загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Києві створять муніципальну страхову компанію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вона реалізовуватиме медичні поліси за прийнятними цінами

Ще до запровадження обов’язкового медичного страхування на державному рівні в столиці мають намір забезпечити сприятливі умови для його дії. В Департаменті охорони здоров’я заявляють про створення у Києві муніципальної страхової компанії, яка буде надавати послуги у декілька разів дешевше за ринкові.

Тема обов’язкового медичного страхування вже кілька років на слуху в українців. Як відомо, за останній час було створено безліч проектів законів, які стосувалися цієї теми, але остаточного рішення прийнято так і не було. Наразі, за словами експертів, ми впритул наблизилися до запровадження в країні обов’язкового медстрахування. “На сьогоднішній день один із таких проектів пройшов всі погодження, і, в принципі, готовий до розгляду на рівні Верховної Ради”,— повідомив директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Віталій Мохорєв.

Він також додав, що Київ має намір ґрунтовно підготуватися до цих галузевих змін і створити у місті муніципальну страхову компанію. “Ми б хотіли бути готовими до імплементації цього закону і тому зараз відпрацьовуємо власні механізми такого страхування. Йдеться про те, що найближчим часом у Києві запрацює муніципальна страхова компанія. Зараз є багато приватних страховиків, які працюють з клієнтами за різними страховими програмами, але ми знаємо, що такі послуги є недешевими. У міській страховій компанії можна було б запровадити оптимальні ціни для киян і зробити дану послугу доступною для багатьох”,— заявив Віталій Мохорєв.

Механізми реалізації даної ідеї розглядаються різні — може бути створена окрема юридична компанія або куплена вже наявна на ринку. За словами розробників, це залежатиме від оптимального поєднання ціни та якості. “В будь-якому випадку розглядається лише той варіант, коли компанія на сто відсотків належатиме місту, жодних приватних інвестицій тут немає. Як цього досягти — ми зараз вирішуємо”,— прокоментував “Хрещатику” радник голови КМДА з питань реалізації стратегічної ініціативи “Здоровий киянин” Дмитро Турчак.

Розробники також не конкретизують, скільки коштуватиме медичний поліс — наразі за численними критеріями вираховується його вартість. Однак вже сьогодні точно відомо, що ціна муніципального страхування буде в рази меншою від тієї, яку пропонують приватні компанії.

У “PZU України” “Хрещатику” повідомили, що верхня й нижня межі вартості медичної страховки залежать від багатьох факторів, тому середню вартість даної послуги вирахувати вкрай складно — треба розглядати кожен договір індивідуально. У НАСК “ОРАНТА” повідомляють, що страховий платіж залежить від: цінової категорії медичних клінік; переліку медичних послуг, що включені до Програми страхування; розміру страхової суми; регіону проживання та кількості застрахованих людей.

Водночас за підрахунками представників страхових компаній українського ринку, середня сума коштів, яку один хворий витрачає на власне лікування без медичної страховки, складає 600-700 грн за один випадок захворювання. А страховий поліс може йому обійтися від 600 грн на рік. Однак широке покриття послуг зі зручними для клієнта умовами дешевим не буде — воно коштуватиме 10 тис. грн і вище.

Коли муніципальний страховик вийде на ринок, у першу чергу послуги отримають пенсіонери, ліквідатори аварії на ЧАЕС, працівники бюджетних установ та комунальних підприємств, повідомляють у профільному департаменті. В кожному окремому випадку розподіл вартості послуги може відбуватися між кількома учасниками — це можуть бути кошти безпосередньо особи, підприємства, на якому вона працює, чи міського бюджету. Дані схеми також перебувають на стадії розробки.

“Тобто це проект, який наразі опрацьовується. Думаю, найближчим часом стане відомо, коли він зможе реально запрацювати. Але перший крок нами вже зроблено — нагадаю, у місті кілька років діє муніципальна лікарняна каса”,— зазначив Віталій Мохорєв.

Як відомо, система лікарняних кас працює за принципом накопичення коштів: людина щомісяця сплачує лише 30 гривень, а за необхідності отримує увесь перелік необхідних медпослуг за ці гроші. Учасниками лікарняної каси є 20 тисяч киян, пролікувалося за даною системою вже приблизно 7 тисяч пацієнтів.

Віталіна ГОНЧАР

До списку новин