загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

До спрощенців за пенсіями прийдуть на робоче місце

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Все більше людей не хочуть платити до пенсійного фонду, мовляв, так званих «базарів» немає, а дітей потрібно годувати. Яка пенсія чекає на приватних підприємців, навіть тих, які платять, невідомо, проте штрафні санкції та пеня за кожен день простою діють для всіх.

У Пенсійному фонді стверджують, що приватні підприємці свідомо не платять. Саме тому скоро на їхні робочі місця навідаються гості з установи, які оцінять їх фінансовий стан та суми наявного товару. Подібні рейди проводитимуть, аби «відсіяти» хворих та бідових та змусити платити тих, хто дійсно гарно заробляє.

Пеня за борг

Для стимуляції платіжної дисципліни до порушників передбачені фінансові санкції в розмірі 10% своєчасно несплачених сум. За кожний день простроченого платежу на суму боргу  нараховується пеня 0,1% від загальної заборгованої суми.

Крім того, накладатимуть  штраф у розмірі 170 гривень за неподання чи несвоєчасне подання, або ж подання не за встановленою формою звітності.

Спочатку неплатнику принесуть попередження, а потім до нього прийдуть на роботу.  

Приватний підприємець Михайло каже, що не боїться попереджень та залякувань про відсутність пенсії, бо дітей йому треба годувати сьогодні.

- Я не плачу в пенсійний третій місяць, - каже Михайло. – У зимовий період торгівлі взагалі немає, тому нема з чого витягнути гроші, єдина надія на весну. У пенсійному фонді мені сказали, якщо не можеш платити, то припиняй діяльність. Але здати патент – це найлегше, що можна зробити, а на що потім з сім’єю жити?

Справи до суду

Справи всіх порушників, хто затримав сплату єдиного внеску, передані до органів Державної виконавчої служби та суду. Наразі описується майно тільки юридичних осіб-боржників, до фізичних такі методи впливу не застосовуються. Проте погашення заборгованості в більшості випадків здійснюється  примусовими заходами стягнення.

- Місцевими ринками ходитимуть наші працівники й оцінюватимуть робочі місця та роботу кожного боржника, - каже заступниця начальника управління Пенсійного фонду у Хмельницькому Марія Лужанінова. – Потрібно проаналізувати, чи спроможні вони сплатити борг, адже багато підприємців просто виживають й не мають чим платити.

Той, хто торгує без патенту, не є платником спрощеної системи, відповідно до них працівники пенсійного претензій не мають.

Пенсія у масці

У Пенсійному фонді пояснюють, що невідомо, яка буде процедура розрахунку пенсії завтра, тому не можна себе запевнити в тому, що сплачуючи мінімальні внески, матимемо мінімальну пенсію.

- Ніхто ніколи не скаже, скільки матиме пенсії людина, яка працює приватним підприємцем, оскільки ця сума залежить від стажу та від розміру доходу громадянина, - каже Марія Лужанінова. – Єдине, що зрозуміло, – якщо він сплачуватиме з мінімальної заробітної плати, достойної пенсії не матиме. Ми щомісяця співставляємо дохід громадянина з середньою зарплатою по народному господарству, яка сьогодні вже сягнула трьох тисяч гривень, й таким чином виводимо коефіцієнт. А приватники сплачують мінімум, відповідно у них низький коефіцієнт.

Якщо ж у радянські часи теперішній приватний підприємець працював, його стаж враховується, а дохід тих часів теж додається до розрахунку. Для нарахування пенсії враховується увесь трудовий шлях громадянина.

Платіть у відпустці та в лікарні

Авансові платежі в 2013 році потрібно здійснювати щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом. Ті, хто планує йти у відпустку або хворіє, не звільняються від сплати єдиного соціального внеску. Сплата єдиного внеску є обов’язковою, оскільки така норма встановлена діючим законодавством. Саме сплата внесків поліпшить фінансову стабільність бюджету Пенсійного фонду, а значить і рівень пенсійного забезпечення громадян. Адже громадянам все одно прийдеться звертатися до Пенсійного фонду за довідкою про відсутність заборгованості, при відкритті рахунку, виході на пенсію або в зв'язку з припиненням діяльності.

*Станом на 1 березня 2013 року

29,7 тисяч фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду

16,6 тисяч з них – платники  спрощеної системи оподаткування.

13 тисяч осіб стабільно сплачують внески, які становлять 58 мільйонів гривень в рік або 5,7% від загальної суми надходжень.

3,6 тисячі осіб платять невчасно

4000 платників мають заборгованість на 17 мільйонів гривень

385 приватних підприємців мають заборгованість за три роки до 10 тисяч гривень кожен

Більший дохід – більша пенсія

З 1 жовтня 2011 року згідно Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»  необхідний  страховий стаж для призначення пенсії  має складати не менше 15 років.

 А для нарахування мінімальної пенсії стаж у чоловіків має бути 35 років, а у жінок – 30 років. Чим більший страховий стаж та заробіток матиме особа протягом своєї трудової діяльності, тим на більший розмір пенсії вона зможе розраховувати. 

До списку новин