загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія британців поступово віддаляється до 70-річного віку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато сучасних пенсіонерів у Великій Британії вважають, що їм пощастило. Не лише тому, що вони змогли пережити важкі воєнні та повоєнні часи, але й тому, що досі система пенсійного забезпечення країни була хоча не ідеальна, але стабільна.

Зараз британський уряд змушений глибоко реформувати пенсійну систему. Головна причина полягає у тому, що пенсіонери живуть довше, їх стає більше і допомога, якої вони потребують, щораз коштовніша.

У розмові з однією зі старших жінок, яка добровільно працює в бібліотеці Age exchange – організації, що підтримує пенсіонерів, я почув, що багато літніх британців стурбовані фінансовими клопотами.

«Мені пощастило, – розповідає старша жінка, – Я здорова і фінансово забезпечена. Мій чоловік має кращу пенсію, бо окрім державної пенсії, відкладав ще й у пенсійний фонд на роботі», – каже пенсіонерка.

Натомість найбільшу стурбованість у британському суспільстві викликають ті, кого на людях майже не видно – це немічні, малозабезпечені пенсіонери, які змушені рахувати кожен пенс із державної пенсії.

«Ціна на їжу пішла вгору, дорожче пальне, електрика», – скаржиться один зі співрозмовників.

Брак тепла

Виявляється, що найбільше старших людей у Британії турбує вартість енергії. Пенсіонери скаржаться на те, що їм не вистачає на обігрівання житла.

Уряд змушений діяти, і тому певним категоріям людей похилого віку взимку виплачують спеціальну грошову допомогу на опалення.

Схоже, що більшість британських пенсіонерів, якщо вони у силах за собою доглядати і працювали більшу частину життя, можуть давати собі раду.

Так звана «базова» державна пенсія зараз становить приблизно 97 фунтів стерлінгів на тиждень.

Дотепер британці починали отримувати її у віці 60 років для жінок і 65 для чоловіків.

Для того, щоб мати автоматичне право на державну пенсію, людина повинна близько 30 років сплачувати спеціальні внески в національну систему соціального забезпечення NHS.

Пенсійний вік віддаляється

Уряд каже, що Великій Британії потрібні негайні реформи системи пенсійного забезпечення і найголовніша ознака тих реформ – підвищення пенсійного віку.

Теперішнє працююче покоління може сподіватися на державну пенсію у віці 66 – 67 років.

Особливо різке зростання стосується жінок, хоча міністр пенсійного забезпечення Стів Веб намагається заспокоїти, наголошуючи, що за новою системою жінки, особливо ті, які не працювали, а виховували вдома дітей, чи доглядали за немічними родичами, обов’язково матимуть право на державну пенсію.

Проте він зауважує, що мінімальним терміном внесків у систему соціального забезпечення будуть вже не 30, а 35 років.

Фахівці припускають, що теперішні молоді люди, напевне, зможуть отримувати пенсію у віці аж поза 70 років.

Тривалість життя зростає, наголошують британцям, і пенсійний тягар на бюджет може стати непосильним.

Саме тому уряд робить усе можливе, щоб державна пенсія була не єдиною, на яку покладаються британці.

Більшість великих компаній та підприємств зобов’язані створювати своїм працівникам окремі пенсійні фонди.

Система податкових пільг та правил передбачає також можливість для британців відкладати гроші у свої окремі особисті пенсійні фонди, які можуть бути як у вигляді простих ощадних рахунків, так й інвестиційних портфелів.

Але згідно з даними статистики, дві третини молодих британців зараз не мають жодних пенсійних заощаджень. Більшість британців вважають, що далі з пенсіями буде не легше, а важче.

Богдан Цюпин

До списку новин