загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поезія здатна творити дива

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Львів – Всесвітній день поезії ЮНЕСКО започаткувала у 1999 році. Поезія робить життя людей кращими, але дедалі менше українців читають поезію, купують поетичні збірки, зауважують експерти. Нині на одного українця видається менше однієї книжки на рік. У Львові сьогодні запрошують усіх охочих на Ратушу, щоб просто неба, над містом, прочитати улюблені вірші.

Щоби над Львовом прочитати поезію, передусім потрібно піднятись на Ратушу і знати вірш напам’ять. Читатимуть поезію люди різного віку, серед них і студенти різних національностей, щоб почути поезію у багатоголоссі мов і ритмів. На Ратуші встановлять відеокамеру, яка записуватиме читання віршів, а потім кожен учасник акції отримає у подарунок диск з відеороликом, розповіла працівник управління культури Львівської міськради Ірина Маґдиш.

«На цю акцію прийдуть дітки, які самі пишуть вірші. Це промоцій на акція, щоб пам’ятати, що є Всесвітній день поезії, що вірші бувають не лише пафосні патріотичні. Ми всі писали у дитинстві вірші», – розповіла культуролог.

Надія Степула: поезія – «дивний лік»

Українська письменниця Надія Степула, автор більше десяти поетичних збірок (остання «Джмелиний блюз» вийшла недавно), свої перші вірші у дитинстві читала птахам і травам, наддністрянському лісу, уявляючи себе в неосяжній залі світу. Поетеса вважає, що поезія у цьому світі – «дивний лік для хворих на віру в силу воскресінь». Читача сьогодні не надто цікавить поезія, а українські видавництва неохоче видають поетичні збірки. Час масового захоплення поетичними книжками пройшов, зауважує Надія Степула.

«Трошки виходить поетичних книг, але, з іншого боку, не все, що видається, якісне. Не все було б корисне читачеві. І ще є зворотній бік медалі, яке називається апатією і нехіттю читача до поезії, бо читач заклопотаний різними життєвими викликами. Поезія – це вишукана річ для власного духу. Якщо не читатимуть люди поезію, то втратять багато у сенсі пошуку смислів у цьому світі. Я вважаю, може тому, що сама пишу поезію і хочу, щоб її читали. Поезія – це щось таке, що має бути в кожного, своє маленьке відкриття, свій малесенький храм літератури у домі, куди заходиш, береш книжечку, і тобі від того стає світліше і відрадніше на душі», – каже українська письменниця.

Кожна поетична книжка має бути явищем, несподіванкою, на яку очікують, такої думки письменник і меценат Михайло Слабошпицький. Він говорить про те, що його видавництво «Ярославів вал» навіть за великі гроші не видасть неякісну поезію. Власне тому ЮНЕСКО і запровадило 21 березня Всесвітній день поезії, тому що поезія здатна відповісти на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, мовиться в ухвалі ЮНЕСКО, але для цього необхідно привернути до неї  увагу, а також до видавництв і літературних клубів, які підтримують традицію поетичного слова.

Попри те, що у сучасному світі поезія втрачає свою місію облагородження людства, а українські поети не сприймаються не тільки як пророки, але й еліта нації, поетичне слово здатне творити дива з людиною.

Ти заходиш сюди –

й залишаєшся тут назавжди,

І на чистім мольберті малюєш мої сліди,

Але їх замітає опалим зів’ялим листям,

Що летить із нізвідки в нікуди,

як старі поїзди.

Не відчиняться двері, бо мідної клямки нема.

Не підходь до дверей

і під ними не стій крадькома.

Незадовго – зима,

і мольберт засипатиме сніг,

І холодними пальцями пензлів не втримаєш,

 ні.

Вкутай горло у шалик –

на білій поличці, а плед,

Можеш вийняти з шафи.

А в кухні і кава, і мед,

Зігрівайся, як можеш,і чекай до нової весни,

І записуй у пам’яті теплі про мене сни.

А коли зацвіте на вузькім підвіконні герань –

Підійди до вікна, за яким ще нема проминань,

Відчини й подивися, здолавши надією страх:

Я стою під вікном, й мідна клямка –

у мене в руках.

 (Надія Степула, зі збірки «Джмелиний блюз»)

Галина Терещук

До списку новин