загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто отримає кредит готівкою: п'ять фактів про вибір банків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи просто вам буде отримати кредит готівкою, залежить від вашого віку і зайнятості, а також від ряду інших факторів. Правда, деякі з них навесні-2013 банкіри тримають у секреті. Як банки бачать своїх потенційних позичальників, дізнавався Prostobank.ua

Факт перший: до кредиту потрібно дорости, але не перезріти

Найперше обмеження, яке банкіри називають при описі бажаного позичальника — це вік. Ідеальний заявник на кредит не повинен бути занадто молодим — не менше 21-25 років, але і літнім бути не повинен — ??в ідеалі, погасити кредит потрібно до настання пенсійного віку. «Для отримання кредиту в нашому банку позичальникові повинно виповнитися 22 роки і на момент закінчення кредитного договору його вік не повинен перевищувати 65 років», — розповідає Олександр Меркулов, заступник начальника департаменту кредитного обслуговування індивідуального бізнесу Всеукраїнського Банку Розвитку. Деякі банки готові кредитувати позичальників у віці до 70 років, але обмеження віку є завжди.

Факт другий: у пенсіонерів шансів більше, ніж у фрілансерів

Наступний критерій — зайнятість претендента. Найчастіше потенційний позичальник повинен мати стабільне постійне місце роботи або інше аналогічне джерело доходу. «На даний момент наш банк кредитує тільки тих клієнтів, які працевлаштовані або мають інші регулярні надходження, наприклад, пенсію. При подачі заяви на кредит клієнт повинен знати реквізити свого роботодавця», — коментує Олександр Алимов, керівник з розробки кредитних продуктів Альфа-Банку.

При цьому стабільність і сталість робочого місця для банків вимірюється стажем роботи — як правило, стаж на останньому місці повинен становити не менше півроку. «Кредитним пропозицією нашого банку можуть скористатися позичальники, які мають стаж роботи на останньому місці роботи від шести місяців і загальний стаж роботи від одного року», — розповідає Катерина Федоровська, директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку.

Стабільне місце роботи повинне приносити кандидату у позичальники стабільний дохід. Потрібний розмір доходу відрізняється в залежності від бажаної суми кредиту, але в цілому повинен становити не менше 1000 гривень після відрахування податків.

Підтверджувати доходи довідкою не завжди обов‘язково, але завжди доречно. «У нашому банку довідка про зарплату необхідна тільки у випадку, якщо клієнт претендує на кредит в сумі понад 20000 гривень. У той же час, якщо потенційний позичальник хоче збільшити свої шанси на отримання кредиту, він може надати як доказ своєї платоспроможності довідку про доходи і при меншій сумі кредиту», — рекомендує Ігор Дорошенко, голова правління Банку Російський Стандарт.

Факт третій: всі професії важливі, але не всі однаково

Що стосується професії та сфери зайнятості потенційного позичальника, то тут уподобання банків різняться. У деяких установах стверджують, що професія позичальника не впливає на рішення про видачу кредиту. «Напрямок діяльності потенційного позичальника значення не має. Головні вимоги до працевлаштування — робота повинна бути постійною, офіційною і стабільною», — коментує Катерина Федоровська.

В інших же банках відзначають, що професійні переваги є, але вони при ухваленні рішення можуть служити позитивним, а не негативним чинником. «Якщо наш потенційний клієнт працевлаштований, то він може розраховувати на кредит. Якогось обмеження в професії зараз немає. Звичайно в нашій скоринговій моделі є такий коефіцієнт, і за певну сферу зайнятості клієнт отримає більше балів, але відмови через свою професії не отримає ніхто», — пояснює Олександр Алимов.

Нарешті, частина банків визнає, що професія і сфера зайнятості позичальника — один з важливих факторів при розгляді заявки. І представники деяких професій з меншою ймовірністю отримають позитивне рішення. Але якщо три роки тому банки відкрито попереджали про те, зайнятий у якій сфері позичальник буде проходити більш ретельну перевірку (будівництво, консалтинг, металургія, гірничодобувна промисловість), то в 2013 році їх тримають у суворій таємниці.

Так що про те, що через свою професійну належність ви потрапляєте в категорію неблагонадійних позичальників, ви дізнаєтеся (зможете здогадатися) лише після того, як подасте до банку кредитну заявку і повний набір особистих даних. «Безумовно, сфера діяльності клієнта впливає на ймовірність отримання позитивного рішення про видачу кредиту, оскільки є одним з показників, що беруть участь в скорингу по клієнту. При цьому інформація щодо найбільш бажаних сфер діяльності при ухваленні рішення про видачу кредиту не є публічною і залежить від кредитної політики кожного конкретного банку», — розповідає Наталя Кравець, директор департаменту розвитку продуктів Банку «Фінанси та Кредит».

Факт четвертий: старий позичальник краще нових двох

Не менш важливе значення має і історія банківського обслуговування претендента на кредит. Причому мова йде не тільки про кредитну історію як таку: зрозуміло, що злісного неплатника за кредитами в минулому банки навряд чи захочуть бачити своїм позичальником у майбутньому.

