загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Життя на пенсії: як вижити?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У молоді роки здається, що до пенсії ще так далеко, а вже так хочеться відпочити від життєвої круговерті. Коли ж це нарешті станеться, коли можна буде пожити "для себе"? І ось пенсія, але найчастіше вона приносить лише неспокій та тривоги... Бо важко і у фінансовому плані - у більшості людей пенсія така мізерна, що не вистачає не те що на гідне існування, а й навіть на життєво необхідне. Але ще важче від того, що пенсіонери страждають від своєї незатребуваності та самотності. Чи є вихід з цієї важкої ситуації, чи пенсіонери мусять змиритися з тим, що їхнє життя котиться до завершення?

Поради

Зрозуміло, що в кращому фінансовому становищі знаходяться ті пенсіонери, які мають можливість, навіть після досягнення пенсійного віку, продовжувати працювати на колишній посаді. Якщо у вас є можливість залишитися на роботі, скористайтеся нею. Але зверніть увагу на те, що тут вирішує ще й стан вашого здоров'я. Якщо немає сили працювати на старому місці, не варто думати, що пізно пройти перепідготовку й освоїти новий вид діяльності. І ні в якому разі не відмовляйтеся від жодних пільг, що надаються державою, використовуйте їх по максимуму.

Слід пам'ятати, пенсія - це лише черговий життєвий етап. Сьогодні є чимало способів, щоб матеріально підтримати себе в новому статусі. Загальнодоступними способами є участь у державній програмі співфінансування майбутньої пенсії і вступ до недержавного пенсійного фонду. Перший спосіб дозволить збільшити розмір державної пенсії, інший - заробити другу, недержавну. Але якщо сталося так, що ви не встигли підстрахуватися до виходу на пенсію, і заробленої пенсії явно недостатньо, є інші можливості поправити непросте матеріальне становище.

Почніть з того, чого дуже хотілося, про що мріялося, чим вам так подобалося займатися раніше, але часу для цього не вистачало. Можливо ви в'яжете чудові речі, шиєте, малюєте, фотографуєте. Або ж у вас є невеличке господарство, власна теплиця чи пасіка. Спробуйте використати своє хобі, як джерело додаткового заробітку. Навіть якщо суттєвого прибутку таке заняття не принесе, воно допоможе вам впоратися з депресією та нудьгою.

Іншим варіантом є підробіток на дому, або робота в інтернеті. Якщо ви непогано ладнаєте з комп'ютером, маєте певний запас знань, бажання вчитися і пізнавати нове, створіть свій сайт. Ваш багатий життєвий досвід та  деяка частка творчості  дозволить легко це зробити. Можливо не відразу, але за декілька місяців така робота неодмінно принесе результат. Ви можете спробувати, наприклад, писати на замовлення статті, вірші, робити переклади. Продати їх можна на текстових біржах, де, можливо, знайдете постійного замовника. У цьому випадку заробіток стане відчутнішим і  стабільнішим.

Якщо ж ви не впевнені у своєму володінні сучасними технологіями, є й інші варіанти. Наприклад, ви можете стати диспетчером або оператором на дому. Можна влаштуватися на роботу вахтера-консьєржа, гардеробника у театрі або білетера. Дуже вітаються пенсіонери на таких посадах, як домашній обслуговуючий персонал. Робота нянею, гувернанткою, репетитором (особливо при наявності педагогічної освіти), домробітницею, садівником — це ті сфери діяльності, де роботодавці частіше довіряють саме людям у віці.

Для соціально активних пенсіонерів непоганою можливістю підзаробити є робота  розповсюджувачем листівок. Така робота дозволить не тільки поправити матеріальне становище, але заповнити брак спілкування, а часткова зайнятість залишить час для онуків.

Пенсіонерам з комерційною жилкою радимо відкривати гуртки за інтересами, студії, групи здоров'я, організовувати екскурсії для своїх ровесників. На пенсії можна зайнятися і яким-небудь видом бізнесу, наприклад, мережевим маркетингом. Головне бути пильними і не попадатися на хитрощі шахраїв, для яких пенсіонери - ласий шматочок.

І головне, не впадайте у відчай! Наповніть своє життя позитивними емоціями. У новому для себе статусі пенсіонера ви можете займатися тим, що вам цікаво. Не соромтеся вчитися новому — танцювати, грати на музичних інструментах, вивчати іноземні мови. Пенсія - не кінець життя, а лише перехід на її новий рівень.

 Дана Суліменко,

спеціальний кореспондент ВАП

До списку новин