загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців з низькими зарплатами можуть звільнити від прибуткового податку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З січня 2014 податок на зарплати найманих працівників може зменшитися.

Так, людей з мінімальним доходом до 1500 грн на місяць взагалі хочуть звільнити від сплати прибуткового податку, а ті, чий щомісячний дохід починається від 1500 грн на місяць, будуть віддавати лише 10% податку (зараз - 17%), пише Сегодня.

Трохи багатше стануть і приватні підприємці, які платять податки за спрощеною схемою: розмір єдиного соцвнеску для них можуть зменшити майже вдвічі, з 37% до 18% від суми доходу (як правило, від мінзарплати). Кардинально змінити порядок нарахування прибуткового податку вирішило Міністерство доходів і зборів.

Заступник начальника прес-служби Міндоходов Андрій Соколов роз’яснив, що підготовлено законопроект, який проходить узгодження в Мінекономрозвитку, Мінфіні, Мінсоцполітики та Мін’юсті. Головне: податківці пропонують зменшити податковий тягар на найманих працівників з низьким доходом і збільшити для тих, хто заробляє багато. Причому маються на увазі не тільки зарплати, але і інші форми доходів - відсотки, дивіденди, роялті (доходи від продажу авторських прав).

Нова шкала в Податковому кодексі може бути така: із заробітку до 18 тис. грн на рік (до 1500 грн на місяць) податок взагалі пропонують не стягувати. Із зарплати від 18 тис. до 3 млн на рік (від 1500 до 250 тис. грн на місяць) візьмуть 10%. Але оподатковувати будуть тільки суму вище 1500 грн, адже дохід до 1500 грн податком не обкладається. Тобто, якщо людина заробляє на місяць 5 тис. грн, то 1500 грн податком не обкладаються, а 3500 грн - обкладаються за ставкою в 10%. Тобто він заплатить 350 грн прибуткового податку (зараз доводиться віддавати 595 грн). Для тих, хто заробляє 3-8 млн на рік (667 тис. грн на місяць), з перших 250 тис. візьмуть податок 10%, а з решти 417 тис. грн - 15%. З доходів понад 8 млн на рік доведеться віддати державі п’яту частину, або 20%.

Зараз податки беруть із будь-якої суми заробітку, до 10 мінзарплат (11 470 грн) обкладаються за ставкою 15%, все, що понад, - за ставкою - 17%. Якщо закон приймуть, це означає, що зростуть зарплати у 99,99% українців.

Очевидно, що зменшення прибуткового податку та ЄСВ - це серйозний недобір до місцевих Пенсійні фонди, який і так дотується з Держбюджету. У Міндоходов підрахували, що втрати від зменшення податків складуть близько 100 млрд грн. Але чиновники розраховують, що, коли податки зменшать, бізнесу стане вигідніше працювати чесно, він почне легалізувати зарплати, а, відповідно, податків платити стануть більше (плюс 105 млрд грн).

Джерело в Мінфіні вважає цю цифру оптимістичній. За його словами, фінансове відомство погодиться на зниження прибуткового податку, якщо «для підстраховки» до Податкового кодексу введуть 1% збір від суми при купівлі-продажу валюти. Це, на його думку, дасть казні до 50 млрд грн, якими можна буде перекрити дефіцит Пенсійного фонду.

Мінекономіки свою позицію поки не озвучило. «Документ в роботі, вивчаються всі" за "і" проти "зміни системи оподаткування і як це вплине на наповнення бюджету та Пенсійного фонду. Яке буде прийнято рішення, поки невідомо », - відповіли в його прес-службі.

Думки експертів і депутатів різні. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що головний приріст доходів дасть зниження вдвічі єдиного соціального внеску: приватникам стане спокійніше платити 18% з зарплати, чим займатися обналичкой тіньових грошей. А економіст Віктор Лисицький звертає увагу, що попередні зниження податків на прибуток і ПДВ поки не привели до детінізації економіки.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов підтримує зниження прибуткового податку. Але закон ухвалять, коли Кабмін покаже, як можливу нестачу коштів можна компенсувати з інших джерел.

Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд має намір продовжити політику щодо зменшення основних податків з метою стимулювання економіки.

До списку новин