загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шахраї процвітають в Україні через довірливість людей і любителів "халяви"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ТСН.ua склав ТОП-10 найбільш популярних видів шахрайства, а також дізнався способи убезпечити себе від аферистів.

Наперстки, гральні кістки, карткові шулери - вуличні "розводи", розквіт яких припав на 85-95-ті роки, практично зжили себе. Зараз "в моді" більш витончені і не настільки очевидні види шахрайства - фінансові піраміди, автомобільні афери. Шахрайство стало явищем масовим і кожен з нас знаходиться під ризиком бути обдуреним. Як розпізнати, що тебе хочуть "кинути", і що робити, якщо вже попався, розбирався ТСН.ua.

Автомобільне шахрайство

Так звані авто-підстави - афери, в яких людина може не тільки втратити гроші, а й постраждати сама. Схема прийшла до нас з недалеких 90-х, тільки тоді шахраї працювали більш грубо і менш технічно. У ній беруть участь як мінімум дві людини, але може доходити і до десяти. Все відбувається наступним чином. Коли шахраї вибрали можливу жертву, перебуваючи в автомобілі із заздалегідь підготовленими подряпинами і вм'ятинами, вони акуратно підрізають або різко гальмують перед жертвою, провокуючи ДТП. Після зіткнення шахраї виставляють себе постраждалими, загрожують жертві і намагаються змусити її прямо на місці заплатити гроші за завдані збитки.

"На жаль, велика частина таких "розводів" закінчується грошовим відшкодуванням на користь шахраїв. Жертва не розуміє, що це була просто пастка", - зізнається фахівець зі страхування автомобілів Сергій Старинчук.

Як розпізнати "розвод"? За словами експерта, є кілька явних ознак. По-перше, ДТП сталася нелогічно. По-друге, особливим чином поводяться "потерпілі". Вони тиснуть на винуватця, відмовляються викликати ДАІ, змушують робити розрахунок на місці або писати розписку про свою провину та строки виплати компенсації. "Буває так, що і автомобіль забирають, і поки жертва не принесе гроші, авто перебуватиме у шахраїв", - попереджає Старинчук.

Тим, хто потрапив у явно підстроєну ДТП, він радить не панікувати, не визнавати свою провину і нічого не підписувати. Краще самостійно викликати співробітників ДАІ і повідомити про ДТП в страхову компанію.

Допомогти в ситуації можуть і відеореєстратори, нагадує адвокат Ярослав Бабич. "Якщо трапилася ДТП, необхідно в першу чергу поцікавитися у інших водіїв, чиї машини знаходилися поруч, чи немає у них запису обставин аварії. Це потрібно зробити, навіть якщо у вас самих є відеореєстратор. У цих водіїв та інших свідків ДТП необхідно зібрати їхні контактні дані і вказати цих людей як свідків у протоколі про ДТП. Сам протокол і схему ДТП, складені співробітниками ДАІ, необхідно ретельно вивчити на предмет внесення туди неправдивих даних і тільки після цього - підписувати", - уточнює юрист.

Шахрайство онлайн

Окремо і дуже активно розвивається напрямок сучасного шахрайства - це афери в Мережі. Один з основних способів обману - так звані "чарівні гаманці". Через спам, повідомлення на форумі, коментарі в блозі, соціальну мережу людина дізнається про існування так званих "чарівних гаманців". Ви, нібито, відправляєте певну суму грошей, а натомість отримуєте суму більше за ту, яку відправляли (наприклад, удвічі). Після того, як переказ буде здійснений, можливі два варіанти розвитку подій: або гроші йдуть назавжди, і ви, звичайно ж, нічого не отримуєте або приходить "приманка", тобто нібито збільшена сума. У другому випадку шахрай робить розрахунок на те, що на радощах людина зважиться повторити експеримент і відправить ще більшу суму грошей, які точно вже не повернуться.

Чи можна повернути втрачені гроші? Напевно ні. До міліції теж звертатися безглуздо.

Шахрайство в Інтернеті, як і інші афери, грають на людській любові до "халяви", - каже практикуючий психолог Аліна Котенко. "Ця любов особливо сильна у людей з "дитячою" особистістю, людей, які незалежно від біологічного віку залишаються дітьми. А для дитини нормально брати, нічого не даючи взамін. Психологічно дорослі люди не попадаються на подібні виверти", - додає експерт.

