загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Американський професор вивів формулу щастя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Професор психології з Гарвардського університету Деніел Гілберт назвав три складових щастя. Про це повідомляє ІА «Наголос».

На подив багатьох, гарний настрій і відчуття порядку в житті досягається зовсім не так, як нас вчили батьки.

Автор бестселера «Спотикаючись об щастя» виступав у музеї археології та етнології Пібоді. Його лекція називалася «Щастя: що ваша мама вам не сказала».

За словами Д. Гілберта, для того, щоб бути щасливим, потрібно дотримуватися трьох умов.

По-перше, за його даними досліджень, найщасливіші люди заробляють $50-75 тис. на рік. Якщо людина заробляє менше, то вона постійно думає про брак грошей, а тому не може бути щасливою. Якщо ж грошей занадто багато, то це теж негативно позначається на рівні щастя: великий капітал вимагає дуже сильної турботи, а тому бізнесмени проводять мало часу з сім'єю.

«Існує стереотип, ніби гроші за щастя не купиш. Це неправда. Так само як і твердження, ніби кількість щастя безпосередньо залежить від кількості грошей. Насправді, багато щастя можна придбати за зовсім невелику суму. У той же час якщо грошей у вас дуже багато, щастя може стати більше або зовсім на трохи, або ще менше», - пояснює фахівець.

Ще одне важливе зауваження: людина, яка ділиться своїми грошима або витрачає їх на інших, має значно більше радості, ніж егоїст, звиклий все витрачати тільки на себе.

По-друге, для відчуття, що життя вдалося, потрібно бути одруженим чоловіком або заміжньою жінкою. Д. Гілберт підкреслює, що вдалий шлюб схожий на інвестиції: щаслива пара з кожним роком стає все щасливішою. З іншого боку, шлюб з некоханою людиною - те, що називається «по розрахунку», - майже гарантовано зробить подружжя нещасними. Гарний спосіб уникнути цього вже після весілля - розлучитися. За словами Д. Гілберта, після розлучення люди, які були щасливі в шлюбі, дуже довго перебувають у стані ейфорії.

Але в цілому краще все робити правильно з самого початку. «Одружені люди набагато щасливіші за тих, хто живе один. У них краще здоров'я, вони довше живуть і у них більше сексу», - зауважує Д. Гілберт.

Нарешті, експерт має неоднозначне думку щодо дітей. На його думку, як тільки пара їх заводить, рівень щастя в сім'ях, всупереч очікуванням, різко знижується. І воно здатне досягти колишнього рівня тільки тоді, коли діти починають вести самостійне життя. Незважаючи на те, що батьки зазвичай перший час сумують після розлуки з дітьми, дослідження показують, що відсутність необхідності щодня піклуватися про потомство робить дорослих людей щасливішими.

Варто відзначити, що професор Д. Гілберт сам має і сина, і онуків, тому він все ж рекомендує дітей заводити. Зрештою, така загальна біологічна програма для всіх людей без винятку. З іншого боку, він відзначає, що дорослим людям набагато більше задоволення приносить прийом їжі, перегляд телевізора або заняття спортом, ніж безпосереднє спілкування з дітьми. Хоча, звичайно, в суспільстві прийнято вважати, що все зовсім навпаки.

З усього цього списку особливо важливо виділити шлюб. Саме він є головним джерелом щастя для людини, вважає Д. Гілберт. У порівнянні з холостяками і незаміжніми жінками, пари більше задоволені життям і фізично краще почуваються.

Мар'яна Шевчук

До списку новин