загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Болгари нарікають, що Євросоюз не врятував їх від бідності

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Масові протести у Болгарії тривають у режимі нон-стоп.

Масові акції протесту в Болгарії, які почалися після того, як люди отримали рахунки за електроенергію на кілька сотень євро, не вщухають вже три тижні поспіль, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Попри те, що уряд пішов у відставку, тарифи влада пообіцяла негайно знизити, а пенсії – підвищити, на вулицях досі тисячі демонстрантів, які більше не хочуть бути найбіднішою країною ЄС.

Щоб побачити низький рівень життя болгар, не потрібно соціологічних чи економічних досліджень - достатньо поїхати на околиці Софії, де знаходяться спальні райони із панельних будинків, які мало чим відрізняються від радянських хрущівок та зовсім не схожі на євростандарт.

Нагадаємо, що болгари отримали платіжки, у яких за електроенергію вимагали суму, що вдвічі більше звичайної пенсії. Людям доводилося виносити із дому і продавати всі цінні речі, щоб тільки платити за електрику.

Саме цей "удар струмом" викинув на вулиці десятки тисяч людей. Вони винуватили приватні компанії, які монополізували енергоринок, та уряд, який це допустив.

Кожен другий болгарин готовий протестувати, кажуть місцеві соціологи. Люди мітингують нон-стоп. І справа вже не тільки у тарифах на електроенергію. Змінити хочуть політичну систему, щоб голос вулиці чули у владних кабінетах.

Мітингувальники вимагають змінити виборчі закони так, щоб громада прямо впливала на політичні рішення. Однак, як саме це зробити, наразі неясно. Серед ідей – від мажоритарної системи виборів до тіньового громадського уряду.

Протести принесли свої результати. Рахунки прийшли вже вдвічі менші, ніж місяць тому.

Бідність у складі ЄС

Мітингувальники впевнені в одному: вони більше не хочуть залишатися найбіднішою країною Євросоюзу.

Остання європейська статистика: кожному другому молодому болгарину загрожує бідність, а народити більше однієї дитини – розкіш.

Тим не менш входження Болгарії в ЄС принесло свої переваги: робочі місця в Болгарії створюють європейські компанії. Плюс – країна може розраховувати на європейські гроші для різних проектів.

Але з іншого боку – вже 5 років у ЄС, а ще досі не в Шенгені. Через це пошуки роботи у багатших країнах Європи для болгар стають проблемою.

У Євросоюзі на адресу країни лунають звинувачення у неспроможності подолати корупцію та захистити кордони. На Заході бояться, що десятки тисяч працівників з Балкан шукатимуть кращої долі у інших країнах Шенгену, бо вдома – все складно. І таке ставлення – це відповідальність насамперед болгарських політиків, вважають охоплені протестами болгари. Тож у країні триває політична криза.

Дотягнутись до євростандарту не зміг ані про європейський уряд, який зараз пішов у відставку, ані попередній – соціалістичний. Якщо політики не можуть змінити життя, кажуть учасники протестів, тоді час міняти політиків.

Ірина Павленок.

До списку новин