загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Палаци прирівняли до халуп

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від податку на нерухомість звільнять власників розкішних особняків

Ідея податку на нерухомість повністю дискредитована. Спочатку передбачалося: чим більше помешкання, тим вищий податок. «Але платниками стали не стільки заможні громадяни, скільки більшість представників середнього класу. Відрахування в казну почали сплачувати не за факт перевищення квадратних метрів над встановленим мінімумом, а за «надлишок» кількості об´єктів нерухомості. При цьому статус платників такого податку не враховується. Студенти, пенсіонери, багатодітні сім´ї платять збір нарівні з бізнесменами та олігархами», — зазначає адвокат ЮК «Ілляшев і Партнери» Вікторія Ватаманюк.

Від сплати податку зараз звільнені квартири житловою площею до 120 м2 і будинків до 250 м2. За кожен «зайвий» квадратний метр власники квартир із житлоплощею від 120 до 240 м2 і будинків від 250 до 500 м2 зобов´язані сплачувати 1% мінімальної зарплати (на сьогодні вона становить 1147 грн.). Для метражу, що перевищує цю планку, ставка податку — 2,7% мінімальної зарплати. Якщо фізособі належить кілька видів житла (квартира і будинок), збір розраховується окремо по кожному об´єкту. Причому при розрахунку податку не важливо, якою саме нерухомістю володіє особа: розкішною квартирою в центрі столиці і не менш розкішним заміським будинком чи скромною квартирою в районному центрі і зубожілою дачкою в селі.

На думку юристів, чинний закон залишив власникам «палаців» багато можливостей, що дозволяють мінімізувати платежі до бюджету. Наприклад, товстосуми економлять завдяки нормі про оподаткування житлової, а не загальної площі нерухомості. Адже значну площу розкішних особняків займають саме «підсобні» приміщення: сауни, басейни, більярдні, кухні, балкони та тераси. Віднявши їх із загального метражу, палаци автоматично стають достатньо скромним житлом. Звичайно, було б логічно, якби законодавці прив´язали податок не до метрів, а до реальної вартості житла. Однак у цьому разі їм самим довелося б сплачувати до бюджету кругленькі суми, тому ця ідея навряд чи знайде схвалення в парламенті.

Зате чиновники серйозно роздумують над розширенням переліку пільговиків, яких звільнять від сплати податку на нерухомість. Урядовий законопроект №2405 «Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу щодо об´єктів житлової нерухомості» проходить у парламенті під грифом «соціальний». Він пропонує відтермінувати введення податку на нерухомість до 2014 року, коли буде сформовано реєстр його платників. Під приводом боротьби за права соціально незахищених верств населення проект розширює перелік пільговиків за рахунок 1) багатодітних і малозабезпечених сімей, 2) осіб, які є опікунами чи піклувальниками дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 3) дітей-інвалідів, які виховуються одинокими матерями або батьками (але не більше одного об´єкта на дитину). Від сплати податку також пропонують звільнити монастирі та релігійні організації. Практичний сенс таких пільг виглядає вельми сумнівним. Навряд чи багато дітей-сиріт або малозабезпечених сімей можуть похвалитися квартирою житловою площею понад 120 м2 або будинком понад 250 «квадратів». Зате власники елітної нерухомості отримають новий набір можливостей ухилитися від сплати податку, зробивши формальними власниками пільговиків.

Тетяна Очимовська

До списку новин