Але якщо грошей не шкода, можна і спробувати - адже чудеса дійсно іноді трапляються, вважає Аліна Котенко. Правда, більш безпечний спосіб заробити на порожньому місці - це державні лотереї. До того ж це ще й вливання в національну економіку.

"Вітаємо, ви виграли!"

Ще один варіант шахрайства в Мережі - листи, зміст яких зводиться до однієї фрази - "Вітаємо, ви виграли!". На електронну пошту приходить повідомлення про виграш в рамках рекламної акції - товар високої якості за дивовижно низькою ціною. Лист, швидше за все, підписано великою компанією, тому все виглядає досить правдоподібно. За телефоном, зазначеному в листі, людина зв'язується з представником компанії, який пропонує клієнту оплатити товар і пересилку, щоб отримати приз. Підсумок очевидний.

Подібні листи можуть потрапити й у звичайну поштову скриньку. У такому випадку головна мішень аферистів - пенсіонери.

"Якщо ви не реєструвалися на сайті компанії, яка надіслала вам лист, і не брали участь в її рекламній акції, то лист, який надійшов вам - гарантований "розвод". Щоб застрахуватися - достатньо зайти на сайт цієї компанії і подзвонити на телефон прямої лінії (він напевно є), щоб з'ясувати подробиці розіграшу", - пояснює інтернет-фахівець Олександр Супрун.

Фінансові піраміди

Перша фінансова піраміда була створена в 1919 році в США якимсь Чарльзом Понті в США. Фірма називалася The Securities Exchange Company. На пострадянському просторі найвідоміша піраміда - МММ Сергія Мавроді. Працює піраміда за рахунок постійного залучення клієнтів і відповідно грошових коштів. Дохід першим учасникам виплачується за рахунок вкладів наступних учасників. Як правило, у фінансовій піраміді обіцяється висока прибутковість, яку неможливо підтримувати тривалий час, а погашення зобов'язань піраміди перед усіма учасниками стає заздалегідь нездійсненним.

У середині 90-х Сергій Мавроді обдурив більше мільйона жителів СНД, але йому вдається повторювати трюк з МММ знову і знову. Зараз МММ (незважаючи на інформацію про крах піраміди, що періодично з'являється, і пильна увага до неї правоохоронних органів) намагається працювати в Україні, Росії, Білорусі і навіть Індії.

Говорячи про вкладників фінансових пірамід, психолог Аліна Котенко умовно ділить їх на дві категорії: "Перша - ті, хто женеться за халявою, плюс молодь, яка не пам'ятає ситуацію з МММ в 90-х, не знає Мавроді. Хоча вони навряд чи великі гроші в піраміду понесуть. І друга категорія - бабусі й інваліди. Їх шкода найбільше, тому що їх заманюють величезними відсотками саме для пенсіонерів та інвалідів. Вони й так мають крихти. Але, несучи гроші в МММ, вони роблять усвідомлений крок, тому що ці люди 90-ті якраз пам'ятають чудово".

Влада поки обмежується роз'яснювальною роботою з громадянами і всіляко переконує людей не вкладати гроші в свідомо непрозорі схеми. Насторожити потенційних вкладників мають, в першу чергу, відсотки - у фінансових пірамідах вони невиправдано великі. Але, на думку експертів фінансового ринку, діяльність таких організацій необхідно заборонити на законодавчому рівні.

Але Герман Стерлігов, який створив у 90-ті організацію, подібну МММ - товарну біржу "Аліса" - упевнений, що справа не в законах. "У всі часи ідіотів було багато, а у Мавроді завжди була велика армія ідіотів, готових нести йому гроші. Пам'ятаєте, як у казці про Буратіно: "На дурня не потрібен ніж, йому з три короби набрешеш - і роби з ним, що хочеш!", - говорить перший офіційний мільйонер СРСР.

Недорога нерухомість

Способів "розводу" в секторі нерухомості предостатньо. Особливо популярна у містах-мільйонниках махінація, пов'язана з орендою квартир. У процесі пошуку житла орендарі часто стикаються з оголошеннями-"гачками": наприклад, місячна вартість оренди житла може бути помітно нижчою, ніж у середньому на ринку. Господар йде на всі умови мешканців і підписує з ними договір (за підробленими документами або взагалі без таких), просить передоплату і віддає ключі. Але ось в'їхати орендарів з якихось причин він просить через день-два. У підсумку приїхавши з речами в нову квартиру, мешканці виявляють, що вона взагалі не здається чи була здана кілька разів.

