загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому, купуючи акційний товар, ми платимо більше?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

65-річна черкащанка Любов Сергіївна Шальнєва за кілька днів у трьох різних супермаркетах купила продукти по акції, заплативши за них при цьому за старою ціною, пише газета “Вечірні Черкаси”.

Першого разу придбала біле напівсолодке вино «Тамянка».

– Я його й не п’ю, але думаю, може, гості приїдуть, то нехай лежить. Тим більше, за новою ціною воно дешевше на три гривні 45 копійок і коштує 18 гривень. Купила, а коли вже вдома передивилася чек, виявила, що заплатила за нього 21,45, тобто за старою ціною. От вам і зекономила, – розповідає з обуренням Любов Сергіївна.

За два дні жінка повернулась до магазину й пред’явила чек, їй повернули різницю, вибачившись і додавши: «Будем искать виноватого».

Уже наступного дня вирушила до сусіднього з будинком магазину. Яскрава вивіска «Акція!» спрацювала миттєво – взяла котлети по-селянськи.

– Думаю, на вечерю насмажу. Нова ціна – 26 гривень замість старої 38 гривень – вабила неймовірно. Уже ж навчена старим досвідом, спитала у продавців у залі, чи по акції продаж. Продавець ствердно кивнула, а коли зважила, то на вагах висвітилася ціна – 38 гривень. Покликали старшу продавщицю. Вона запитала: «Будете брати?». Я сказала, що за такі гроші краще куплю свіжого м’яса, – розповідає.

Утретє пенсіонерці «пощастило» у великому супермаркеті. Там вона замість 40 грн. за «Київський» півкілограмовий торт заплатила 44,25 грн. І знову ж на яскравому ціннику було чітко зазначено «40 грн.».

– Я ніколи не звертала уваги на ціни, чеки не читала. Зір поганий, окуляри не завжди ношу з собою. Але ж за три дні мене тричі обдурили, на десятку я таки влетіла. А як у мене пенсія 1100 гривень, то я б той акційний товар і не брала б, – ділиться пенсіонерка. – Це все не випадковість, це не недоробка персоналу, як часто пояснюють у магазинах, це стало системою. Я хоч і пенсіонерка, але з розуму ще не вижила, чого ж мене дурити?

Молода черкащанка Людмила, яка не захотіла називати свого прізвища, теж купила акційний товар, а заплатила за нього як за звичайний. І яким же було її здивування, коли продавець роз’яснила, що ця акція діє тільки з 13.00 до 14.00. Ця інформація була зазначена дрібним шрифтом, який просто губиться на яскравому й великому «Акція!».

У подібну пастку потрапляють тисячі черкащан. Благо, магазинів – повно, а тих, хто хоче на нас заробити, – ще більше.

- Мого сусіду ще за радянських часів, коли за покупки розплачувалися біля прилавка, постійно дурила, тобто не додавала здачі, одна й та сама продавчиня. Чоловік ігнорував це, а коли терпець урвався, він поклав на прилавок карбованця і сказав: “На тобі, дівчино, карбованця, тільки не роби з мене дурня”, – розповіла героїня Любов Сергіївна.

Магазину вигідніше заплатити вам різницю

Сергій К., який свого часу працював у супермаркетах Черкас, розповів, що акції заради збуту товару, який погано продається, у супермаркетах влаштовувати не будуть.

Зазвичай розбіжності у цінах трапляються через неуважність працівників.

Продавець приймає товар, проводить документ в обліковій системі, оприбутковує його. У залі є робітники, які додають та знімають із прилавків прострочений товар або такий, що втратив вигляд, міняють цінники.

– Проблема в тому, що між працівниками у залі й тими, хто приймає товар, може бути відсутня комунікація або вона не спрацювала, от і виходить така плутанина. Власник закладу просто економить на кількості працівників, – розповідає Сергій. – Наприклад, прийшло 100 пляшок горілки. У накладній стоїть ціна – 20,20. Комп’ютер робить автоматичну націнку і на виході замість 26,60 акційних гривень касир виб’є 27,20. Один покупець зверне на це увагу, інший заплатить, скільки скажуть.

У будь-якому випадку, якщо ви помітили різницю в ціні не на свою користь, говоріть, що на ціннику вказана така-то ціна. Вам повинні продати товар саме за нею.

– Адміністратору, управлінцю, старшому продавцю простіше заплатити вам цю різницю, вона ж мізерна порівняно з тими штрафами, які доведеться заплатити Інспекції у справах захисту прав споживачів. Бо ж у разі позапланової перевірки магазин несе представницькі витрати на хабар, які закладаються в його бюджет, – розказує колишній працівник.

Знайте свої права

Заступник начальника інспекції з питань захисту прав споживачів – начальник відділу Віталій Бойко говорить, що заяв від черкащан, які б потрапили у таку ситуацію, майже немає. Зазвичай люди самостійно вирішують ситуацію або ігнорують її, аби не витрачати на це нерви.

Він пояснює: якщо ви придбали товар за іншою, ніж на акційному ціннику, ціною, зверніться із письмовою скаргою до адміністратора. Претензію треба скласти у двох примірниках. Один примірник вручаєте керівнику або уповноваженій особі магазину. У другому примірнику робиться відмітка, хто його отримав (посада, підпис, дата, прізвище, ім’я, по батькові).

На усунення недоліку магазину дається 15 діб. Тобто у цей строк керівництво закладу має надати роз’яснення, з яких причин виникла така ситуація. Якщо роз’яснення не надали, Віталій Бойко радить звертатися в інспекцію з питань захисту прав споживачів у Черкаській області за тел.: 45-62-05 (приймальня) із письмовою заявою. До неї слід додати оригінал претензії з відміткою отримувача, копією розрахункового документа (чека), і тоді інспекція розглядає ситуацію.

Від Держспоживінспекції України повинна надійти згода на проведення позапланової перевірки. У цьому можуть відмовити, якщо споживач не вказав ФОП, адресу, назву магазину.

До списку новин