загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Турбота про ветеранів війни є пріоритетом уряду – Шамбір

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Микола ШамбірПитання поліпшення пенсійного забезпечення  ветеранів Великої Вітчизняної війни належить до найважливіших завдань уряду.

На цьому наголосив директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір у відповідь на інформаційний запит УКРІНФОРМу щодо стану пенсійних виплат ветеранам війни.

«Питання поліпшення пенсійного забезпечення всіх категорій пенсіонерів, зокрема, ветеранів війни, залишається пріоритетним завданням уряду», - зауважив Шамбір.

Він зазначив, що «Законом України „Про Державний бюджет України на 2013 рік” передбачено, що на основі моніторингу виконання Державного бюджету України за підсумками I кварталу 2013 року Кабінетом Міністрів України будуть внесені пропозиції щодо подальшого підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення».

Окрім того, директор департаменту Мінсоцполітики повідомив про нові ініціативи української влади: «З метою поліпшення пенсійного забезпечення всіх категорій пенсіонерів міністерством опрацьовуються пропозиції, зокрема, щодо щорічного здійснення перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначена (перерахована) пенсія, на коефіцієнт, який відповідає не менше 20 відсоткам зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком, але не менше росту інфляції».

Залишаються в центрі уваги уряду й питання соціального захисту членів сімей загиблих інвалідів війни та збільшення розміру доплат на догляд за інвалідами, які потребують сторонньої допомоги. «Міністерством опрацьовуються також пропозиції щодо збільшення розміру підвищення до пенсій членам сімей загиблих та померлих інвалідів війни з 42 до 50 відсотків від розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та збільшення розміру державної соціальної допомоги на догляд інвалідам І групи», - зазначив Шамбір.

Він підкреслив, що соціальний захист ветеранів війни залежить від рівня їхнього пенсійного забезпечення: «Основною складовою системи соціального захисту населення в Україні є пенсійне забезпечення. Так, протягом останніх років зроблено ряд кроків для підвищення пенсійного забезпечення всіх категорій пенсіонерів, зокрема, ветеранів війни».

М. Шамбір нагадав, що з 1 січня 2012 року на 25 відсотків підвищено розміри пенсій інвалідам війни та збільшено розмір пенсій, менше якого не можуть отримувати інваліди війни: «Це 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність інвалідам війни І групи, 255% інвалідам ІІ групи, 225 відсотків інвалідам ІІІ групи, 165% - учасникам бойових дій».

Директор департаменту також зазначив, що із січня 2011 до січня 2013 року мінімальний розмір пенсії інвалідів війни зріс на 41%, а в учасників бойових дій - на 19%. Інвалідам війни, які брали безпосередню участь у бойових діях у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, розмір державної соціальної допомоги на догляд встановлено в однакових розмірах незалежно від закону, за яким призначено пенсію: інвалідам підгрупи А першої групи - 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб; інвалідам підгрупи Б першої групи - 50%; одиноким інвалідам другої групи, які потребують постійного стороннього догляду - 25%, іншим інвалідам війни підгрупи А першої групи державна соціальна допомога підвищено до 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Окремо зупинився Микола Шамбір і на соціальних ініціативах Президента, проголошених торік: «Із першого травня 2012 року було проведено осучаснення заробітної плати для обчислення пенсій тим, хто вийшов на пенсію до 2008 року, виходячи із середньомісячного заробітку у галузях економіки за 2007 рік, що дало можливість суттєво підвищити розміри пенсій, зокрема, ветеранам війни. З 1 липня, з 1 вересня 2012 року та з 1 січня 2013 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 № 355 „Про підвищення розмірів пенсій, призначених відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” здійснено підвищення пенсій військових пенсіонерів на 11, 23 та 35 відсотків, відповідно».

З урахуванням усіх прийнятих рішень уряду з січня 2011 до січня 2013 року середні розміри пенсій зросли у інвалідів війни І групи - з 2135,49 до 3612,35 грн. (або на 69%), ІІ групи - з 2330,93 до 3549,79 грн (або на 52%), ІІІ групи - з 2037,91 до 2857,24 грн (або на 40%), а в учасників бойових дій - з 1583,3 до 2251,96 грн (або на 42%). Середній розмір пенсій учасників війни на початок нинішнього року становив 1452,39 грн, що на 34 відсотка більше ніж на 01.01.2011 року (1081 грн).

Директор департаменту Мінсоцполітики повідомив і про нещодавні кроки Кабінету Міністрів, спрямовані на поліпшення соціального захисту ветеранів війни: «13 березня 2013 року уряд прийняв постанову № 151 „Про внесення змін до пункту першого постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 № 656”, якою передбачено збільшення розміру мінімальної пенсійної виплати інвалідам війни ІІ - ІІІ груп та учасникам бойових дій, яким виповнилось 85 років, до розміру мінімальної пенсійної виплати інвалідів війни І групи».

Окрім того, як зазначили в Мінсоцполітики, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2013 № 264 „Про підвищення розмірів пенсій у зв'язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україніз 1 березня поточного року розміри пенсій підвищуються на 2,98 %, що відповідає 20 відсоткам темпів зростання середньомісячної заробітної плати за попередній рік. «Перерахунку підлягають пенсії, розмір яких протягом року зріс на коефіцієнт, менший від 20% коефіцієнту зростання заробітної плати в Україні», - повідомив Шамбір.

Підготувала Наталія Андрусенко.

До списку новин