Багато банків передбачають «поблажки» для тих кандидатів, які раніше вже обслуговувалися у них. Це може бути, зокрема, більш прихильне ставлення при розгляді заявки. «Депозит в нашому банку може послужити позитивним чинником при ухваленні рішення про видачу кредиту», — коментує Олександр Меркулов.

Або ж більш лояльні умови самого кредиту. «Кредит готівкою в нашому банку на суму до 20000 гривень клієнт може отримати без довідки про доходи. Для клієнтів, які користуються кредитними пропозиціями банку не в перший раз, даний ліміт збільшений до 30000 гривень», — розповідає Олександр Алимов.

Факт п’ятий: все вирішує система

Банкіри наполягають, що кожна кредитна заявка на кредит розглядається індивідуально. Однак індивідуальний підхід в українських банках в 2013 році все частіше стає … уніфікованим. Банки аналізують погашення кредитів уже наявними у них позичальниками і на основі цього аналізу становлять скорингові моделі: претендент на кредит оцінюється за низкою показників, за кожен показник йому нараховується певна кількість балів, і рішення про видачу або відмову в кредиті приймається на основі суми балів.

«Мистецтво оцінки клієнта в беззаставному кредитуванні полягає в тому, щоб вийти на конкретний профіль ризику. Адже прострочення по платежах допускають і добросовісні клієнти. Ми уважно аналізуємо ситуацію. У 30% випадків причина прострочення «забув заплатити», на другому місці — нерегулярне отримання зарплати, на третьому — хвороба або втрата роботи. Ми вчимо систему бачити «депресивні кластери», коригувати у зв‘язку з цим наш підхід, знижувати кредитний ліміт. Лише близько 2% позичальників виявляються злісними неплатниками», — розповідає Олександр Алимов.

Однак які чинники враховуються при оцінці потенційного позичальника — найчастіше залишається секретом. «У кожного банку є своя кредитна політика, в якій визначаються вимоги банку до позичальника, є свої скорингові системи. Тому невідповідність яким вимогам кредитної політики або негативний результат при проходженні скорингу може бути причиною відмови клієнтові у видачі кредиту», — резюмує Наталія Кравець.

Портрет позичальника

Складаючи вищеописане, ідеальний для більшості українських банків претендент на позику готівкою повинен відповідати наступним критеріям:

вік від 25 до 65 років;

офіційне працевлаштування не менше півроку на останньому місці роботи або наявність альтернативного стабільного джерела доходу — наприклад, пенсії;

середньомісячний офіційний чистий дохід від 1000 гривень і більше, залежно від бажаної суми кредиту;

довідка про доходи — в деяких банках не обов’язкова, але навіть у них буде служити додатковим аргументом на користь позитивного рішення за вашою заявкою;

відсутність негативної кредитної історії;

завершальний штрих до портрета ідеального кандидата — наявність історію обслуговування в даному конкретному банку. Підійдуть раніше погашення без порушень кредити або відкритий депозит.

Думка

Катерина Федоровська, директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку

Потенційний позичальник, що бажає отримати в нашому банку кредит готівкою «Перший крок» (передбачає суму видачі від 5 000 до 50 000 гривень), повинен мати офіційний регулярний чистий (за вирахуванням податків та обов'язкових платежів) дохід у вигляді заробітної плати або пенсії від 1 000 гривень.

За кредитом «Великі можливості» потенційний позичальник може отримати суму від 50 001 гривень до 250 тис. гривень. Він розроблений для клієнтів у віці від 22 до 65 років, які мають стаж роботи на останньому місці роботи 6 місяців і загальний стаж роботи від 1 року. Вимоги за офіційним регулярному чистому доходу — від 8000 гривень. При сумі від 100 000 гривень необхідний поручитель.

Олександр Алимов, керівник з розробки кредитних продуктів Альфа-Банку

У нашому банку зібрана велика база клієнтів, проведена величезна робота з аналізу клієнтського портрета, з метою визначення тих клієнтів, за якими рівень простроченої заборгованості мінімальний. На підставі цих даних побудована скорингова модель, яка дозволяє видавати кредит без довідки.

Наталія Кравець, директор департаменту розвитку продуктів Банку «Фінанси та Кредит»

Портрет позичальника за кредитом готівкою в нашому банку: вік 25-70 років, офіційно працевлаштований або одержує пенсію, при цьому середньомісячний розмір зарплати не менше 1000 гривень на місяць, кредит видається без поручителів, також кредит можливо отримати без довідки про доходи.

Ігор Дорошенко, голова правління Банку Російський Стандарт

У нашому банку вимоги до позичальників за кредитами готівкою наступні: вік від 25 до 65 років, наявність стабільного доходу, громадянства України і реєстрації (прописки). Для оформлення кредиту необхідний паспорт та ідентифікаційний номер. Поручителі за кредитом готівкою не потрібні.

До списку новин