загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Картини французько-українського генія минулого століття від сьогодні доступні глядачам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На початку ХХ століття від нових ідей паризьке повітря було буквально наелектризованим. З усього світу сюди стікалися митці, спраглі свободи і творчості. У кав'ярнях, студіях та непоказних квартирках Монмартру і Монпарнасу зароджувалося мистецтво нової доби.

Серед усіх комун особливе місце посідав "Ля Руш", тобто "Вулик". Під його конусним дахом, у самому центрі творчого "бульйону" визрівали Модільяні, Шагал, Сутін, Леже, Архипенко...

"У "Вулику", або подихали, або ставали знаменитостями", - так казали про паризький притулок його видатні мешканці.

Жак Шапіро був із тих, хто вижив та став знаменитістю.

Жаком він став 1925 року, приїхавши до Парижа. До цього на батьківщині його знали як Якова Шапіро. Він народився у 1897 р. у місті Двінську, отримав традиційну єврейську освіту і почав вчитися на художника. У 1915–1920 рр. здобував художню освіту в Харкові та Києві. Керував художньою школою у Катеринославі (нині Дніпропетровськ). Був учасником заходів художньої секції київської "Культур-Ліги". У 1920 р. продовжив навчання у Петрограді, одночасно працюючи декоратором у театрі В. Мейєрхольда. Згодом переїхав до Москви, де працював з театром-студією Є. Вахтангова і почав активно експонуватись. Вже відомим театральним художником Шапіро виїхав до Франції.

Він брав активну участь у художньому житті Парижа й органічно влився до «Паризької школи». Виставляв свої твори на салонах: «Осінньому», «Тюїльрі», «Незалежних» та «Наднезалежних», провів персональні виставки у Парижі та за кордоном. Після Другої світової війни разом із Марком Шагалом очолив успішну кампанію на захист будівлі «Вулика»; у 1960 р. випустив книгу спогадів про "Вулик" — "La Ruche".

У Національному художньому музеї України на вас чекає символічне rendez-vous з художником, який брав участь у формуванні мистецтва ХХ століття, — учасником «Паризької школи» Жаком Шапіро. A bientot!

Виставка представить близько 60 графічних і живописних творів митця, наданих приватними колекціонерами, а також фотоматеріали, які проілюструють життя художника.

В рамках виставки відбудуться тематичні лекції за участі провідних мистецтвознавців, присвячені творчості художника та явищу "Паризької школи".

До списку новин