загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зимова блешня, особливості ловлі риби на неї та прийоми її проводки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ще порівняно недавно зимова ловля риби на блешню була поширена набагато більше, ніж на мормишку. Пов'язане це було з тим, що для ловлі мормишкою потрібна більш тонка, відмінно налагоджена та налаштована снасть. Раніше не було таких надтонких і дуже міцних жилок, які застосовуються в наш час. Блешня ж,  дозволяла цілком успішно рибалити і з набагато більш грубою снастю.

Відмінність зимової блешні від річної полягає в тому, що вона рухається в товщі води у вертикальній, а не в горизонтальній площин. Гра блешнею полягає в почергових змахах і опусканнях коротким удильником. Для того, щоб змусити блешню не просто переміщатися строго вертикально, а відхилятися убік на можливо більшу відстань, необхідно надати їй відповідну форму, змістити центр ваги. При помаху вудилищем блешня, прив'язана на кінці жилки, піднімається вгору, а при його опусканні плануючи ковзає вниз і в бік. Під час паузи між помахами блешня повертається в положення, коли жилка розташовується строго вертикально (за умови відсутності течії, зрозуміло).

Здається, що все просто: знай собі смикай раз за разом блешню, роблячи змахи вудкою і чекай клювання. Насправді в техніці ловлі на зимову блешню багато тонкощів. Яка повинна бути частота і амплітуда помахів вудилищем? - Це залежить від глибини, розміру блешні, її форми і ваги, періоду зими та об'єкта "полювання".

 На великій глибині помахи вудилищем можуть бути вищими, а час паузи між помахами більший, ніж на мілині. Адже блешня при цьому йде в бік далі і їй потрібно більше часу для того, щоб "заспокоїтися" - повернутися в початкове положення. На мілині, навпаки, амплітуда помахів може бути зовсім маленькою, так як інакше блешня буде зачіпати за лід, а от частота повинна бути більшою, інакше блешня надовго буде "завмирати" на місці після невеликого відхилення в бік.

Чим крупніше блешня, тим помахи можуть бути більш розмашистими, а проміжок між ними більш тривалим, і навпаки.

Важка блешня швидше повертається в початкову точку, тому паузи між помахами повинні бути менше, ніж при ловлі на легку блешню.

Довгі, плануючі блешні йдуть у бік далі і помахи вудилищем при їх використанні можуть бути рідшими, ніж при ловлі на короткі блешні, що мало відхиляються в бік.

При ловлі з льоду щуки і судака, помахи вудилищем більш широкі і плавні, а при ловлі окуня окуня - короткі і більш різкі, при цьому судаку краще запропонувати більш довгу паузу, а окуневі і щуці - більш коротку. 

В період високої активності риби - на початку і наприкінці зимового риболовного сезону частота і амплітуда помахів повинна бути вищою, ніж в період глухої зими, коли риба краще реагує на повільні і короткі рухи блешні з довгими паузами між ними.

Звичайно, в будь-якому випадку слід експериментувати з кожною новою блешнею, намагаючись підібрати найефективнішу її проводку, тому не завадить ще напередодні риболовлі перевірити "гру" блешні в посудині з водою. Та й на водоймі треба постаратися "підібрати ключик" до блешні, спробувавши самі різні способи проводки. Взагалі ж багаторічним досвідом зимової риболовлі на блешні виробилися деякі загальні рекомендації. Наведемо деякі способи проводки при ловлі риби блешнею взимку:

- опустити блешню до дна. Потім підвести її на 30-40 см і закріпити жилку на мотовильці або котушці. Зробити поспіль 3-4 помахи вудилищем, кожен раз піднімаючи блешню на 40-50 см, після паузи 7-8 сек. та заключного короткого поштовху кінчиком вудилища вниз на 5-8 см зробити другу паузу близько 5 сек. Наступний цикл підйому і спуску блешні провести трохи швидше, потім знову повільніше і т. д. По клюванням виявиться кращий темп блесніння. Риба нерідко бере приманку тільки після повного припинення її руху або на наступному за паузою короткому падінні вниз;

- покласти блешню на дно, підняти на 8-10 см і закріпити жилку. Потім зробити 5-7 плавних підйомів блешні на 15-20 см, з невеликими паузами між ними. Закінчивши останній підйом, знову опустити блешню до самого дна і після невеликої паузи повільно піднімати, дрібно потряхуючи кінчиком вудилища. Виконання цього прийому можливе тільки на твердому піщано-гальковому, кам'янистому або глинистому грунті;

- опустивши блешню до дна, підняти її на 1 м і закріпити жилку. Потім, давши затихнути коливанням блешні,  її почати спуск майже до дна короткими уривчастими рухами кінчика вудилища з паузою 3-5 сек. між ними;

- визначивши глибину під лункою, підняти блешню впівводи і приступити до блесніння, чергуючи падіння і паузу. Потім через 2-3 хв. опустити блешню на 1,5 м глибше і повторити блесніння. Так треба перевірити нижній шар води, зупинившись там, де будуть покльовки. Цей прийом - для великих глибин;

- незалежно від глибини під лункою опустити блешню під лід на 2,5-З м і ловити тільки на цьому рівні в будь-якому місці водойми. Прийом блесненія - невеликий підйом приманки і короткі переривчасті падіння її з паузами між ними. Зазначений прийом рекомендується застосовувати в кінці зими.

До списку новин