загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Після 45 років – знову на навчання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Із 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення». Документ містить низку важливих інновацій, що стосуються всіх основних фігурантів ринку праці: – роботодавців і найманих працівників, молоді, яка розпочинає трудову діяльність, і громадян старшого віку. Зокрема, особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку отримати ваучер для підтримання їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Докладніше про це наша розмова з директором Бершадського районного центру зайнятості Ігорем Олеговичем КІЗЛОВИМ.

– Що таке ваучер?

– Це документ встановленого зразка, що дає особі відповідно до закону право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця.

– Ким і кому видається ваучер?

– Ваучер видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, в районах, районах у містах, містах, міжрегіональними територіальними органами.

Ваучер видається одноразово особам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, та які не досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку.

На отримання ваучера мають право як безробітні, так і працюючі громадяни.

– Як відбувається навчання за ваучерами?

– На підставі ваучера здійснюється перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, здобуття освіти на базі вже здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня. Особа здійснює вибір професії (спеціальності), напряму підвищення кваліфікації за переліком. Громадяни самостійно обирають форму навчання (денна, вечірня, заочна).

– Хто здійснює навчання?

Навчання здійснюють професійно-технічні та вищі навчальні заклади, підприємства, установи та організації, які мають ліцензію на проведення діяльності з надання освітніх послуг.

– Кому не видається ваучер?

– Ваучер не видається особам, які не мають професійно-технічної або вищої освіти; особам, які проходили перепідготовку протягом останніх п'яти років за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття..

– Яка вартість ваучера?

– Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на момент прийняття рішення щодо видачі ваучера особі (у 2013 році – від 11470 грн. до 12180 грн.). У разі, якщо вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець можуть здійснити оплату різниці вартості навчання в навчальному закладі.

– Які документи потрібно представити для отримання ваучера?

– Особа подає до територіального органу заяву, паспорт, трудову книжку, документ про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом. Для оброблення персональних даних особа подає територіальному органові письмовий дозвіл відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці: бджоляр, водій навантажувача, водій троллейбуса, електрогазозварник, машиніст втогрейдера, налагоджувальник сільськогосподарських машин та тракторів, налагоджувальник устаткування у виробництві харчової продукції, плодоовочівник, робітник фермерського господарства, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та статкування, будівельний столяр, тракторист, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, автомобілі та автомобільне господарство, агрономія, агрохімія і ґрунтознавство, аквакультура, захист рослин, інженерія програмного забезпечення, компю - терні системи та мережі, міське будівництво та господарство, програмне забезпечення систем, промислове і цивільне будівництво, розведення та селекція тварин, технології виробництва і переробки продукції тваринництва, ветеринарна медицина, виробництво і переробка продукції рослинництва, виробництво і переробка продукції тваринництва, землевпорядкування, монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд, обслуговування програмних систем і комплексів, обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів, організація і технологія ведення фермерського господарства, рибництво та аквакультура, розроблення програмного забезпечення.

Тож враховуючи, що більшість навчальних закладів розпочнуть свою роботу з першого вересня 2013 року, запрошуємо всіх бажаючих відвідати районний центр зайнятості для отримання інформації про навчальні заклади та використати своє право на отримання ваучера.

До списку новин