загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дужче затягнемо паски

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У  2013 – 2014 роках українців заганятимуть в злидні, а у 2015-му, очевидно, перед президентськими виборами, вже укотре пообіцяють “пакращєння”

Під час останнього засідання Кабміну урядовці затвердили „Основні напрямки бюджетної політики на 2014 рік”. Ця стандартна процедура, яку уряд має проводити щороку, слугує для написання державного бюджету на наступний рік. Отож, закладений прогноз щодо збільшення реального ВВП – 3%. Інфляції та індекс споживчих цін та індекс цін виробників очікують на рівні трохи вищому ніж 8%. Для цін виробників такі темпи зростання не є високими – наприклад, в 2011-му вони збільшилися на 14,2%, а в 2010-му – на 18,7%. Лише в дефляційному 2012-му ціни виробників майже не підвищилися. Безробіття очікується на рівні 7,1-7,4%, трохи нижчому ніж 7,4%, як було зареєстровано в ІІІ кварталі 2012-го.

Поза тим, економісти й парламентарі певні, що ця резолюція дуже далека від реальності, мовляв, як і цього року, в 2014-му українців змусять затягнути паски та економити на всьому. Крім того, для гривні неминучою є девальвація.

Девальвація та інфляція

Основним завданням бюджетної політики, згідно з проектом, вважають  стабілізацію державних фінансів. Для цього пропонують низку заходів. Проте економіст, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін не сприймає серйозно цього документа і нам не радить…

На його думку, дуже цікавим є те, що уряд планує наступного року більш ніж на 8% підвищити рівень цін у країні, хоча цього року його пропонували підвищити на 5%. Отже, зробити висновок нескладно – наступного року ціни знову повзтимуть угору, і урядовці це визнають.

“Закладаючи такі показники, уряд свідомо йде на те, що буде девальвація та інфляція”, – зазначив учора “Пошті” Сергій Терьохін.

Він не сумнівається, що девальвація гривні щодо іноземних валют у 2014-му таки буде. “Кожному економістові відомо: якщо відбувається підвищення цін, то буде й знецінення національної валюти щодо долара”, – веде далі експерт.

Але дуже цікавим у цьому документі є речення про те, що курс національної валюти уряд не прогнозує, бо його, відповідно до законодавства, має встановити Рада Нацбанку. Мовляв, саме в її компетенції перебувають основні положення грошово-кредитної політики. Проте, зі слів Сергія Терьохіна, парадокс у тому, що ці так звані основ­ні положення грошово-кредитної політики не встановлюють уже чотири роки!

“Тобто ніхто не знає, як вони порахували доходи, видатки бюджету, інфляцію. Цього ніхто не знає. Оскільки немає параметрів грошово-кредитної політики, яка й зумовлює доходи, видатки, інфляцію, девальвацію тощо. Тобто все це гра на публіку... Якщо подивитися на заходи в різних бюджетних галузях, то їх можна порівняти з колишніми “дороговказами” Радянського Союзу – зробити, розпочати, провести...” – каже економіст.

Парламентар не розуміє, що вкладає уряд в програми підтримки національної валюти. “Валюта – це термометр, тож підтримувати її неможливо. Курс – це також термометр, який відображає зовнішню торгівлю, інфляційні процеси всередині країни або ж так звану імпортовану інфляцію, якщо, до прикладу, подорожчає російський газ. Людина не може боротися з хворобою, підтримуючи термометр!” – наголошує він. 

Зуби на полицю…

Не набагато краща ситуація і в соціальній політиці. Проте саме ця сфера найбільше турбує українців. Павло Розенко, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці здивований, що ухвалена резолюція не містить жодних конкретних цифр.

“Там лише загальні фрази – ніякої конкретики! Немає жодних соціальних показників, розрахунків на 2014-й. Тобто з цього документа не зрозуміло, що в соціальному плані наступного року чекає українців”, – зазначив учора  “Пошті” Павло Розенко.

З його слів, у Бюджетному кодексі сказано, що бюджетна резолюція повинна містити конкретні підходи і розрахунки мінімальної пенсії, зарплати, але, на жаль, цього немає.

Політик певен: сподіватись покращення в соціальній сфері наступного року марно. “Як бачимо, українська влада собі не зраджує, тобто її політика полягає у тому, щоби миттєво “покращити” життя перед виборами. А з огляду на те, що наступний рік у нас невиборчий, урядовці й далі економитимуть на зарплатах, пенсіях, виплатах та усіх видах соціальної допомоги, – прогнозує Павло Розенко. – Як то кажуть, ситуація повторюється: у 2013 – 2014 роках українців заганятимуть в злидні, а у 2015-му, очевидно, перед президентськими виборами, вже укотре пообіцяють “пакращєння”, додаватимуть трохи грошей до пенсії. Це почерк нинішньої влади, яка доводить людей до бідності, а перед виборами за певну суму купує електорат”.  

До списку новин