загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фіни викреслили Україну зі своєї інвестиційної карти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Інвестиційний фонд FIM Ukraine, який в останні місяці розпродавав свої активи 18 березня припинить свою роботу в Україні. Всі акції локальних компаній, які залишаються у фонді переводяться у портфель фонду FIM Russia.

Іноземні інвестори мінімізують свою присутність на українському фондовому ринку. Сьогодні відбудеться злиття двох інвестиційних фондів - FIM Ukraine та FIM Russia, які досі були орієнтовані виключно на вкладення в цінні папери українських і російських компаній відповідно, пише «КоммерсантЪ-Украина».

"Всі активи та зобов'язання FIM Ukraine будуть передані FIM Russia, після чого FIM Ukraine припинить своє існування. Пайовики FIM Ukraine стануть пайовиками FIM Russia", - йдеться в повідомленні фінської FIM Asset Management, що управляє активами цих фондів. Компанія управляє 28 інвестиційними фондами загальною вартістю активів в €2,2 млрд. Чистий дохід за 2012 склав €31,3 млн.

У 2009-2010 роки - період підйому українського фондового ринку - активи фонду FIM Ukraine збільшувалися, але 2011 року вони скорочувалися слідом за падінням українського фондового ринку. 2012 року ринок просів ще на 35% - ймовірно, вартість активів FIM Ukraine повторила цю динаміку. У такому разі у фонді могло залишитися €13 млн.

Звіт за 2012 досі не оприлюднений, але відомо, що активні продажі акцій припали на останні два місяці. За даними агентства Bloomberg, з 31 грудня 2012 року до 28 лютого 2013 участь фонду в капіталі низки емітентів скоротилося в 2 рази, а позиції в таких "блакитних фішках", як "Мотор Січ" і "Центренерго", майже повністю ліквідовані.

Управлінці не зуміли продати пакети акцій компаній другого ешелону, наприклад "Укртелекому" (18,1 млн акцій; зараз такий пакет акцій коштує 2,4 млн грн) і Стаханівського вагонобудівного заводу (1,3 млн акцій; 2,1 млн грн).

Приймаючи рішення про злиття фондів, рада директорів FIM Asset Management грунтувався на факторі низького попиту на сертифікати фонду, говориться в офіційному повідомленні. На офіційний запит, ні в компанії FIM Asset Management, ні безпосередній керуючий російським фондом за тиждень не змогли відповісти. З моменту початку роботи FIM Ukraine 29 вересня 2006 сертифікати фонду знецінилися на 90%: розміщалися по 10 євро, а на 14 березня коштували €1,06. За перший рік роботи прибутковість фонду перевищувала 90%, але після обвалу 2008 року ціна одного сертифікату FIM Ukraine майже не змінювалася.

Інтерес закордонних інвесторів до українських паперів знижують як внутрішні, так і зовнішні чинники. "Навіть якщо не орієнтуватися на якесь одне джерело інформації про стан економіки країни, то сама її суперечливість вже насторожує. Мотивів для того, щоб займатися іншими видами інвестицій, крім тих, які вкладені в бізнес, особисто я не бачу. Думаю, це і позначилося на їх вирішенні ", - вважає віце-президент Sigma Bleyzer Діана Смахтіна. "Україна мало кому цікава для інвестицій або навіть взагалі нікому не цікава", - сказав інший банкір.

Експерти стверджують, що зараз на вкладення в українські акції орієнтуються не більше п'яти фондів, серед яких Accuro, SG Alpha і Trigon. За словами директора компанії SP Advisors Ніка Піацци, однією з найбільших компаній, орієнтованих на Україну, залишається CIM Asset Management, яка працює на місцевому ринку з 2000 року. "У них приблизно $ 200 млн в українських паперах, і вони готові все продати. Але немає покупців", - додав він. Від догляду компанію утримує небажання фіксувати великі збитки. "Продавати на цінових "низах" ніхто не буде", - пояснив один з банкірів.

Як повыдомлялось, приріст прямих іноземних інвестицій в Україну 2012 року склав $4,129 млрд, скоротившись у порівнянні з минулим роком на $431 млн, або на 10,6%.

Нагадаємо, приріст іноземних інвестицій в Україну в 2011 році скоротився у порівнянні з 2010 роком на 2,3%. У 2010 році в порівнянні з 2009-м все ж спостерігалося незначне зростання ПІІ – майже на 5%.

Останнім часом інвестори та експерти відзначають погіршення інвестклімату в Україні.

До списку новин