загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Тернопільщині є дерев’яна церква, аналогів якої в Україні немає (фото)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Церкві Пресвятої Трійці у с. Заболотівка на Чортківщині, яку ще називають козацькою, аналогів в Україні нема.

Село Заболотівка на Чортківщині славиться своєю дерев’яною церквою, що носить ім’я Пресвятої Трійці, її ще наші краяни називають козацькою. Старожили села кажуть, що їхній церкві вже понад 700 років, і це єдина в районі дерев’яна церква, яка зберегла свій первісний незайманий вигляд і має унікальний іконостас. Але про походження, дату побудови та освячення церкви висуваютьсярізні гіпотези, одна з них – посвячення церкви в 1584 році, церква є пам’яткою архітектури, реєстраційний номер 1758 М (рішення облвиконкому за №30 від 31. 03. 1992 р.).

В одній із старовинних книг архіву міста Львова є згадка, що 1611 року в церкві села Заболотівка проводились реколекції владиками зі священиками. Є ще інша дата посвячення церкви Пресвятої Трійці 1634 рік (дані з Тернопільського обласного державного архіву). Церква була невеличкою, декілька разів розширувалась, про це свідчить напис на зрубі першої добудови – 1646 рік, а в 1674 році добудована другий раз.

Правда, церква змінювала свою форму, про свідчать переходи на стінах – за хорами залишились, зокрема, сліди двох продовжених зрубів. А іконостас, як видно із напису, був реставрований у 1890 році за о. Івана Ковча. Скільки саме ікон було реставровано тоді – не знати. Але ці ікони у Заболотівській церкві дуже старі, їх вік ще мусять встановити спеціалісти. Вони мальовані темпером. На чотирьох іконах друго ярусу (намісних іконах) та іконі Царя Вседержителя і запрестольному образі Богородиці обличчя мальовані, а ризи різьблені та покриті сусальним золотом. Нещодавно на стриху цієї церкви було знайдено ще п’ять дуже старих ікон, мальованих темпером. (Усі ці безцінні реліквії, аби уникнути проявів вандалізму, у храмі не зберігаються).

З давнини передається переказ про те, що церква Пресвятої Трійці була принесена у село із Улашківського монастиря течією ріки Серет.

Безперечно, ця унікальна пам’ятка нашої давнини повинна увійти до переліку пам’яток архітектури державного значення.

У 1998 році в селі Заболотівка побудована і освячена нова церква (архітектор Богдан Дудяк). В 2007 році вона була розписана народним художником – членом НСХУ Михайлом Николайчуком. Іконостас виготовила родина Реваків.

До списку новин