загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як боротися зі шкідниками на городі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від шкідників врятують хімічні та біологічні препарати

Кожен господар знає, аби зібрати гарний урожай треба не тільки посадити, а й добре доглядати за рослинами. Деякі рослини потребують особливого догляду відразу після сходів. Бо є такі шкідники та хвороби, які атакують рослини, щойно в них з'явилися перші листочки.

Селяни скаржаться, що цієї весни як ніколи багато на присадибних ділянках колорадських жуків, слимаків, хрестоцвітих блішок та хрущів.

Народні засоби захисту рослин

Досі  актуальними є народні методи захисту рослин. Це настої та відвари трав, які мають інсектицидні чи фунгіцидні властивості. Наприклад  якщо між грядками капусти, томатів, картоплі та інших овочів зростає цибуля, часник, календула, настурція, цикорій, то багато шкідників взагалі не з'являються. Настої і відвари з цих рослин або зовсім нешкідливі для людей, тварин і корисних комах, або менш небезпечні порівняно з деякими хімічними препаратами.

Скажімо, відлякати капустянку від рослин можна з допомогою лушпиння цибулі. Потрібно ділянку, заселену медведкою, влітку поливати такою настоянкою: 900 г лушпиння та відходів цибулі залити 10 літрами теплої води і настоювати протягом 4-5 днів. Потім перед поливанням настій розводять водою (1:5) і поливають рослини після дощу 2-3 рази через 5-7 днів. За відсутності дощу земельну ділянку поливають водою.

Капустянка також гине від порошку яєчної шкаралупи, змоченої ароматною олією, яку додають у посадкові лунки.

Личинку хруща, теж можна знищити настоянкою з лушпиння цибулі та часнику. Її потрібно готувати так: у відро насипати лушпиння цибулі та часнику (близько 1 кг), залити теплою водою і дати настоятися 3-5 днів. Один літр настоянки вилити у 9 літрів води і поливати рослини. По одному літру – під кущ суниці, по 2-3 відра – під 1-2 річний саджанець, по 5-6 відер – під трирічне дерево.

Також відлякати хробака можна таким способом: посадити часник навколо суниці. А навколо плодових дерев треба посіяти люпин або інші бобові, тому що личинки хруща не переносять азот, який виробляють ці рослини.

Проти попелиці використовують настій тютюну (і його відходів), а також квіток і листя ромашки. 1 кг висушених (або 3 кг зелених) подрібнених квіток і листя ромашки заливають 10 л гарячої (60 - 70 ° С) води, настоюють 12-14 годин, а потім проціджують. Для обприскування на 10 л води беруть 2 л настою і додають в нього 20-30 г мила.

1 кг тютюнової крихти заливають 10 л гарячої води (60 - 70 °) і витримують добу, потім проціджують і розводять у 2-2,5 раза водою.

Для захисту рослин від попелиці застосовують також відвар деревної золи: 300 г золи просівають, заливають окропом і кип'ятять 20 хв., Потім дають відстоятися, проціджують, доливають 10 л води і обприскують цим рослини.

Проти гусениць листогризів ефективним є розчин з полину. Полин збирають у період цвітіння, злегка просушують. 1 кг подрібненої маси кип'ятять у невеликій кількості води (500 - 400 г) десять - п'ятнадцять хвилин, охолоджують, проціджують, доливають воду до 10 л і використовують.

 

Мешканка Кіцманщини Олена Брусак, яка має шість соток городу, розповідає, що колорадський жук на картоплі з'явився щойно вона почала сходити. Їх розвелося стільки, що довелося застосовувати хімічні препарати.

Земляні блішки на капусті з'явилися, коли побачив перші сходи, – розповідає власник 60 соток мешканець Хотинщини Петро Миколайович. – Оскільки погода була ясною, а я не поспішав обробляти перші сходи спеціальними препаратами, шкідник встиг добряче їх пошкодити.

Аграрії, які мають чималий досвід роботи із вирощування сільськогосподарських культур, кажуть, що кожна культура має терміни обприскування та обробітку від шкідників та хвороб. Наприклад, картоплю від жука треба обробляти перед садінням.

Обробляю бульби хімічними препаратами такими як, "Жукомор", "Матадор-супер" тощо, – радить фермер із Хотинщини Василь Попов. – Адже навесні під час обробітку картоплі препаратами значно менше вдихаємо жукової отрути. Влітку ж, коли від спеки термометр зашкалює, обприскуючи картоплю, самі отримуємо певну дозу хімікатів.

Капусту потрібно обробляти починаючи від висадки розсади (квітень) і практично допоки не дозріють головки (серпень).

За дощової погоди помідорам зазвичай дошкуляє фітофтора. Потепління після сильних злив може спричинити поширення фітофторозу та інших грибкових захворювань рослин, – каже В. Попов. – Я до цього вже готовий.

Стараюсь обробляти помідори чергуючи системні й контактні препарати. Наприклад, спочатку препарат системної дії, через 10 днів – контактної, потім – знову системний. Системні препарати – це “Радоміл-голд”, “Лікар рослин”, контактні – “Купроксад”, “Чемпіон” та препарати міді.

Без хімічного захисту не обійтись

У Державній фітосанітарній інспекції Чернівецької області кажуть, що абсолютно без хімічного захисту не обійтись, але обмежити використання хімії на наших присадибних ділянках варто.

