загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Польщі приватні пенсійні фонди за 13 років заробили майже $2 млрд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Польщі приватні пенсійні фонди (OFE), які зявилися в країні завдяки проведеній у 1999 році пенсійній реформі, за час свого існування заробили чистими майже 2 млрд дол при доходах понад 5 млрд дол (за поточним курсом 1USD = 3,1 PLN).

Про це пише польська Gazeta Wyborcza у статті “Золотий бізнес на пенсіонерах”.

Представник польського міністерства фінансів сказав виданню на умовах анонімності, що рентабельність OFE в минулому році склала 50%.

“Покажіть мені, в яких галузях ще є така рентабельність?” – зазначив він.

Один з учасників фінансового ринку додав, що для банків середній показник рентабельності становить від 10% до 20%.

Газета пише, що в минулому році приватні пенсійні фонди збільшили чистий прибуток на 16% – до 230 млн дол.

Згідно з даними польської Комісії з фінансового нагляду (KNF), минулорічний показник виявився нижчим від рекордних 245 млн дол, досягнутих в 2009 році, після якого комісія за послуги OFE була знижена вдвічі з раніше чинних 7%.

За даними газети, приватні пенсійні фонди беруть комісію від кожного зарахування коштів на рахунок пенсіонера в розмірі 3,5%, нагадуючи, що одразу після проведення реформи пенсійної системи комісія становила 10%.

Також газета, яка раніше презентувала спеціальний рейтинг OFE, повідомляє, що на початок поточного року в 48-мільйонній Польщі існувало 14 приватних пенсійних фондів, які управляли пенсійними вкладами 16 млн польських пенсіонерів на суму майже 90 млрд дол.

З моменту впровадження пенсійної реформи приватні фонди, які інвестують кошти своїх вкладників у фінансовий ринок, збільшили активи на 2-30%.

Як повідомлялося, в 2011 році польська влада скоротила відсоток відрахувань у приватні пенсійні фонди до 2,3% з 7,3%, щоб скоротити зростаючий дефіцит бюджету Управління соціального страхування (ZUS).

Довідка. Українська влада в 2011 році затвердила пенсійну реформу, яка поетапно повинна доповнити солідарну систему накопичення для майбутніх пенсій ще двома рівнями, в тому числі з можливістю передавати частину коштів у приватні пенсійні фонди. Відповідно до схваленого закону, українці отримають можливість передавати кошти в приватні пенсійні фонди з 2018 року.

Експерти вважають, що трирівнева система дозволить майбутнім пенсіонерам отримувати вищу пенсію, а також відкриває можливість для додаткового відкладання коштів на старість і більш справедливого визначення розміру пенсій, ніж чинна з часів СРСР винятково солідарна система.

До списку новин