"Причин, чому багато людей попадаються на такі гачки, декілька: хтось не хоче переплачувати агентствам, хтось повинен терміново переїхати і тому не вникає в деталі домовленостей з власником житла. Що має насторожити? По-перше, дешевизна житла, відмова укладати договір, перерахування передоплати на карту, відмова власника надати дані про себе (показати свій паспорт, пред'явити будь-які документи про власників квартири)", - говорить психолог Аліна Котенко. Ріелтори ж попереджають: найчастіше оголошення-"гачки" однотипні. Щоб не опинитися обдуреними, варто звертатися до професіоналів, тобто в ріелторські контори, і ніколи не давати ніякі гроші вперед.

Що стосується покупки квартир - шахраям складніше працювати на ринку вторинної нерухомості. "Я наполегливо рекомендую всім, хто звертається до мене за консультацією - купувати виключно "вторинку", тобто житло, на яке є правовстановлюючі документи про право власності. Наше законодавство (і це робиться цілком усвідомлено) ніяк не захищає інвестора житла. Про прогрес у цьому плані можна буде говорити лише тоді, коли інвестори будуть ставати співвласниками нерухомості, що будується, і співвласниками фірм-забудовників", - попереджає юрист Ярослав Бабич.

Безкоштовна робота

Махінації на ринку праці також процвітають. Особливо небезпечною є робота в інтернеті. Наприклад, аферисти вішають у Мережі оголошення про те, що їм потрібні складачі текстів. Люди, які зацікавилися вакансією, заповнюють вислані їм анкети, отримують привабливу пропозицію з однією умовою - перевести замовнику за допомогою електронних платіжних систем символічну суму, нібито, в якості гарантії, що працівник виконає замовлення. Звісно, ні роботи, ні грошей назад він не отримує.

Діє така схема не тільки в Мережі. Видавнича фірма за допомогою газети запрошує кілька десятків набирачів на співбесіду і в якості випробувального тесту пропонує набрати фрагмент тексту. У результаті виявляється, що жоден з претендентів не підходить, а видавець отримує безкоштовно виконану роботу.

Подібні пропозиції не варто навіть розглядати, впевнені HR-фахівці.

Набагато складніша ситуація з фірмами, що займаються працевлаштуванням. Шахраї, що працюють у цій сфері, дуже часто страхують себе правильними юридичними документами. Суть "розводу" така. Людям, які шукають роботу, кажуть, що за 1000 грн їм нададуть ряд вакансій, де їх за домовленістю з агентством точно повинні працевлаштувати. На підтвердження чесності намірів людям дають підписати низку договорів, надрукованих дрібним шрифтом і навіть чек.

"У результаті виявляється, що в підписаних документах мова йшла лише про те, що працівники агентства розповіли клієнтам про їхнє конституційне право на працю. І де ж тут шахрайство? У такому випадку домогтися того, щоб шахрая посадили, неможливо", - пояснює адвокат Ярослав Бабич і радить людям, які звертаються в подібні контори, уважно читати документи, які вони підписують.

Секти і гроші

Секта - це можливість втекти від реальності для одних і надійний спосіб заробітку для інших. У всьому світі сьогодні налічується тисячі сект. Головною їхньою відмінністю від релігійних організацій є не зміст віровчень, а способи залучення і потім утримання своїх адептів. Потрапивши туди, вирватися на свободу практично неможливо. Людина віддає секті не тільки свій вільний час, а й майно.

"Зазвичай в секту потрапляють люди, у яких мало теплих довірчих відносин. Щоб не потрапити в секту ─ просто пройдіть повз, якщо бачите, що вас починають вмовляти. Вони не підуть за вами, а швидше за все, переключаться на більш допитливих", - радить психолог Аліна Котенко. Якщо ж ви самі або ваші близькі все-таки виявилися заручником сект - то тут без допомоги фахівців, на жаль, не обійтися.

