загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На пенсію не підемо: вчені зробили подарунок українським політикам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Днями в українському і російському сегменті інтернету зявилася цікава новина, яку особливо активно перепощували українські ЗМІ: британські вченіфахівці Інституту економічних досліджень (IEA) разом із доброчинною організацією Age Endeavour Fellowship довели: вихід на пенсію є небезпечним для здоровя. Заслужений відпочинок у літніх людей спричиняє хвороби, депресії та передчасну смерть. А тому автори дослідження роблять висновок: якомога більше працювати і якомога пізніше виходити на пенсію корисно як для окремих людей, так і для країни в цілому. Наразі, британські вчені мають рацію (принаймні в тому, що стосується окремих категорій населення), вони чимось нагадують українських соціологів. А саме: і ті, і інші виконують певні владні замовлення. Скажімо, зараз у Європі йде інформаційна кампанія з мотивації літніх людей якнайдовше не йти на пенсію. А тут – таке дослідження. Дуже доречне у цій ситуації. Надто актуальне і затребуване європейськими політиками.

Та й не лише європейськими. Ми, чесно кажучи, очікували виступів у тему – з емоціями і жестикуляцією – від, скажімо, пана Чечетова або пані Бондаренко, які б наводили результати британських досліджень як переконливий аргумент на користь підняття пенсійного віку в Україні. І, швидше за все, такі наміри були. Однак, очевидно, знайшовся серед них розумний, що напоумив регіоналів не дражнити гусей, екстраполюючи європейські реалії на наше затхле болото. Проте з приводу британського дослідження іронічно і їдко висловився у своєму блозі Віктор Медведчук – очільник громадської організації «Український вибір» та супротивник пенсійної реформи. Зокрема, він припускає, що тепер «багато європейських (і не тільки) країн скористаються їхньою (британських учених. –Авт.) порадою. Гуманна реформа вбереже мільйони людей від страшної смерті в муках пенсійної депресії». «Дивно, що Україна, яка на практиці реалізує прогресивні починання британських учених з приводу того, як ще змусити громадян працювати більше, дешевше і безправніше, надто відстає за теоретичною базою пенсійних перетворень. У цьому плані британські вчені нам здорово «допомогли». Хто б іще нам пояснив, що виходити людям на пенсію надзвичайно шкідливо», − іронізує політик.

Ми, звісно, схвалюємо його занепокоєння станом українського пенсійного законодавства. Проте наїзд у цьому контексті на британських науковців не зовсім зрозумілий: взагалі-то вони живуть на іншій планеті, для якої і робили своє дослідження. І менше за все винні у впровадженні в Україні недолугої пенсійної реформи. Пан Медведчук як людина надзвичайно розумна це знає. То для чого знадобився цей запис у блозі? Та заради одного прихованого меседжу. Затятий прихильник вступу України до Митного союзу (очевидно, саме у цьому має полягати український вибір) Віктор Медведчук у такий спосіб ніби говорить: «Ти туда нє хаді, ти сюда хаді. Снєг башка упадьот, савсєм мертвий будіш». Грубо кажучи, «туда» – це в Європу, де роблять свої сумнівні дослідження і доходять людиноненависницьких висновків злі чудовиська британські вчені. Ну а «сюда» – відповідно.

Ймовірно також, що тональність запису в блозі, як і сам факт його появи, – це своєрідний крок на випередження. Тобто озвучення заздалегідь свого ставлення до прийдешніх – непопулярних – владних ініціатив у цьому питанні. І намагання на їхньому тлі мати вигляд білих і пухнастих. А те, що влада готується до чергового підвищення пенсійного віку в Україні, підтверджує і народний депутат від фракції УДАР Павло Розенко. «Думаю, ця дискусія (про наукове обґрунтування підвищення пенсійного віку. − Авт.) запущена спеціально, щоб підготувати людей до чергового підвищення віку виходу на пенсію», − сказав він учора в ефірі Радіо ЕраFM.

До речі, той же Розенко зазначив, що УДАРівці подали до ВР законопроект № 2072а, який, коли його ухвалять, скасує деякі норми осоружної пенсійної реформи. А саме – відновить право на отримання пенсії чоловіками, які досягли 60-річного віку, і жінками по досягненні 50 років, як це було до змін у пенсійному законодавстві.

Це справді хороша ініціатива, але чомусь ми не відчуваємо оптимізму з приводу її шансів на підтримку парламентом. Надто багато буде супротивників, які кликатимуть у союзники якщо не МВФ, то британських учених. І ніхто не здогадається замовити їм дослідження на предмет того, наскільки б підвищила тривалість та якість життя саме українських пенсіонерів ситуація, коли, маючи стабільні нарахування на пенсійну картку з 55-60 років, вони отримали б можливість ще й працювати – скільки кому схочеться або зможеться. Депресія та передчасні хвороби тоді точно їм не загрожували би.

До списку новин