загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українська пенсія – це боротьба за виживання – експерти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні пенсійну реформу, розпочату 2011 року, люди зустріли акціями протесту. Серед більшості українців не знайшлось охочих працювати довше, самостійно поповнювати свої пенсійні рахунки тощо. Власне, негативне ставлення до пенсійної реформи експерти пояснили недовірою українців до пропозицій, що надходять від влади і небажанням докорінно змінювати саму пенсійну систему. З часом критика на адресу реформи системи пенсійного забезпечення залунала й від політиків та економістів. Ба більше, певні політичні сили й окремі політики пробують скасувати пенсійну реформу.

Суть пенсійної реформи роз’яснив прем’єр-міністр України Микола Азаров: за його словами, здійснення реформи дозволить змінити пенсійну систему таким чином, щоб кожний українець, починаючи працювати, був зацікавлений відкладати кошти на власну пенсію.

«Завдання перше: створити стимули, щоб кожен працівник міркував над майбутньою пенсією і, відповідно, – відшкодовував гроші до фонду. Друге завдання: створити такі умови, щоб накопичувані громадянами пенсійні заощадження ніде не зникли, щоб їх «не з’їла» інфляція. Гроші мають працювати на економіку і водночас вони повинні забезпечити належну пенсію людині, яка їх накопичує. У цьому контексті необхідні недержавні – включно з пенсійними – фонди», – пояснив Азаров.

Здійснення перших двох завдань дозволить створити в Україні таку пенсійну систему, в якій кожна людина самостійно накопичувала б пенсійні кошти, зазначив Азаров. На його думку, нині запровадити таку систему накопичення пенсійних коштів надзвичайно складно. Адже, за різними даними, в Україні понад чотири мільйони осіб не сплачують жодних внесків до Пенсійного фонду.

Пенсії: проблеми віку і соціального становища

Експерти і самі пенсіонери скаржаться на те, що в Україні існують «соціальні ножиці» при нарахуванні пенсій. Так, пенсія державного службовця, колишнього народного депутата значно вища від пенсії українця, котрий пропрацював усе життя на заводі чи у сільському господарстві. Про це розповів журналістам пан Петро, який нещодавно вийшов на пенсію і відчув «пенсійну несправедливість».

«Середній розмір пенсії по Україні трохи вищий, ніж 700 гривень. Але є пенсії, які перевищують 50 тисяч! Хіба це нормально? Ні, ненормально!» – каже він.

Серед завдань пенсійної реформи також – переглянути вік виходу на пенсію, піднявши його на 5 років. Саме це і збурило українців найбільше. Щоправда, політики не послухали співгромадян, і у червні 2011 року Верховна Рада підтримала законопроект щодо реформування пенсійної системи, згідно з яким пенсійний вік для жінок підвищено до 60 років, а максимальний розмір пенсії не перевищуватиме 10 прожиткових мінімумів.

Але український парламент, обраний у жовтні минулого року, запропонував скасувати пенсійну реформу. Другого квітня поточного року Верховній Раді не вистачило для цього шести голосів. Народні депутати мали намір повернути вік виходу на пенсію: 60 років – для чоловіків і 55 років – для жінок.

Уряд обіцяє довести пенсійну реформу до переможного фіналу

Уряд, який і розробляв пенсійну реформу, категорично проти її скасування або змін. Щоправда, при цьому міністр соціальної політики Наталія Королевська визнає, що, наприклад, підвищення пенсійного віку для жінок із 55 років до 60, крім негативних наслідків, ні до чого не призвело.

Королевська також пообіцяла підняти зарплати й пенсії, але на запитання журналістів, коли саме на це очікувати, міністр соціальної політики відповіді не дала. «Можна, безумовно, чекати підвищення пенсій і заробітних плат. Коли це станеться і в якому обсязі, ми вам будемо доповідати», – зазначила міністр.

Королевська запропонувала народним депутатам, урядовцям і незалежним експертам спільно працювати над удосконаленням пенсійної системи. Міністр пропонує, серед іншого, внести зміни до пенсійного законодавства, які обіцяє підготувати у другому півріччі цього року.

Президент Віктор Янукович указом від 12 березня цього року затвердив план дій із впровадження економічних реформ на поточний рік. Серед іншого, план передбачає до жовтня 2013 року здійснити розрахунки, необхідні для початку перерахування страхових внесків до накопичувальної системи державного пенсійного страхування. Після цього. парламент та уряд України повинні «дати старт» другому рівню пенсійної системи.

Тіньова економіка гальмує пенсійну реформу

Експерти, яких урядовці закликають до співпраці, вважають, що запропонована урядом система наповнення Пенсійного фонду, яка працює в Євросоюзі,навряд чи спрацює в Україні. Адже в Україні третина економіки перебуває «у тіні», люди отримують зарплати у конвертах, зазначає експерт міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода.

«Пенсійна реформа почалась не з тієї сторони. Тобто, уряд проводив її таким чином, ніби у нас умови такі ж, як у Німеччині чи Франції, ніби у нас вся ця система працює, і ніби треба її скорегувати і вирішити ті проблеми, які в системі існують. Але ж у нас система не працює! Українці почали з видаткового боку: у Пенсійному фонді не вистачає грошей. Тож варто було би скоротити видатки Пенсійного фонду», – каже експерт.

На його думку, проблема у тому, що Пенсійний фонд не наповнюється, як належить. В Україні розмір тіньового сектору економіки оцінюють від 40 до 60 відсотків економіки. «Тіньовики» не сплачують ні податків, ані внесків у Пенсійний фонд.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зауважує, що підвищення пенсійного віку в Україні неминуче: кількість пенсіонерів на одного працівника неухильно зростає.

«Підвищення пенсійного віку стає неминучим. Дожити до пенсії стає дедалі складніше... Проте Україна зараз стоїть перед вибором – або ми продовжуємо реформу і робимо це активно, або люди, яким зараз 35-45 років, з часом одержать таку пенсію, яка їм взагалі не дозволить покривати навіть мінімальні потреби у момент досягнення пенсійного віку», – заявив Устенко на дискусіях щодо впровадження пенсійної реформи у київському агентстві «Главком».

Експерти радять не очікувати на швидкі результати від запровадження пенсійної реформи – такі реформи мають ефект у довгостроковій перспективі.

Богдана Костюк

До списку новин