Телефонні аферисти

Телефон, як і Інтернет, вірний помічник шахраїв. Одна з найшкідливіших схем "розводу" - платні номери. Наприклад, на сайті з продажу автомобілів публікується дуже вигідне оголошення, під ним - контакт. Зателефонувавши за ним, людина виявляє, що з рахунку зникла певна сума грошей. У даному випадку спрацьовує все та ж любов до "халяви", кажуть експерти. І тих, хто клюне на вудку, завжди буде предостатньо. Добре тільки, що втрачені жертвами суми не надто значні.

Набагато гірше, коли аферисти грають на довірі: людям дзвонять на мобільний або домашній телефон і кажуть, що їхні близькі потрапили в біду, наприклад, затримані міліцією і допомогти їм можна, заплативши певну суму. Все виглядає переконливо - до жертви навіть звертаються на ім'я по батькові (шахраї зазвичай готуються до подібного роду "роботи"), крім того, людині просто не дають вийти зі стресової ситуації і тверезо мислити і через деякий час вона віддає конверт з грошима "посереднику" або перераховує їх на картку. Дивно, але більшість жертв навіть не здогадується зателефонувати родичу, який, нібито, потрапив у біду.

Враховуючи, що така схема вже стала класикою телефонного шахрайства, психолог Аліна Котенко радить членам однієї сім'ї домовитися між собою, кому потрібно дзвонити у разі біди. І, звичайно ж, з'ясовувати, де знаходиться син, дочка, мама або тато, якщо незнайома людина щось просить від їхнього імені.

Небезпечна валюта

Всім відомо, що міняти валюту на вулиці небезпечно. Тим не менш, з ряду причин люди все ж таки звертаються до "міняйл": нема з собою паспорта, який необхідний для того, щоб поміняти гроші в офіційному обміннику, людина перебуває в незнайомому місті і не знає, де найближчий банк або "міняйли" пропонують вигідніший курс. Не завжди подібні операції - шахрайство. Але випадків, коли жертві повертають фальшиві купюри або не всі гроші, предостатньо. Причому, людина розуміє, що її обдурили тільки тоді, коли аферист уже зник з очей.

Основних ознак того, що вас намагаються обдурити, дві: людина, що пропонує поміняти валюту, посилається на терміновість і називає при цьому більш ніж вигідний курс. Щоб не потрапити в пастку, чесні "міняйли" радять не брати валюту, яку ви не знаєте, відмовлятися від великих і потертих купюр і уважно їх вивчити, перш ніж відпускати продавця. Юристи, у свою чергу, додають: якщо ви все-таки стали жертвою шахрайства, не варто намагатися збути фальшиві купюри в найближчому магазині - правильно в цьому випадку одразу звернутися в міліцію.

Чарівне поруч

Маги, екстрасенси, цілителі, ворожки - всі вони фактично працюють незаконно: в Україні з 62 тисяч людей, що заробляють на нібито існуючих у них надприродних здібностях, тільки 500 мають хоч якусь ліцензію. Реклама служителів окультних наук в будь-яких ЗМІ також заборонена. Тим не менш, популярність чарівників і чарівниць не спадала.

Набір послуг і схема "обслуговування" у них одна й та ж. В результаті всіляких магічних дій неодмінно з'ясовується, що на клієнті лежить "порча", пристріт або прокляття, які потрібно зняти в найкоротші терміни. Зрозуміло, під силу це тільки магу, та й процедура неймовірно складна, тому за неї доведеться викласти кругленьку суму.

"Розпізнати шахраїв складно, - попереджає Аліна Котенко. - Якщо виникла необхідність - краще шукати цілителів за рекомендаціями знайомих. Або хоча б не соромитися питати телефони людей, кому реально допомогли, плюс пошукати відгуки про того чи іншого цілителя в інтернеті".

 Або взагалі відмовитися від послуг людей, які пропонують вирішити ваші проблеми або без ліків вилікувати від хвороб, вважає адвокат Ярослав Бабич. "Захист права потерпілого або його родичів від цілителів і, на жаль, лікарів - складний і трудомісткий процес, пов'язаний в першу чергу з медичними і нерідко з патологоанатомічними експертизами. Довести провину цілителя або лікаря буває дуже складно. Але позитивна практика все-таки є" , - зазначає він.

*** У будь-якому випадку, якщо ви стали жертвою шахраїв, потрібно хоча б спробувати відстояти свої права і звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин, - переконані експерти.

Анна Невмержицька

До списку новин