загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Міжнародні експерти прогнозують найгірший сценарій для України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У середині квітня Міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував прогнози щодо розвитку економік країн СНД і Східної Європи.

Згідно з даними фонду, Україна посіла в цьому рейтингу одну з найостанніших позицій. Гірше справи йдуть тільки в Угорщини і Хорватії.

Очікування експертів МВФ щодо України виявилися найбільш песимістичними. У 2014 році, згідно зі звітом міжнародних експертів, ВВП України зросте на 2,8%. "За умови незмінності політики країни ВВП за підсумками 2013 залишиться на рівні нульової позначки, зафіксованої в 2012 році", - наголошується в звіті МВФ.

На думку експертів, такий сильний вплив кризи на Україну пояснюється низькою конкурентоспроможністю її економіки, а також зволіканням у проведенні структурних реформ в країні.

Осісти на дно

Це найпесимістичніший прогноз щодо зростання ВВП, який отримувала Україна за останні роки від міжнародних незалежних експертів. Нагадаємо, минулого року зростання ВВП склало 0,2%. Аналітики ж прогнозували, що даний показник складе 3-3,5%.

Крім того, МВФ понизив прогноз зростання споживчих цін у поточному році з 7,4% до 0,5%. За підсумками першого кварталу 2013 року інфляція склала 0,1%. Однак експерти очікують її поступового прискорення у другій половині року.

Хиткість економіки України визнає навіть прем'єр-міністр Микола Азаров: "Багатьом здавалося, та й мені в тому числі, що криза, яка нас накрила в 2008 році - вона в результаті якогось набору рішень буде локалізована і пройде десь... через два-три роки... Песимістично... Минуло вже п'ять років, і кінця (виниклих проблем) не видно".

"Вже зараз можна стверджувати, що зростання реального ВВП за перший квартал також буде негативним. Протягом останнього місяця Світовий банк і МВФ переглянули в бік зниження свої прогнози щодо зростання ВВП України на 2013 рік до 1% і 0% відповідно. Ми поки дотримуємося більш оптимістичного сценарію, залишаючи наш попередній прогноз незмінним - 1,5%", - зазначають в Erste Bank.

Водночас експерти Erste Bank додали, якщо в економіці протягом найближчих декількох місяців не буде якихось позитивних змін, цей прогноз також буде погіршений.

Нагадаємо, в першому кварталі 2013 року дефіцит державного бюджету склав 4,2 млрд грн. Це менше запланованого, що становить 8,3% від плану на рік, який визначений на рівні 50,5 млрд грн.

На перший погляд, ця оцінка дає привід для оптимістичних очікувань. Але на думку профільних аналітиків, уряду України навряд чи вдасться стимулювати зростання економіки.

Так колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський вважає, що прогноз Кабміну щодо дефіциту на 2013 рік не включає 22,3 млрд грн, які торік були вилучені урядом з єдиного казначейського рахунку у місцевих бюджетів та інших розпорядників коштів. Ще 14 млрд грн, за його підрахунками, становить непокритий дефіцит бюджету "Нафтогазу", 5,4 млрд грн - непокритий дефіцит Пенсійного фонду.

"Разом, дефіцит публічних фінансів, який необхідно профінансувати уряду (без урахування зобов'язань НБУ), складає мінімум 92,2 млрд грн. Також необхідно погасити 81 млрд грн держборгу. Таким чином, уряду в цьому році необхідно знайти 173,2 млрд грн", - резюмує експерт.

Наздогнати ціни

Знайти таку велику суму Кабмін навряд чи зможе – це майже $ 22 млрд. Не виручить, швидше за все, і МВФ, тому що експерти вважають, що фонд не надасть Києву такий великий кредит.

Очевидно, щоб вирішити проблему українським чиновникам доведеться суттєво переглянути видаткову частину держбюджету на поточний рік. І до цього, схоже, вони вже почали підготовку. "Зараз уряд працює над оцінкою виконання планів першого кварталу. Перегляд наших макропоказників відповідає тенденціям на світових ринках, погіршення очікувань ситуації у всьому світі, зокрема, в Єврозоні", - заявив в одному зі своїх недавніх виступів перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.

Зазначимо, держбюджет 2013 року розраховувався, виходячи з очікуваного номінального ВВП на рівні 1576 млрд грн.

Враховуючи, що частка перерозподілу ВВП в держбюджеті буде на рівні 30%, потрібно буде урізати видаткову частину головного фінансового документа до 50 млрд грн.

У першу чергу, під скорочення можуть піти соціальна, медична сфери та ЖКГ. Насамперед це стосуватиметься зарплат бюджетників, виплат пенсій, стипендій та видатків на утримання і модернізацію медичних установ, житлово-коммунальної сфери. Саме це є найбільш вразливою частиною державних витрат.

Також українцям варто очікувати на значне підвищення цін. Вже у другому кварталі цього року в нашій країні можуть подорожчати комунальні послуги. У першу чергу, зростуть тарифи на газ для населення - це одна з ключових умов відновлення співпраці з МВФ. Потім можуть подорожчати енергоносії і продукти харчування.

Крім того, експерти прогнозують і девальвацію національної валюти. "Наш сценарій передбачає просідання курсу гривні до 8,8 гривень за долар до кінця 2013 року навіть за умови отримання Україною кредиту МВФ", - вважає Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Слід додати, що це найбільш м'який прогноз. Більшість аналітиків вважають, що зростання зовнішніх боргів України і девальваційні очікування у населення призведуть до того, що під кінець року курс національної валюти "просяде" приблизно на 10-13%, тобто курс гривні до початку 2014 року перебуватиме біля позначки 9 гривень за долар.

Світлана Єрьоміна

До списку новин