nord Stream може дорого обійтися Газпрому. Контракти монополії з прокачування значних обсягів газу через країни Східної Європи укладені з умовою take or pay, тому їх недозавантаження загрожує Газпрому штрафами.

Як вказано в оприлюдненому 17 січня звіті Газпрому, ціна транзиту російського газу до Європи через Україну і газопровід Nord Stream (з Росії до Німеччини дном Балтійського моря- Ред.) у січні-вересні 2012 року зросла на 20%, до 237, 8 млрд руб. ($7,84 млрд), пише «КоммерсантЪ-Украина».

При цьому подорожчання вартості прокачування через Україну склало всього 5%, стверджує джерело видання у Мінпаливенерго України. Транзит російського газу через Україну скоротився в минулому році на 15%, до 85 млрд кубометрів.

Глава East European Gas Analysis Міхаіл Корчємкін розповів, що Nord Stream, потужність якого в жовтні подвоїлася до 55 млрд кубометрів газу на рік, зараз завантажений приблизно на третину. Експерт вважає, що наслідком зростання експорту через Nord Stream за рахунок скорочення транзиту через Україну виллється для монополії не тільки у високі платежі за прокачування (тарифи Nord Stream не розкриваються), щоб окупити новий газопровід, оскільки, багато контрактів на транзит газу з європейськими країнами укладені на умовах take or pay, і зниження обсягів прокачування обертається для Газпрому штрафами.

"Найбільшим транзитером російського газу в Європі є Словаччина, яка за контрактом з Газпромом до 2029 року перекачує до 50 млрд кубометрів газу в рік на умовах take or pay. У вересні глава "Газпром експорту" Александр Мєдвєдєв запевняв, що "всі зобов'язання за цими контрактами будуть виконані", і країна "без транзитних платежів не залишиться". У підсумку до 2029 року Газпром заплатить Словаччині за транзит більше 900 млрд кубометрів газу, але реальний обсяг прокачування складе не більше чверті заявленого", - впевнений  Корчемкін. Він вважає, що таким чином, транзит одних і тих же обсягів газу буде заплачено двічі, на старих маршрутах через Східну Європу і через Nord Stream. І це без урахування перспективи введення газопроводу South Stream і на тлі зниження обсягу експортних поставок Газпрому.

Водночас, через зниження кінцевих цін і зростання транзитного тарифу маржа Газпрому продовжить скорочуватися. У Газпромі і "Газпром експорті" ситуацію не коментують. Але в тому ж звіті говориться, що у січні-вересні тарифи для споживачів в колишньому СРСР зросли на 20%, а для Європи - на 9%, маржа з прибутку від продажів знизилася з 36% до 26%. Причому Газпрому, щоб витримати зростаючу конкуренцію на європейському ринку, доводиться знижувати ціни. Зокрема, французька GDF Suez, австрійська Econgas і німецькі Wingas і WIEH в січні подали заявки на перегляд умов своїх контрактів, повідомив 17 січня заступник гендиректора "Газпром експорту" Сєргєй Чєлпанов. Низка європейських споживачів Газпрому отримали знижки раніше. Компанія знизила і середню прогнозну ціну газу для Європи на 2013 рік з $415 за тисячу кубометрів до $370.

"Через зниження кінцевих цін і зростання транзитного тарифу маржа Газпрому продовжить скорочуватися, а його експорт газу через Nord Stream може опинитися на межі рентабельності, вважає Корчємкін.

До списку новин