загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зберегти екологічно чистий урожай винограду?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Практичну відповідь на це питання дав винаградар-винороб Карло Шош, житель села Кідьош. Із весни він розпочинає дослідну роботу на шестигектарній площі, де вирощується близько 60 сортів столових і винних сортів винограду. Звісно, кожен із них має свої особливості і потребує окремого підходу.

Основні методи захисту рослин від весняних морозівОрганічні добрива для ґрунту можна виготовити самотужкиКоли вродить яблунька?Новорічне деревце має зникнути із хати непомітноВикористання кавової гущі у садівництвіУсі записи

 

Зі столових сортів на винниці із серпня і аж до кінця жовтня почергово дозрівають ароматні солодкі грона Перлини Сабо, Іршої Олівер, потім біла та червона Шасла, Перлина Золо, Мускат Гамбурзький, Пасса-Туті великоягідне, Королева виноградників, Кардинал, Молдова, на яких обмежене застосування отрутохімікатів. Більшу частину плантації займають технічні сорти, зокрема, Трамінер, з якого виготовляється славнозвісна “Троянда Закарпаття”, елегантна “Королівська леанка”, найулюбленіше вино жінок – “Мускат Оттонель” і темно-червоний “Голубок”. Вирощуються тут також визнані у всьому світі сорти Мерло, Опорто. Також особливу увагу пан Карло приділяє старовинним і характерним для нашого краю сортам – Бакатор, Серемський зелений, Фурмінт.

Захисні заходи розпочинаються з огляду плантацій, зокрема, з оцінювання біологічний і фізіологічний стан кожного виноградного куща. Виявилося, що ці виноградники досить складно захищати від шкідників і хвороб, адже сорти розміщені в рядах хаотично. Тому на початку цвітіння було встановилено феромонні пастки з диспансерами з відлову гронової і дволітньої листокруток. Розрахунок проводиться таким чином такий: три пастки на 1 га і по одній на гектарі з відлову самців озимої, городньої та совки-гами. У період вегетації, після цвітіння, виноградник три рази оприскали біопрепаратом “Планриз” (“Львівдержзахист”) із розрахунку 4 л/га. До речі, цей біофунгіцид використовується для оприскування рослин проти мільді, оїдіуму, сірої гнилі та передпосівної обробки насіння зернобобових, зернових, овочевих культур, бульб картоплі та інших коренеплодів.

У результаті проведених робіт виноградарю вдалося зберегти екологічно чистий урожай винограду. А звідси, безперечно, якісний, здоровий виноматеріал для традиційних вин Закарпаття “Совіньйон”, “Леанка”, “Зеніт”, “Фурмінт” з білою ягодою; червоні вина – “Цвайгелт”, “Кадарка”, “Карлот”, “Бича кров”, а також оригінальні “К’юве”, “Вермут”, “Кагор”, гармонійна “Чорна троянда”, а також улюблене вино пана Шоша, назване на честь коханої дружини, – “Жужіка ти солодка”. Воно й насправді надзвичайно солодке, п’янке й із тонким-тонким ароматом.

До списку новин