загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Творець життя у склі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Філософу і художнику скла, майстрові-гутнику, ректорові Львівської національної академії мистецтв України Андрію Бокотею – 75!

Днями Андрієві Андрійовичу Бокотеювидатному сучасному художникові, майстру гутного скла, професору, ректору Львівської національної академії мистецтв, дійсному члену Академії мистецтв України, лауреатові Національної премії України ім. Т. Шевченка, народному художнику України – виповнилося 75 років.

З нагоди свята маестро скла приймав вітання від студентів, колег, творчої еліти та керівництва країни. Зокрема Президент України привітав ювіляра, відзначивши його професійну майстерність та блискучий талант: “Ваші витончені колоритні композиції збагачують скарбницю культурних надбань нашої держави, утверджують здобутки українського мистецтва у світі”.

Глава держави також постановив нагородити ювіляра орденом князя Ярослава Мудрого V ступеняза визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу та педагогічну діяльність”.

“Усе Ваше життя по­в’язане з мистецтвом. Із погляду цього дня Вами створено колосальні речі, які вже є історією культури не лише України. Своїм мистецьким доробком Ви творите сучасне українське мистецтво, популяризуєте львівську мистецьку школу, – зазначив під час привітання губернатор Львівщини Віктор Шемчук. – Ваші самобутні твори у царині художнього гутного скла є в музеях та приватних колекціях України, США, Канади, Франції, Росії, Бельгії, Голландії, Польщі та інших країн. Вагомі творчі й організаційні здобутки є невід’ємними від тривалої педагогічної діяльності у Львівській національній академії мистецтв, яку Ви очолюєте. Тож нехай доля буде щедрою до Вас на приємні дари та успішні звершення”.

Андрій Бокотейхудожник скла, у творах якого ми завжди зустрічаємося не стільки з популярними для широкого загалу культурно-історичними ремінісценціями, скільки з особливою філософічністю, яскраво окресленою індивідуальністю, з його авторським дотиком до гармонії, краси, духовної чистоти. Та митець залишається митцем і в свята, і повсякдень.

Тож із нагоди ювілею Андрій Андрійович представив своєрідний творчий звіт перед шанованими гостями і студентами – виставку персональних робіт у рідній Академії мистецтв. Бо словосполучення “скло Бокотея” вже давно стало легендою, фірмовим знаком не лише митця, а й усієї львівської гутної школи.

Колектив “Львівської Пошти” долучається до всіх найщиріших привітань із нагоди ювілею та зичить талановитому митцеві, невтомному педагогові, громадському діячу з активною життєвою позицією Андрію Андрійовичу Бокотею многих літ щасливого життя, успіхів і здобутків на творчій ниві й талановитих та мудрих учнів!

 ДО ТЕМИ

Андрій Бокотей – кавалер ордену князя Ярослава Мудрого V ступеня, лауреат Національної премії України .

ім. Т. Шевченка, народний художник України, заслужений діяч мистецтв Украї­ни, професор, дійсний член Академії мистецтв України. З 2000 р. – ректор Львівської національної академії мистецтв.

Став ініціатором, ідейником, натхненником проведення Міжнародних симпозіумів скла у Львові (1989, 1992, 1995, 1998, 2001, 2004, 2007, 2010 роки) та їх головою. Окрім цього, саме Андрій Бокотей запропонував створити у Львові музей скла.

Митець працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва (художнє скло). Його скляні шедеври ще з 80-х років минулого століття вийшли на світовий рівень, а з ім’ям маестро пов’язують розвиток сучасного світового руху в художньому склі – так званого studio glass movement. Численні персональні виставки Андрія Бокотея відбувалися у Франції, Бельгії, Нідерландах, Норвегії, Німеччині, Угорщині, Польщі, Росії та Україні. 

Марічка Ільїна         

До списку новин