Шкідливі організми загрожують культурним рослинам протягом усього періоду їхнього росту і розвитку, – розповідаєн начальник відділу моніторингу прогнозування Державної фітосанітарної інспекції Ольга Гунчак.

Розвиток шкідників та хвороб значною мірою залежить від кліматичних умов вегетації. При підвищених температурах повітря та за відсутності опадів зростає чисельність різних видів попелиць, кліщів та інтенсивно розвивається борошниста роса.

У магазинах та на ринку пропонують різноманітні препарати для захисту рослин. Купувати препарати слід в спеціалізованих магазинах та використовувати лише ті хімічні засоби, які дозволені для роздрібного продажу населенню. Ці препарати пройшли випробування на присадибних ділянках і призначені для захисту рослин в умовах приватного сектору.

Наприклад, посіви капусти в першій половині вегетації пошкоджуються хрестоцвітими блішками. Ефективними  будуть обробки "Актарою", з нормою витрати 0,7-0,9 мл на 3-5 л води, або "Енжіо", 1,8 мл на 5 л води. Кореневі та стеблові гнилі розсади капусти стримає полив 0,15% розчином "Превікуру". Серед хвороб на посівах цибулі та огірків в області найбільш небезпечний пероноспороз. У період вегетації ефективними будуть обробки "Квадрісом" (6 мл на 5 л води) та "Ридомілом голд" (25 г на 4-5 л води). Перед та після цвітіння суницю оприскують "Світчем", 10 г на 3 л води проти плямистостей та сірої гнилі ягід.

У період масового виплодження личинок колорадського жука картоплю обробляють одним із препаратів: "Актара" (0,7-0,9 мл на 3-5 л води), "Актара",  (1,4 г на 10 л води), "Дантоп", (0,45 г на 3-5 л води), "Енжіо", (1,8 мл на 5 л води), "Жукомор", (2-2,5 мл на 3-5 л води), "Когінор", (1,5 мл на 8 л води), "Конфідор екстра", (0,5 г на 8 л води на 1 сотку), "Марш" (1-1,5 мл на 5 л води) тощо.

Якщо не дотримуватися норми витрати препарату, є ризик спалити свій урожай. Надмірне використання препарату ніколи не дає кращий захист, а навпаки – може повністю знищити культуру.

Від мурашок – спеціальний засіб

У насіннєвих магазинах уже ажіотаж на препарати для захисту рослин від шкідників та хвороб.

Продавець-консультант насіннєвого магазину Ольга Лозовська  розповідає, покупці скаржаться, що цієї весни на городі багато попелиці, слимаків, блішки, колорадського жука. Цьогорічне нашестя хрущів понищило багато зелені. Уже є кліщі на винограді та яблунях.

– Від колорадського жука та попелиці беруть інсектициди. Вони є системної і контактної дії, – розповідає О. Лозовська. – Наприклад, "Каліпсо", "Конфідор", "Актара" (упаковка на 5-10 л води, коштують 8-15 грн. за упаковку), – вони захищають від шкідників, які утримуються певний період. Ці препарати не змиває дощ і зберігаються в рослинах 2-3 тижні.

Фунгіциди, препарати від хвороб, – "Чемпіон", "Рідаміл", беруть в основному проти парші для помідорів, баклажанів тощо.

Аби не жовтіли огірки, їх обприскують "Альтом".

Покупці цікавляться також біологічними препаратами. Вони на основі бактерій, не шкідливі для людей та бджіл. Наприклад "Триходермін" призначений для боротьби з грибковими та бактеріальними хворобами, "Гаупсин" – від плодового гниття та шкідників. А ось "Боверин" знищує личинки хруща та капустянку.

Цими засобами доведеться обприскувати рослини після кожного дощу. Після обробітку такими препаратами овочі можна мити і відразу вживати. Щоправда, ці препарати трохи дорожчі, аніж хімічні, і розхід більший. Зокрема, "Гуапсин" (на 50 л води) вартує 25 грн., "Агат" (на 50 л води) – теж 25 грн., "Фітоспорин" (на 600 л води) – 16 гривень.

Також є попит на засіб від садових та домашніх мурашок. Покупці кажуть, що цієї весни їх багато навіть у багатоповерхівках. Захист від садових мурашок у нас є в гранулах та порошку. Такий засіб вартує від 4 до 10 гривень. 

Працюючи з пестицидами – одягайте спецодяг

Із пестицидами, які небезпечні для організму людини, потрібно працювати обережно. Фахівці радять дотримуватись правил користування з препаратами. Зокрема, купуйте пестициди лише в магазинах і при цьому запитуйте у продавця сертифікат на такий товар. Адже нині підробки – далеко не рідкість. Перед тим як користуватися препаратом, уважно прочитайте на упаковці правила безпеки. Під час роботи з пестицидами потрібно вдягати спецодяг та ватно-марлеву пов’язку в 3-4 шари. Під час роботи із препаратом не варто пити воду, вживати їжу, курити. Після роботи з отрутохімікатами треба випрати одяг, помитися з милом.

Якщо ця речовина потрапила в очі, необхідно промити їх содовим розчином, який готується таким чином: 1 чайну ложку питної соди розвести в 1 склянці кип’яченої води. Якщо ж вона потрапила в легені (ознаки: нудота, блювота, запаморочення тощо), негайно зверніться до лікаря.

Ольга МАКСИМЮК

До списку новин