загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нацкомфінпослуг радить не віддавати гроші шахраям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд активізує боротьбу з «пірамідальними» схемами на фінансовому ринку країни. Нацкомфінпослуг попередив громадян бути гранично уважними перед тим, як вкладати кошти на рахунки юридичних осіб, які пропонують фінансові послуги. Спочатку необхідно переконатися в наявності ліцензії та державного свідоцтва.

У відомстві повідомили, що останнім часом на фінансовому ринку країни активізувалися шахрайські структури, які вимагають гроші у громадян під приводом накопичення коштів для придбання певних товарів з наступним їх розподілом між учасниками групи вкладників.

У Нацкомфінпослуг повідомили, що шахраї користуються фактором маловідомість подібної фінансової послуги, а тому приховують від вкладників інформацію про те, що подібний вид діяльності підлягає ліцензуванню. Зокрема, у легальних операторів має бути два дозвільних документа: свідоцтво про реєстрацію фінансової установи та ліцензія на здійснення діяльності з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах. Обидва документи видаються Нацкомфінпослуг.

У прес-службі відомства повідомили, що подібну послугу на ринку офіційно надають лише 7 юридичних осіб, у той час, як за даними результатів моніторингу регулятора, подібною практикою протизаконно займаються 27 компаній.

У числі легальних операторів послуги: ТОВ «Авто Експерт», ТОВ «Авто Просто», ТОВ «Альтернативний кредитний центр «Експрес-Кредит», ТОВ «Альфа-Бізнес Груп», ТОВ «Всеукраїнське народне товариство «Форум», ТОВ «Кредо-Центр», ТОВ «Фінансова компанія «Універсал Кредит». З більш детальною інформацією про ці структури можна ознайомитися на офіційному сайті відомства www.dfp.gov.ua, у рубриці «Державний реєстр фінансових установ/Комплексаня інформаційна система».

У відомстві поінформували також, що дозвільна документація у легальних операторів ринку повинна бути розміщена в доступному для ознайомленні місці, як у центральному офісі, так і в окремих підрозділах.

У цьому зв'язку Нацкомфінпослуг закликає громадян бути максимально обережними, і перед тим, як укладати договори про адміністрування коштів вимагати для ознайомлення дозвільну документацію.

У відомстві відзначили також, що на даному етапі контролюючі та правоохоронні органи ведуть активну роботу з припинення діяльності фірм, які не мають відповідних ліцензій.

Нацкомфінпослуг поінформував ще про одну недобросовісної підприємницької практиці на фінансовому ринку країни. Йдеться про пропозицію окремими суб'єктами господарювання швидких (без довідки про доходи) і недорогих (під невисокі відсотки) кредитів на умови попередньої, а після помісячним, сплати грошових внесків в так звану «касу взаємодопомоги». Цей вид діяльності також відомий як «надання позик шляхом адміністрування коштів учасників груп».

Регулятор ринку попереджає, що як правило, жертвами подібних афер стають незаможні громадяни, яким терміново потрібні гроші на лікування, похорон родичів, у зв'язку з іншими невідкладними обставинами, але в силу певних об'єктивних причин не мають можливість отримати кредит у банку.

Як правило, після сплати першого внеску, кредит не видається, так як в договорі не вказані конкретні терміни надання позики. При цьому, громадяни зобов'язані щомісяця сплачувати внески шахраям, інакше останні можуть відсудити ще більші кошти або майно.

У національній комісії інформують, що подібна підприємницька діяльність на фінансовому ринку є абсолютно протизаконною. Видавати позики за рахунок залучених коштів мають право виключно кредитні установи - банки або небанківські кредитні організації, які мають ліцензію НБУ або ліцензію, видану Нацкомфінпослуг.

У цьому зв'язку, Національна комісія державного регулювання у сфері ринків фінансових послуг просить постраждалих або інформованих про діяльність шахрайських структур громадян звертатися у відомство або правоохоронні органи для оперативного реагування і припинення діяльності аферистів.

До списку новин