загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Європейські паспорти на розпродаж

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Президент Кіпру Анастасіадес хоче втримати російських інвесторів, пропонуючи їм спрощену процедуру отримання громадянства. Великі гроші приносять новий паспорт і в інших державах ЄС.

Гроші всюди полегшують життя. Іноді за них можна вигідно придбати громадянство ЄС - хороша можливість для тих, хто прагне залишити кризовий регіон чи мандрувати без обмежень. Адже паспорт у червоній обкладинці звільняє від візових формальностей та дозволяє набагато легше залагоджувати фінансові справи в Європі. Щоб стати, приміром, громадянином Кіпру, в майбутньому буде достатньо зберігати в тамтешньому банку три мільйони євро. Таким чином кіпріоти намагаються привабити багатіїв, зокрема, з Росії та України. Хоча зацікавлені в кіпріотському громадянстві могли й раніше його отримати, умови були значно суворіші: інвестувати на острів щонайменше 15 мільйонів євро протягом п'яти років.

Правила такого штибу депутат Європарламенту від партії "зелених" Ян-Філіп Альбрехт називає неприпустимими. Мовляв, міграційна політика в усіх державах ЄС має бути спільною. "Я вважаю доволі ризикованим те, що перш за все країни ЄС свавільно надають громадянство... Отримання має бути для всіх однаковим", - сказав Альбрехт у розмові з Deutsche Welle.

Бонус до нерухомості

Насправді ж європейські держави провадять дуже різну міграційну політику. Наприклад, в Ірландії до 2001 року можна було порівняно просто отримати громадянство, інвестувавши в економіку країни. Нині ж півмільйона євро, вкладених у громадський проект у сфері освіти, охорони здоров'я, мистецтва чи спорту, гарантують тільки дозвіл на перебування. У Португалії отримання громадянства пов'язане з купівлею нерухомості. Щось схоже планують і в Іспанії: ті, хто придбають нерухомість вартістю мінімум 160 тисяч євро, зможуть отримати дозвіл на перебування. В Угорщині доступ до нової батьківщини надає купівля державних облігацій. Зацікавлені клієнти походять переважно з Росії, Китаю та Індії.

Австрія вважається європейською країною, яку відома консалтингова компанія "Henley&Partners" найбільше рекламує грошовитим покупцям. Тамтешній уряд законодавчо дозволив надавати громадянство "через уже здійснені іноземцем та очікувані від нього надзвичайно високі досягнення в особливих інтересах республіки". За повідомленнями ЗМІ, у минулому саме так австрійські паспорти здобули готельний інвестор із Саудівської Аравії та російська оперна співачка Анна Нетребко.

"Куплений паспорт" як виняток

"Я вважаю це проблемним із естетичної точки зору, але це не загрожує Європейському Союзу", - прокоментував ситуацію для DW Дітрих Тренгардт, професор університету Мюнстера на пенсії та експерт із міграційної політики. Адже громадянство купують досить мало людей. У 2012 році в Австрії ніхто не отримав паспорт за вкладені інвестиції, повідомляє місцеве статистичне відомство. Проте роком раніше громадянство за "особливі досягнення" надали 23-м особам.

Для тих, хто чекає на новий паспорт "традиційним" шляхом, зробити це в Австрії буде найважче в порівнянні з іншими європейськими країнами, додав Трангардт. Тобто дуже дорого і довго. Загалом заможним легше отримати громадянство фактично в усіх державах ЄС. До Німеччини, приміром, цілеспрямовано приваблюють таких людей.

"Коли ви одночасно запобігаєте тому, щоб бідні люди, які, так би мовити, економічно непотрібні, їхали до Німеччини з "третіх країн", це схоже на ситуацію на Кіпрі", - зауважує депутат Європарламенту Альбрехт. На його думку, ця політика в ЄС зміниться нескоро. "Нині умови надання громадянства на рівні Європейського Союзу майже не дискутується. Я вважаю це помилкою", - зазначає євродепутат.

Юлія Манке, Аніта Грабська

До списку новин