загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що робити, якщо за працевлаштування вимагають хабара?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хочеться сподіватися, що звільнення чиновників у Києві за професійне недбальство стане наукою й для інших службовців. Однак, неспроможність впоратися взимку зі звичайним снігом, напевно, свідчить про те, що ці люди були не на своїх місцях. На жаль, у нас дехто на свої посади потрапляє не за професійні якості, як мало б бути, а за гроші.

Наскільки масове таке явище і що робити тим, у кого за працевлаштування вимагають хабара - далі у матеріалі.

Петро, безробітний електрик:

- Петя, ты подумай. Если ты щас не будеш работать, мы тебя увольняем и принимаем на твое место шесть человек. Ну, и каждый дает по полторы тысячи долларов за то, что его возьмут на роботу. Тонкий намек. Я кажу: "Я понял. Но, кажу, денег у меня нету щас". 

Такі слова з начальником у кабінеті згадує нині безробітний Петро. Чоловік двічі запізнився на роботу. Після цього його знову викликали на розмову - вже в присутності юриста та працівників відділу кадрів. Там і попросили написати заяву на звільнення за власним бажанням.

Петро, безробітний електрик:

- Вони сказали: "Или мы тебе по статье увольняем, или ты уходиш сам – красиво". Кажу: ладно, я ухожу.

Подібних випадків хабарництва назбиралося вже стільки, що дослідники  оприлюднили своєрідний прайс-лист на посади. Згідно з даними Колегії з питань боротьби з корупцією та Єдиного реєстру судових рішень, рекордним є хабар за посаду у понад 250 тисяч доларів. Значно менше коштуватиме робота медика. Наприклад, для гінеколога обійдеться у 7 тисяч зелених. Найменше ж коштуватиме посада двірника -100 умовних одиниць.

Петро, якого вигнали з роботи, з рішенням керівників не погоджується. Платити хабара не захотів і написав заяву до Генпрокуратури.

- З листопада 2012-го року начальник ПТО "Київ-товарний" Черниш Сергій Васильович став намікати платити йому гроші за те, що я працюю".

Щоб з'ясувати, як діяти у таких випадках, ми звернулися до юристів. Вони запевняють, якщо роботодавець примушує підписати заяву на звільнення і навіть натякає на гроші, варто звернутися до правоохоронних органів. Такі зловживання можуть бути підставою для порушення кримінальної справи проти керівника.

Віталій Дудін, юрист незалежної профспілки "Захист праці":

- Це може кваліфікуватися, з одного боку, як створення умов, обставин для дачі хабаря, що теж є злочином. Також це можна розглядати як злочин, передбачений статтею 173 Кримінального Кодексу України – "грубе порушення законодавства про працю". 

Але довести факт хабарництва з боку роботодавця - завдання непросте. Найефективніше - впіймати нечистого на руку, як кажуть, "на гарячому" - у момент, коли він бере кошти. Для цього варто звернутися до правоохоронців. Прийти на очну зустріч з роботодавцем чи керівником. А правоохоронці на місці зафіксують цей злочин.

- Візьміть, будь ласка.

- Можете вважати, що ця робота ваша.

Взяли хабара - тож і відповідати будете сповна. У кращому випадку - заплатите штраф. В гіршому - вдягнете наручники.

Хабарників у приватних установах карають за статтею "шахрайство", у  державних - "корупція". Та в обох випадках це кримінал, за який максимальне - для приватних осіб - 17 тисяч. А от держслужбовці ризикують більше.

Віталій Дудін, юрист незалежної профспілки "Захист праці":

- Вони можуть бути оштрафовані від 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - це мінімальна сума штрафу. І вони можуть бути заарештовані до 6 місяців. Також їм можуть призначити виправні роботи - це відрахування певної частини заробітку на протязі тривалого часу.

Українці про хабарництво при працевлаштуванні воліють не говорити відкрито. До Спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю щороку надходить понад 70 анонімних скарг про факти хабарництва.

Юрій Лавренюк, голова Всеукраїнської Спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю:

- Вони можуть повідомити про якусь подію, але не впевнені в тому, що ця ситуація буде доведена до якогось логічного завершення, тобто винний понесе відповідальність. Вивчаючи європейську та американську практику,  у них ціла система про захист осіб, які повідомляють про вчинення корупційних злочинів чи правопорушень. У нас цієї системи немає.

Системи немає, а от випадки хабарництва є. Нам особисто вдалося дізнатися, скільки коштує робота гірника. До нас в редакцію зателефонував Пан Сергій з Луганська.

- Мне сказали: "Давай деньги, мы тебя пристроим".

- Про яку суму йшлося?

- Если я согласен - кто три говорит, кто четыре. Это же не напрямую, а директор говорит начальнику участка.

Та навіть якщо маєте кошти на хабар - подумайте двічі. Ви самі порушуєте закон, і гарантій в такого працевлаштування немає. Це підтверджує кожен третій випадок незаконних домовленостей:

Віталій Дудін, юрист незалежної профспілки "Захист праці":

- З'ясовувалося, ці люди не могли посприяти працевлаштуванню абсолютно. Що ці люди видавали себе за інших посадових осіб, або там не було вакансій.

Безробітний Сергій через скруту ладен дати хабар. Каже, - були б кошти.

- Тобто, ви готові заплатити хабара, аби була така можливість влаштуватися зараз?

-Я бы, да, дал. А так получается, что у меня нет денег, чтобы я устраивался. Ни на какую сумму. Если бы у меня были деньги, я бы вам не звонил. А сейчас взял бы - устроился и работал.

Ще одна причина малої кількості викритих випадків хабарництва - вигода обох сторін.

Юрій Лавренюк, голова Всеукраїнської Спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю":

- Дві особи зацікавлені: яка дає хабар за працевлаштування, і яка бере хабар за те, щоб прийняти на роботу. І якщо поінформованість правоохоронних органів відбувається, то пізніше.

Тож, якщо Ви потрапили у схожу ситуацію і не хочете давати хабаря чи втрачати роботу, то радимо звернутися до профспілки. Там роз'яснять ваші права. Або ж зверніться до юриста. Якщо ж хочете, щоб хабарник отримав по заслузі, повідомте правоохоронців та допоможіть їм спіймати зловмисника на гарячому. 

До списку новин