загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Люди, що подарували мільярд: рейтинг найбільших благодійників світу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

30 жовтня 2012 року Walt Disney заявила про покупку компанії Lucasfilms, створеної мільярдером і режисером Джорджем Лукасом. За справу свого життя Лукас отримає близько $4,05 млрд і акції Disney.

При цьому, після закриття угоди Лукас збирався пожертвувати велику частину отриманої суми на благодійність. Лукас – благодійник зі стажем. Ще в 2010 році він підписав контракт з організацією Білла Гейтса і Уорена Баффета Giving Pledge, пообіцявши відписати цьому благодійному фонду після смерті не менше половини свого статку.

Якщо Лукас і далі піде таким шляхом, він, можливо, потрапить в новий рейтинг Forbes – найбагатших, які витратили більше мільярда на благодійність. Журнал Forbes визначив 15 найбагатших благодійників світу. Хто вони?

Білл Гейтс, США

 

Пожертвував: $28 млрд

 

Статок: $66 млрд

Раніше Гейтс давав гроші на гарвардські дослідження в галузі комп’ютерних технологій, бібліотеку, школу пілотажу та благодійний фонд в Сіетлі.

У 1999 році він заснував сімейний благодійний фонд (Bill & Melinda Gates Foundation), віддавши в нього акції Microsoft на суму $16 млрд. Незабаром завдяки постійним внескам Гейтса і його друга Уоррена Баффета, створена ним організація стала найбільшим благодійним фондом у світі. Серед основних планів організації на найближчі 10 років: програми вакцинації від малярії та менінгіту, які обійдуться в $10 млрд. В Америці фонд Гейтса вкладає в навчання і підготовку вчителів. У квітні 2012 року дружина Гейтса Мелінда заявила, що збирається витратити $1,1 млрд для того, щоб зробити контрацептиви доступними в усьому світі.

Уоррен Баффет, США

 

Пожертвував: $17,25 млрд

 

Статок: $46 млрд

На протязі багатьох років Баффетт наполягав на тому, що віддасть на благодійність всі свої гроші після смерті, але не раніше.

Однак знайомство з Гейтсом дало свої «благодійні» плоди: Баффет пообіцяв вкласти у фонд Гейтса більше $39 млрд протягом 20 років. Більше того, в 2010 році він разом з Гейтсом заснував компанію Giving Pledge, яка підштовхує багатьох людей віддавати більшу частину свого статку на благодійність.

Джордж Сорос, США

 

Пожертвував: $8,5 млрд

 

Статок: $19 млрд

Починаючи з 1979 року, Сорос видав $8,5 млрд на абсолютно різні потреби: починаючи з програми стерилізації голок в каліфорнійській лікарні, закінчуючи науковими дослідженням в Росії та Східній Європі і допомогою циганам. Його остання ініціатива – $150 млн на забезпечення прозорості держав по всьому світі і $100 млн на подолання соціальних бар’єрів для афроамериканців.

Гордон Мур, США

 

Пожертвував: $5 млрд

 

Статок: $4,8 млрд

Співзасновник компанії Intel передав акції компанії на суму в $5 млрд в сімейний благодійний фонд Гордона і Бетті Мур у 2000 році. Фонд займається інвестуванням в науку, охорону навколишнього середовища і освітою медсестер. Остання ідея належить дружині Мура Бетті, яка одного разу постраждала від неправильної ін’єкції (був застосований не той препарат), введеної її медсестрою. Мур також фінансує будівництво найбільшого в світі телескопа на Гаваях.

Карлос Слім Елу, Мексика

 

Пожертвував: $4млрд

 

Статок: $69 млрд

 

Найбагатша людина в світі публічно заявила, що відчуває себе набагато потрібнішим, коли створює робочі місця, ніж коли займається благодійністю. Тим не менш, він все-таки пожертвував $2 млрд у 2010 році.

Велика частина цих грошей була спрямована на освіту і програми охорони здоров’я. Разом з благодійним фондом Гейтса і урядом Іспанії, Слім витратив $150 млн на постачання харчування і профілактику захворювань в Центральній Америці.

Елі Брод, США

 

Пожертвував: $3,5 млрд

 

Статок: $6,3 млрд

Брод, який зробив статок в будівельній галузі (компанія Kaufman&Broad), останнім часом сфокусувався на благодійності. Він намагався реформувати освіту, даючи нагороди кращим вчителям.

У 2010 році він отримав дозвіл на будівництво нового Музею сучасного мистецтва в Лос-Анджелесі, який за планами відкриється в 2014 році.

У 2007 році Брод виділив 26 млн на художній музей в Університеті Мічигану. У жовтні 2012 Брод передав у нього 19 полотен зі своєї колекції. Створений ним фонд також допомагає у фінансуванні медичних досліджень. Так, він виділив понад півмільярда доларів Гарварду і Масачусетському університету на дослідження стовбурових клітин.

Джорж Кайзер, США

 

Пожертвував: $3,3 млрд

 

Статок: $10 млрд

Джордж Кайзер – американський бізнесмен, в 1969 році успадкував нафтопереробну компанію Kaiser-Francis Oil Company від свого батька. У 1990 році Кайзнер купив Bank of Oklahoma, що зробило його одним з 400 найбагатших людей у світі.

