загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Безробітним не «світить» пенсія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо ви розраховуєте на державну підтримку на пенсії, вже нині сплачуйте єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду. Нікого не цікавить, що у вас малі доходи чи взагалі ви не маєте роботи…

"Чув, що якщо не сплачувати внески до Пенсійного фонду, на державну пенсію можна не розраховувати, – зателефонував до редакції "МБ" читач. – Навіть якщо я безробітний, не маю звідки взяти ці 400 гривень щомісяця (а це немала сума), держава не забезпечуватиме мене після 60 років".

Не вистачає стажу – купіть його

Справді, згідно із чинним пенсійним законодавством, державну пенсію отримуватимуть лише застраховані особи. Тобто наймані працівники, з якими укладено угоду, безробітні, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, заробітчани, які працюють офіційно, підприємці, адвокати, нотаріуси тощо. На мінімальну пенсію можна розраховувати, якщо людина сплачуватиме єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду не менше 15 років.

– Мінімальний страховий стаж нині становить 15 років. Якщо людина не набуде такого стажу, вона не матиме права на державне пенсійне забезпечення, – пояснив Михайло РОМАНІВ, начальник головного управління Пенсійного фонду в області.

Виходить, що люди, які нині з певних причин не сплачують кошти до Пенсійного фонду (наприклад, безробітні, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості чи працюють закордоном нелегально), не отримуватимуть пенсію від держави.

Та ситуація не безнадійна. Місяці чи роки страхового стажу можна… купити.

– Якщо людині не вистачає стажу (наприклад, якщо вона працювала певний час за кордоном нелегально), вона може придбати страховий стаж за роки з 2004 року, – зазначає Михайло Романів. – Для цього потрібно укласти угоду добровільної участі і внести необхідну суму за певний період. В угоді розписують умови сплати і суми. Якщо людина порушить їх, угоду розірвуть.

Буковинці, які працюють за кордоном офіційно, також можуть розраховувати на державну пенсію в Україні. Зароблений за кордоном стаж додають до української частини стажу і виплачують людині сумарну пенсію в перерахунку на гривні.

Закон передбачає, що особи, які досягли 16-річного віку і не належать до тих, хто не підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, та співвітчизники, які постійно проживають або працюють за межами України, можуть розраховувати на державну підтримку, якщо укладуть угоду з Пенсійним фондом. І добровільно сплачуватимуть єдиний соціальний внесок, не менший за мінімальний розмір.

Назбирати на старість можна й самому

Забезпечити собі небідне існування після 57 років для жінок і 60 років для чоловіків можна й самотужки. Один із варіантів поки що досить розповсюджений, хоча й не дуже надійний – відкладати кошти у шухляду (сейфи, шкарпетки, матраци тощо). Такий спосіб заощадити ризиковий. Навіть якщо вдасться зберегти суму, все одно втрати будуть. Адже гроші з роками знецінюються. Причому не лише гривня – іноземна валюта також.

Тому, щоб зберегти накопичене, можна розмістити кошти на банківський депозит. Відсотки компенсують інфляційні втрати, крім того, можете регулярно поповнювати депозит.

Ще один варіант – вкласти кошти у недержавний пенсійний фонд (НПФ). Це фінансова установа, яка працює винятково для пенсійного забезпечення громадян і має статус неприбуткової організації. Фонд залучає пенсійні внески вкладників, інвестує кошти, щоб накопичити, та захищає їх від інфляції. Згодом здійснює пенсійні виплати учасникам за рахунок нагромаджених пенсійних активів.

Недержавну пенсію виплачують додатково до державної. З моменту зарахування коштів на індивідуальний пенсійний рахунок вони стають вашою приватною власністю, їх можна передати у спадок.

В області є такі фонди, але інформації про їхню роботу дуже мало. Навіть гаряча консультативна лінія з недержавного пенсійного забезпечення не відповідає. Але умови НПФ виглядають привабливими, якщо зважати, що така установа, згідно з чинним законодавством, не може збанкрутувати.

Ліна НАГІРНЯК

До речі

Частина спрощенців – у безкінечних боргах

У квітні настав другий квартальний період сплати фізичними особами єдиного соціального внеску. Але й за попередній підприємці ще не розрахувалися з Пенсійним фондом. За словами Михайла Романіва, на сьогодні приватні підприємці заборгували Пенсійному фонду вісім мільйонів гривень. Ймовірно, несплачені внески коливатимуться у межах цієї суми впродовж цього року.

– Попередні борги ще не сплатили, а вже потрібно сплачувати кошти за наступні місяці. Виходить, одну суму погашають, інша виникає, бо за боргами настають фінансові санкції. Крім того, існує певний відсоток постійних боржників. У кожній країні їх налічується в межах семи-дев’яти відсотків, – каже М. Романів.

Нині спростили умови для суб’єктів господарювання, які звітують перед податковими органами через Інтернет. Тепер за допомогою електронного ключа одночасно можна розрахуватися і з Пенсійним фондом.

Згідно з новим положенням, адміністрування єдиного соціального внеску здійснює новостворене Міністерство доходів та зборів. І навіть після передавання функцій контролю за єдиним соціальним внеском кошти все одно надходитимуть до Пенсійного фонду. Персоніфікований облік платників також здійснюватимуть органи Пенсійного фонду.

Тож для платників нічого не змінюється.

Єдиний соціальний внесок у 2013 році становить 34,7 відсотка від мінімальної зарплати: 398,01 гривні щомісячних внесків із січня по листопад та 422,65 гривні – за грудень (оскільки у грудні запланували збільшення розміру мінімальної зарплати).

Поквартально:

 за другий і третій – по 1194,03 грн;

 за четвертий – 1218,67 грн.

До списку новин