загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Смерть венесуельського команданте Уго Чавеса: усі подробиці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Венесуела готується до похорон Уго Чавеса.

У вівторок, 5 березня, помер президент Венесуели Уго Чавес. Про смерть президента оголосив віце-президент Ніколас Мадуро. "Ми отримали найжахливішу і найтрагічнішу новину, що президент Уго Чавес помер сьогодні (у вівторок) о 16.25 (22.55 за київським часом). Команданте, де б ви не були, спасибі вам, тисячу разів дякую від цього народу, який ви захистили, який ви любили, і який вас ніколи не підвів", - заявив в ефірі державного телебачення Мадуро. Одразу після офіційної заяви військові країни повідомили, що підтримують Мадуро, який буде виконувати обов'язки президента Венесуели.

Після цього на вулицях і біля органів державної влади з'явились посилені наряди поліції та армії. Такі заходи не даремні, адже Чавес неодноразово звинувачував США у фінансуванні і підтримці венесуельської опозиції. Відтак, влада побоюється, що опозиціонери можуть захопити владу.

Однак, головний опозиціонер Енріке Капрілес висловив співчуття у зв'язку зі смертю президента. Водночас він закликав дотримуватися чинної конституції при призначенні тимчасового глави держави. Зокрема, вибори президента повинні відбутися упродовж наступних 30 днів і, схоже, опозиція вже почала передвиборну кампанію. Прощатися з Чавесом будуть у п'ятницю, 8 березня. Наразі біля військового госпіталю, де і помер венесуельській лідер, почали збиратися люди. Варто додати, що Чавес помер в той самий день, що і вождь СРСР Йосип Сталін. РЕАКЦІЯ СВІТУ Світові лідери одразу відреагували на повідомлення про смерть Чавеса. Найбільш емоційна була у президентів країн Латинської Америки. "Жалкую у зв'язку зі смертю президента Уго Чавеса, висловлюю свої найщиріші співчуття його родині та венесуельському народу", - написав президент Мексики Пенья Ньєто у своєму Twitter. Глави Аргентини і Бразилії скасували державні заходи, а на Кубі оголосили триденну жалобу. Дивіться ФОТО: Ледве дихаючого Чавеса зустріли вдома з феєрверками і плакатами Миттєва реакція була і у США. Президент Барак Обама повідомив, що Вашингтон прагне до розвитку конструктивних відносин з Венесуелою і має намір підтримувати демократію в цій країні. "Зараз, коли Венесуела починає нову главу своєї історії, США як і раніше залишаються прихильні підтримки демократичних принципів, поваги до закону і прав людини", - зазначив Обама. Жорсткіша була заява американських конгресменів. "Чавес був тираном, який змушував венесуельців жити в страху... Тим краще, скатертиною дорога! Тепер відносини США з цією країною стали можливими", - йдеться в заяві голови міжнародного комітету палати представників конгресу США республіканця Еда Ройса. ІСТОРІЯ ХВОРОБИ Як відомо Чавес помер від ракової пухлини. Перші повідомлення про важку хворобу президента з'явились у 2011 році. Якраз під час свого турне на Кубу Чавес переніс дві операції по видаленню злоякісної пухлини. Тоді влада заявила, що операція пройшла непогано і лідер країни йде на поправку. Вже 30 червня 2011 року про свою хворобу заявив і сам Чавес. З 22 липня 2011 року і до 11 грудня 2012 року Чавес чотири рази переніс хіміотерапію.

Було видно, що він серйозно хворий і вже не може керувати великою державою, багатою на нафту. Здоров'я погіршувалось, а хвороба прогресувала, адже з'явились нові ускладнення. 18 лютого було повідомлено про повернення Чавеса з Куби у Венесуелу. Його відправили у військовий госпіталь, де він і помер. БІОГРАФІЯ ЧАВЕСА Уго Рафаель Чавес Фріас народився 28 липня 1954 року в Сабанета в штаті Барінас в багатодітній сім'ї шкільного вчителя. У лютому 1992 року підполковник Чавес став ініціатором державного перевороту проти президента Карлоса Андреса Переса. Однак уряд зумів зупинити спробу заколоту. У підсумку, Чавес здався владі і потрапив у військову в'язницю, де провів в ув'язненні два роки. Проте у президентській кампанії 1998 року, на якій він і переміг, Чавес брав участь під гаслом боротьби з корупцією. Після цього уряд встановив жорсткий контроль над державною нафтовою компанією Petroleos de Venezuela, прибутки якої прямували на потреби суспільства: будівництво лікарень і шкіл, боротьбу з неписьменністю, проведення аграрної реформи та інші соціальні програми.

Використовуючи сприятливу кон'юнктуру на світовому ринку енергоносіїв, а також певну залежність США від постачань венесуельської нафти, Чавес змінив зовнішньополітичний курс. Венесуела перетворилася на авторитетного регіонального лідера і фактично очолила рух проти неолібералізму в Західній півкулі. Це все призвело до загострення відносин із США, МВФ і НАТО. 7 жовтня 2012 Уго Чавес був обраний президентом Венесуели на третій термін. У Чавеса четверо дітей від першого шлюбу: Роза Вірджинія, Марія Габріела, Хьюго Рафаель і Рауль Альфонсо, і одна дочка від другого - Росінес.

До списку новин