загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

І у 43 роки можна знову починати навчатися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вчитися та міняти себе не пізно навіть тоді, коли здається, що уже досягнув найвищої планки у своїй професії. У 43 роки вінницький кардіолог Віктор Ролік навчається в університеті Ізраїлю управлінню та організації в системі охорони здоров`я з майбутніми міністрами.

 Вінницький кардіолог Віктор Ролік каже, що можливості існують для тих, хто їх шукає. Для людей, які хочуть навчатися за кордоном, є безліч програм, грантів, які можна знайти в інтернеті. Варто лише задатися метою і почати діяти, а не сидіти, склавши руки та нарікати на життя. Знайти програму, за якою сам Віктор поїхав навчатись до Ізраїлю, допомогла вінницька мерія.

 

Вчиться за гроші спонсора

 

Сам Віктор зараз навчається в Єврейському університеті міста Єрусалиму за міжнародною програмою «Громадське здоров’я», яке поєднує з клінічою практикою. Навчання платне, але сам університет разом з Посольством Ізраїлю в Україні знайшов нашому лікарю спонсора, який платить за нього.

- У нас ситуація в країні така, що люди часто поставлені у рамки виживання та заробітку коштів на шматок хліба, така ситуація, на жаль, не спонукає до того, щоб думати про те, як принести користь суспільству чи вдосконалюватись професійно. Лікар швидкої допомоги з зарплатою півтори тисячі гривень може думати про те, як йому розвиватися в медицині? Абсурд. Але той, хто хоче, той зможе і зробить, - каже Віктор Ролік. – Мій син зараз навчається в університет в Вроцлаві, має можливість отримувати стипендію. Я вибрав Польщу по одній простій причині – у мене не було за що навчати його в Україні. Я не хочу образити жоден український вуз, але в багатьох з них, замість того, щоб стимулювати навчання, розкажуть, скільки й де потрібно заплатити. Зовсім інший підхід до інтелектуального потенціалу в Ізраїлі. Наприклад, за цією програмою, де я навчаюсь, університет сам шукав спонсорів, які оплатили навчання відібраних по певним критеріям кандидатів, не залежно від їх нацвональності. За мене платить Міністерство іноземних справ Ізраїлю.

Навчають майбутніх міністрів

 

У групі Віктора 27 людей з різних країн світу. З України – він лише другий студент за всю історію програми «Громадське здоров’я». Реформи в медецині потребують таких спеціалістів і влада міста усвідомлює це. Тому я навчаюся – каже він. Поруч навчаються майбутні міністри та інші управлінці у сфері охорони здоров’я. Таких студентів не вчать новітнім методикам лікування, вони вчаться будувати суспільство, у якому люди не будуть хворіти. Методика навчання в Ізраїлі, за словами Віктора, не має нічого спільного з тим, як навчають в Україні. Навантаження в основному на самостійну роботу, обробку та аналіз великої кількості інформації, переважно статей і аналітичних звітів

- Ніхто не питає там якихось визначень та дат. Це не має принципового значення. Дається практична ситуація і тебе питають про те, що ти в ній будеш робити. Нікого не цікавить, що ти знаєш, важливо на скільки ти вмієш використовувати знання . Цього дуже не вистачає нашій українській вищій освіті. Теорія сильна, практика – дуже слабка, - каже Віктор Ролік.

Повернеться в Україну, щоб щось змінити

 

Віктор Ролік говорить, що він єдиний студент зі всієї групи, який ще не знає, ким буде працювати, коли повернеться на Батьківщину, але повернутися збирається неодмінно.

- Можна поїхати звідси, тому що тут погано. Можна поїхати, щоб подивитись, як там добре, а як у нас погано. Повернутись та розказувати про це. Третій варіант – поїхати, чомусь навчитись та спробувати щось змінити у нас, використовуючи здобуті знання. Я збираюсь повернутися та спробувати третій варіант, хоча уже є дві пропозиції, щоб продовжити навчання в Ізраїлі, - каже кардіолог.

Повернутися зі знаннями в Україну також збирається син Віктора.

До списку новин