загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нардепи взялися за пенсії засуджених осіб

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У ВРУ зареєстрували проект закону щодо призначення пенсії засудженим особам під час відбування покарання. Ініціатором законопроекту є нардеп від фракції «Батьківщина» Володимир Бондаренко.

 

В пояснювальній записці до законопроекту він інформує, що чинне законодавство неповною мірою реалізує конституційні вимоги щодо пенсійного забезпечення у стосунку до засуджених осіб, які відбувають покарання у виправних закладах пенітенціарної системи України.

Мова йде про те, що чинним законодавством не передбачено можливості оформлення  пенсії засудженим особам, які набули право на пенсію під час відбування покарання, особисто або шляхом надання нотаріального (та прирівняного до нього) доручення іншій особі.

«У таких випадках оформлення і отримання пенсій стає можливим тільки після відбування покарання, що є прямим порушенням конституційних прав таких громадян. Найбільш вразливими при цьому є довічно ув’язнені, які взагалі не мають жодних перспектив на отримання пенсій, яку вони заробили до здійснення ними злочину», – наголошує Володимир Бондаренко.

Він додає, що засуджені, які втратили працездатність під час відбування покарання сьогодні мають можливість оформити пенсію та отримати відповідну компенсацію лише після звільнення їх від покарання. Якщо ж особа, яка є довічно ув’язненою, втратила працездатність, чинним законодавством взагалі не передбачено нарахування їй пенсії та компенсації.

Народний депутат наголошує, що такі обставини є неприпустими, оскільки порушують конституційні права і свободи людини та громадянина.

Тому своїм проектом закону він пропонує внести до Кримінально-виконавчого кодексу України норму, згідно з якою особа, яка під час відбування покарання набула права на пенсію, надає адміністрації виправного закладу клопотання про забезпечення необхідних умов для призначення їй пенсії за місцезнаходженням цього виправного закладу, в тому числі залучення представника особи, яка відбуває покарання, з метою надання йому можливості оформлення за нотаріальним дорученням в установленому порядку документів,  необхідних для призначення пенсії засудженій особі.

Проект закону також передбачає, що якщо в засудженої особи немає можливості залучити особистого представника, адміністрація виправного закладу забезпечує виклик  представників підрозділу Пенсійного фонду України, що функціонує на території місцезнаходження виправного закладудля оформлення та офіційного прийому ними у встановленому порядку необхідних документів безпосередньо від особи, яка відбуває покарання.

Потім, відповідно до документу, адміністрація виправного закладу не більш, як протягом 30 днів з дня реєстрації клопотання особи, яка набула права на призначення пенсії  відповідно до частини першої цієї статті, під час відбування покараннязабезпечує зустріч засудженого з її представником або представником Пенсійного фонду України та всебічно сприяє належному оформленню і подачі ним відповідних документів або забезпечує умови для оформлення і подання необхідних документів через представника особи, яка відбуває покарання.

Законопроект передбачає, що витрати на відрядження представників Пенсійного фонду України для проведення заходів щодо оформлення необхідних документів, відшкодовуються у встановленому порядку за рахунок отриманих внаслідок цього пенсій відповідними особами, які відбувають покарання.

Ще однією нормою документу передбачено, що засуджені, які втратили працездатність під час відбування покарання, мають право на пенсію і на компенсацію шкоди у випадках і у порядку,  встановлених законодавством України.

До списку новин