загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Найцікавіше про шахи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Шахи походять від давньоіндійської гри «чатуранга» 6-го століття, чия назва перекладається з санскриту як «чотири підрозділи війська», що включає в себе піхоту, кінноту, слонів і колісниці, які представлені в шахах пішаком, конем, слоном і турою.

У 7-му столітті гра прийшла до Персії і була перейменована в шатрандж. Саме від перської мови відбулася назва шахи. Гравці говорили «Шах» (від перського «король») атакуючи короля суперника, і «Шах мат» (з перської - «король помер)

У 1770 році, угорський винахідник Вольфган фон Кемпелен створив шаховий автомат. Машина являла собою фігуру «турка» в людський зріст, який сидів за величезною дерев'яною шафкою, чиї двері відкривалися, демонструючи публіці складні механізми. Механічна рука рухала фігури по полю, і обіграла таких знаменитих супротивників, як Наполеон Бонапарт і Бенджамін Франклін. Як виявилося через багато років, шаховий автомат не був машиною. Усередині автомата знаходився шахіст, який рухався всередині і переховувався, коли публіці показували складні механізми розумною «машини».

З 1886 року розігрується звання чемпіона світу з шахів. З 1924 року існує Міжнародна шахова федерація ФІДЕ, під егідою якої проводиться більшість найбільших міжнародних змагань.

Найкоротша шахова партія називається безглуздий мат, що складається з двох ходів: 1. f3 e5 і 2. Qh4 g4 + +. Нічия або програш може також відбутися і до того, як гравці починають робити ходи, як у випадку певного сценарію в турнірній таблиці, так і в результаті того, що гравець не прийшов на гру. Найдовша шахова партія була зіграна між Іваном Николічем і Гораном Арсовічем в Белграді в 1989 році. Вона тривала 20 годин 15 хвилин, за гру було зроблено 269 ходів, і вона закінчилася внічию. Теоретично партія може тривати ще довше, але після введення правила 50-ти ходів, це число можна якось обмежити.

У шахах багато правил, але головне: «торкнув - ходи» і «руку відняв - хід зроблено»

Гаррі Каспаров одного разу сказав, що «шахи - це муки розуму». Мабуть тому хтось вирішив об'єднати шахи з фізичними випробуваннями, створивши шахбокс. Голландський художник Іпе Рубінгстал родоначальником шахбокса, після того як побачив ідею поєднувати шахи і бокс в одній книзі-коміксі. У шахбокса чергуються раунди шахів та боксу і її девізом є «Битви відбуваються на рингу, а війни ведуться на дошці». Шахбокс набуває все більшої популярності і знаходиться під управлінням Всесвітньої організації шахбокса.

1061 року католицький кардинал Петро Даміані видав указ про заборону шахів серед духовенства, охарактеризувавши шахи як «вигад диявола» унаслідок розвитку пристрасті до шахів у багатьох людей. Противниками шахів були Ян Гус, Бернар Клервоський (1128), французький єпископ Аїд Сюллі (в 1208 заборонив патерам грати в шахи). Деякі європейські королі того часу також забороняли шахи під впливом церковної заборони. На Русі православна церква також заборонила шахи, що було офіційно закріплено в Кормчої книзі 1262 і підтверджено у 1551 році Стоглавим собором.

Шахова фігура Ферзь або королева зазнала безліч змін за всю історію шахів. Починалося все з того, що вона могла ходити тільки по одній клітці по діагоналі, надалі вона пересувалася на два поля, а потім все далі, як кінь. Тепер же ця фігура може рухатися, як по діагоналі, так і по горизонталі, і по вертикалі. Спочатку вона була радником або прем'єр-міністром короля. Але надалі вона стала найсильнішою фігурою у шахах.

Шахи в сліпу - це варіант гри, при якій гравець робить всі ходи, але не дивлячись на шахівницю. Як правило, в грі присутній посередник, який переміщує фігури. Шахи наосліп є вражаючою здатністю, якої володіють багато найсильніші гравці в шахи. Один з рекордсменів в шахах наосліп став угорський шахіст Янош Флеш, який зіграв з 52 супротивниками одночасно з зав'язаними очима і виграв 32 гри.

Існують шахи для більш ніж двох гравців: трьох-і чотиристоронні шахи, в яких за однією дошкою грають три або чотири гравці (пари на пару або кожен за себе), керуючі кожен своїм комплектом фігур, а також «командні» варіанти шахів, де гра ведеться команда на команду на одній або декількох дошках, причому на хід партії за однієї дошкою впливають дії більш ніж одного гравця з кожної команди (наприклад, шведські шахи).

Після трьох ходів з кожного боку існує більше дев'яти мільйонів можливих позицій. Американський математик підрахував мінімальну кількість неповторюваних шахових партій і вивів число Шеннона. Згідно цього числа кількість можливих унікальних партій перевищує число атомів у видимому Всесвіті. Число атомів оцінюється як 10 ^ 79, а число унікальних шахових партій становить 10 ^ 120.

Шахові комп'ютери зараз є важливою частиною шахів. Чемпіон світу Гаррі Каспаров, який вважається найсильнішим гравцем в історії шахів, програв комп'ютеру Deep Blue в 1997 році, і це стало справжнім шоком для всього світу шахів. У 2006 році, чемпіон світу Володимир Крамник був переможен комп'ютером Deep Fritz, що ще раз підкреслило міць шахових комп'ютерів. Сьогодні шахові програми часто використовуються гравцями для аналізу та покращення гри, і їх часто ставлять нарівні з гросмейстерами.

Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й діб поспіль, доводячи один одного до знемоги. У 1851 році під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що «партія не була завершена унаслідок того, що гравці, зрештою, заснули». Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з'явилися перші механічні шахові годинники, створені британцем Томасом Вілсоном.

Психологи часто згадують шахи, як ефективний спосіб поліпшити свою пам'ять. Це також дозволяє вирішувати складні завдання і продумувати ідеї. Не дивно, що шахи стали рекомендувати в боротьбі з хворобою Альцгеймера. Багато людей вважають, що шахи - гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але ви також можете істотно підвищити свій інтелект, граючи в шахи. Більше того, дослідження показали, що шахи активізують обидві півкулі мозку, поліпшують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення та навички читання.

До списку новин