загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рада підтримала урядовий законопроект про "покращення" пенсій на 10 грн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

14 травня Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект № 1117, яким буде вдосконалено порядок перерахунку пенсійних виплат. Це дозволить збільшити виплати кожному пенсіонеру в середньому всього на 10 грн.

Як пояснив заступник міністра соцполітики В'ячеслав Коломієць, який представляв законопроект депутатам, суть документа полягає у перегляді механізму щорічної індексації пенсій, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«У чинну формулу підвищення пенсій поточного року закладено виключення розміру індивідуального підвищення виплат минулого року. Через цю технічну недосконалість розмір пенсії більшості пенсіонерів у 2013 році залишився на рівні минулого року», – пояснив він.

Щорічно з 1 березня перерахунок відбувається шляхом збільшення середньої зарплати, з якої призначено пенсію, на коефіцієнт, що відповідає не менше 20% зростання зарплати порівняно з попереднім роком. Тепер це значення має бути не меншим, ніж інфляція. Винятком стане лише випадок, коли підвищені виплати за минулий рік перевищували коефіцієнт.

За словами провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідії Ткаченко, в результаті на перерахунок отримало право лише 350 тис. пенсіонерів із загальної кількості понад 13 млн осіб.

Згідно з даними Мінсоцполітики, такий перегляд торкнеться понад 12 млн пенсіонерів, а додаткові витрати бюджету Пенсійного фонду можуть скласти 2,14 млрд грн.

«Пропонується мізерне поліпшення того жахливого закону, який діє», – вважає депутат від ВО «Свобода» Едуард Леонов.

Згідно з підрахунками депутата від УДАРу Павла Розенка, надбавка до пенсії складе всього 10 грн.

Як пояснює Ткаченко, нові норми збільшать зарплатну базу, але основний розмір пенсій, що нараховується за формулою з урахуванням індивідуального страхового стажу та коефіцієнта зарплати, зміниться несильно – в межах 15 грн.

«Більшою мірою відчують підвищення ті, у кого були хороші зарплати і наднормативний стаж. У першу чергу ті, хто мав великий дохід або спецпенсіонери», – зазначила вона.

Ухвалений закон після підписання президентом набуде чинності 1 червня, але перерахунок пенсій, як зазначає джерело в Мінсоцполітики, ймовірний лише з березня 2014 року.

Законопроект передбачає і деякі інші норми, які повинні запрацювати вже через півмісяця. У жінок буде враховуватися у страховому стажі період відпустки через вагітність і пологи. Пенсіонери-військовослужбовці, які перебувають на державному утриманні у відповідних закладах для людей похилого віку, зможуть отримувати до 25% пенсійних виплат (зараз є мінімальна межа – 20% мінімальної пенсії за віком). Для дітей-сиріт, які перебувають на держутриманні, пенсія у зв'язку із втратою годувальника буде виплачуватися в повному обсязі, але на особисті рахунки в банках.

До списку новин