загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Через убогість для більшості українців екопродукти залишаються недоступними

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Український ринок органічних продуктів різко пішов вгору. Його наполегливо штовхають вперед прагнення співгромадян до здорового раціону та засилля сучасних технологій в масових продуктах харчування.

Експерти впевнені: зростанню тренда сприяє також погіршення якості та смаку товарів супермаркетовского асортименту, у виробництві яких використовуються синтетичні інгредієнти, пише Корреспондент.

На "зеленій" їжі, яка поки тільки входить в гастрономічну моду, сьогодні спеціалізуються понад 140 фермерських господарств. 80% їхньої продукції - зернові, бобові й олійні культури, які в основному експортується в Європу, де екохарчування набагато популярніше. Втім, овочі, фрукти і м'ясо-молочна продукція продаються в основному на внутрішньому ринку країни.

Кількість магазинів, які торгують виключно натуральними овочами, фруктами, молоком, м'ясом та хлібом, тільки в столиці перевалила за сотню, а в багатьох супермаркетах з'явилися окремі полиці з ними.

За оцінкою Євгена Милованова, голови Федерації органічного руху в Україні, якщо в 2008 році жителі країни купили в магазинах органіки на 600 тис. євро, то в 2009-му - на 1,2 млн, 2010-му-на 2,4 млн, а в 2011 році - вже на 5,1 млн євро. Правда, поки чиста їжа в загальному обсязі придбаних українцями продуктів складає всього 1-2%. Для порівняння: у Західній Європі - до 10%.

Ферми Байрон Агро в селі Стовп'яги за 85 км від Києва ніби не торкнулася цивілізація. 140 корів, 27 кіз і кілька десятків перепелів тут годують, як в XIX столітті.

Звідси продукти відправляться в саме серце української торговельної індустрії - супермаркети Сільпо та Велика кишеня.

На прилавках вони будуть відрізнятися від звичайних аналогів не тільки більш простою і екологічною упаковкою, але й ціною - у середньому вона вище в два з половиною рази. 1 л знежиреного молока коштує 18 грн, 1 л жирного - 25 грн, 200 г вершкового масла - 60 грн, 500 г сиру - від 22 грн.

"У нас невеликі обсяги і висока собівартість", - лаконічно пояснює різницю власник Юрій Сергеєв.

Ще один ціноутворюючий фактор - спеціальна упаковка для органіки. В Україні її виробництво не розвинене, і Сергєєв під молоко закуповує польські скляні банки місткістю 0,33 л.

 

Крім того, виробникові екопродуктів, на відміну від звичайного фермера, необхідно зібрати набагато більшу кількість дозвільних документів і більше витратитися на них, а крім того, на штрафи перевіряючих органів.

За словами Сергеєва, ці витрати він теж закладає в ціну свого товару.

У Західній Європі органічна їжа давно не вважається рідкістю. Продукти, згідно з міжнародними правилами позначені зеленим листочком на упаковці, цілком доступні - вони дорожче звичайних лише на 10-15 %, що вдвічі, а то і вчетверо нижче різниці в Україні. А обсяг ринку натуральної їжі в Німеччині в сотню разів перевищує вітчизняний, досягаючи 6 млрд євро, хоча населення цієї країни тільки вдвічі більше українського.

Інша причина слабкого розвитку галузі - відсутність чітких правил гри. Якщо у Євросоюзі стандарти виробництва органіки викладені на десятках сторінок і контролюються сотнями сертифікаційних компаній, то в Україні єдиний закон, що регламентує цю сферу, досі не затверджений президентом. Причина - немає бази для його виконання.

Безконтрольність і хаос - благодатний ґрунт для спекуляцій на тренді. Багато виробників, рекламуючи звичайні товари, видають їх за органічні. З іншого боку, постачальникам 100 %-го еко складно переконати скептично налаштованих покупців у тому, що їхня продукція дійсно більш натуральна, ніж навіть те, чим торгують селяни на ринках. Адже при вирощуванні свійської птиці і худоби господарі приватних садиб також часто використовують хімію, попереджають експерти.

На тлі того, що якість основної маси магазинних продуктів з часом знижується, Милованов прогнозує поступове зростання частки споживання органіки - приблизно в тому ж темпі, що і в минулі роки, - приблизно на 100 % щорічно. "Хоча, звичайно, треба розуміти, що ця продукція ніколи масовою не стане", - резюмує експерт.

До списку новин