Створений ним фонд (George Kaiser Family Foundation, GKFF), що базується в місті Талса (штат Оклахома), інвестує в дошкільну освіту і медицину, будуючи школи для бідних, видаючи гранти на навчання і лікування. Щорічно GKFF виділяє близько $7,5 млн на потреби бідних: купівлю їжі, одягу, лікування від наркоманії і т.д.

Майкл Блумберг, США

 

Пожертвував: $2,8 млрд

 

Статок: $25 млрд

Блумберг вклав кошти в 850 різних благодійних фондів. Він підтримує організації по боротьбі з курінням, фонд за посилення дії національного закону про зброю, а також Нью-Йорський інститут мистецтв.

Він також пожертвував $200 млн своїй альма-матер, Університету Джона Хопкінса.

У 2011 році він віддав $330 млн у фонди захисту навколишнього середовища Sierra Club, охороні, пропаганді мистецтва Alliance for the Arts і групу попередження самогубств.

Азім Премджі, Індія

 

Пожертвував: $2,1 млрд

 

Статок: $15,9 млрд

Глава IT-компанії Wirpo Азім Премджі заснував благодійний фонд Азіма Премджі в 2001 році. Початкова сума, вкладена у фонд, становила $125 млн. У 2010 році він перерахував ще $2 млрд, які пішли на будівництво державних шкіл, підготовку вчителів і поліпшення начальної програми.

У 2011 році в Індії відкрився педагогічний університет імені Азіма Премджі.

Джеймс Стоуерс, США

 

Пожертвував: $ 2 млрд

 

Статок: $100 млн

Засновник інвестиційної компанії American Century Investments, Джеймс Стоуерс не входить до списку 400 найбагатших людей за версією Forbes з 2000 року, коли вклав $1,2 млрд своїх особистих коштів в Інститут медичних досліджень в Канзас-Сіті.

З тих пір він і його дружина Віржинія дали інституту мільйони на генетичні дослідження, спрямовані на лікування раку, діабету і хвороб серця.

Лі Ка-Шин, Гонг-Конг

 

Пожертвував: $1,65 млрд

 

Статок: $25,5 млрд

Гонконгський мільярдер (№11 у світовому списку Forbes), який займає сьогодні посаду голови ради директорів одного з найбільших азіатських конгломератів Cheung Kong Holdings, Лі заснував власний благодійний фонд у 1980 році. У 2005 році він продав свою частку в банку CIBC і віддав $1 млрд на благодійність. У 2006 році Лі заявив, що на благодійність в цілому піде третина його багатства. За ці роки його гроші допомагали дитячим центрам, церквам. Він також допомагав хворим на гепатит і пташиним грипом. Він профінансував зведення нової будівлі медичного університету в Каліфорнії, який названий на його честь.

Герберт Сандлер, США

 

Пожертвував: $1,5 млрд

 

Статок: $150 млн

Сандлер продав свою кредитну компанію Golden West у 2006 році перед початком кризи і отримав за неї $26 млрд. З того часу Сандлер більшу частину грошей віддає на благодійність.

Одне з найвідоміших дітищ Сандлера – журналістська група ProPublica, що займається розслідуванням. ProPublica виграла Пулітцерівську премію двічі: у 2010 і 2011 роках. Сім’я Сандлер також заснувала кілька груп, що борються за права і свободи, займаються науковими дослідженням, особливо в області хвороб, що вражають людей з низьким рівнем доходу.

Тед Тернер, США

 

Пожертвував: $1,5 млрд

 

Статок: $2 млрд

Бізнесмен і засновник американського телеканалу CNN Тед Тернер був, мабуть, першим з медіа персон, які віддали $1 млрд на благодійність. Однак під час будівництва своєї телевізійної імперії Тернер агітував мільйонерів не роздавати гроші, поки ті молоді і повні ідей та енергії.

У 1988 році він повідомляв, що передасть протягом декількох років $1 млрд в ООН. На даний момент сума його щорічних внесків в цю організацію - $ 916 млн.

Пол Аллен, США

 

Пожертвув: $1,45 млрд

 

Статок: $15 млрд

Подарунок Університету штату Вашингтон в $26 млн, зроблений співзасновником Microsoft Полом Алленом у 2011 році, дав можливість йому з’явитися в цьому списку. В одній із статей у журналі Forbes, він сказав, що фінансування науки стало пріоритетом його життя.

Полла Алена цікавить неврологія. Він навіть створив цілий інститут з вивчення головного мозку (Allen Institute for Brain Science), в який вклав близько $500 млн. Свої перші благодійні $100 млн він направив на створення комп’ютерної моделі того, як працюють гени в мишачому мозку. Наступні $100 млн – на аналогічну модель людського мозку. Зараз команда вчених, найнятих Алленом, працює над тим, щоб виділити види клітин мозку і зрозуміти як вони розвиваються.

Дітмар Хоп, Німеччина

 

Пожертвував: $1,25 млрд

 

Статок: $5,5 млрд

Разом із чотирма колегами, вихідцями із IBM, Хоп заснував компанію-гігант програмного забезпечення – SAP. У 1995 році Хоп віддав 70% своїх акцій у створену ним некомерційну організацію, яка зараз є однією з найбільших у Німеччині та Європі. Основну увагу Хоп приділяє молодіжного спорту, дослідженням раку та лікуванню захворювань у дітей.

До списку новин