загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як і де недорого відпочити пенсіонерові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Можливо, путівка в санаторій  або пансіонат задоволення не з дешевих, однак проведений там час наповнить вас новими враженнями й зарядить бадьорістю на рік уперед. Як уникнути стресів у поїздці й максимально заощадити? Розбиралася кореспондент «Зорі».

У санаторій — недорого, а на дачу — ще дешевше

Головний плюс відпочинку на Дніпропетровщині — ліс. Поїздка на турбазу це прекрасний варіант для тих, кому не хочеться здійснювати довгий шлях до моря. Прокат човнів і катамаранів, мангали для шашлику, пляж, бібліотеки — все це зробить відпочинок різноманітним і цікавим. Аматори активного відпочинку теж не занудяться. На території турбаз найчастіше є волейбольні та баскетбольні майданчики, більярд, увечері влаштовують пляжні дискотеки.

Умови проживання залежать від обраної турбази: це може бути як номер з усіма зручностями, так і простий котедж. Відпочиваючи в пансіонаті, харчуватися можна в їдальнях. А на турбазах кожний сам собі кухар. У санаторіях Дніпропетровської області відпочиваючі можуть підлікувати серцево-судинну, травну, ендокринну, опорно-рухову, нервову системи. Обійдеться поїздка в подібний санаторій від 50 гривень на добу з особи.

— Останні 16 років я відпочиваю в одному з пансіонатів на річці Самара по десять-п’ятнадцять днів, — розповідає Владлен Васильович Троян. —  Їжджу зазвичай в один і той же час — у вересні. Коли і як туди поїхати дізнаюся в профкомі КБ «Південне», оскільки досі там працюю. Місце прекрасне, особливо у вересні — повітря чисте, насичене лісовими пахощами. У цей період уже не спекотно, проте купатися ще можна. Благо, пансіонат стоїть на березі річки. Кожний відпочиваючий знайде, чим себе зайняти: риболовля, в лісі — гриби, затишні будиночки, їдальня, є сауна й мінеральна вода. Вартість путівки на добу — від 135 до 196 гривень із людини, це дуже не дешево, та ще й путівки щороку дорожчають.

Для когось відпочинок — це лежати в гамаку з книгою, для інших — працювати на городі. Час, проведений на дачі, не «вдарить» по гаманцю, в той же час дасть змогу розслабитися й призабути про задушливі квартири й міську метушню.

 На дачі тихо, немає транспорту з вихлопними газами, свіже повітря, — ділиться враженнями Лідія Григорівна Костиря. — Проте відпочинком це назвати можна не завжди. На відміну від поїздки на море, на дачі завжди є чим зайнятися: просапати грядки, полити рослини, зібрати ягоди… Та відпочивати на дачі набагато ощадливіше. Витрат не набагато більше, ніж у буденному житті, щоправда, проїзд дорогий. Поїздка в Подгородне й назад обходиться мені в 15 гривень.

Крим — не завжди удар по кишені

Алушта, Ялта,Феодосія…Кожне місто Криму по-своєму прекраснеЯк побачити пишноту й особливості кожного з них і не спустошити гаманець? Відпочити в санаторії або пансіонаті.

На території санаторіїв Криму є спортивні майданчики, тренажерні зали, кафе-бари, аптеки, перукарні, більярдні. Працівники турбаз і санаторіїв організують для своїх гостей екскурсійні програми по всіх куточках Криму. А щоб заощадити час на  приготуванні їжі, можна харчуватися в їдальнях на їхній території.

У кримських санаторіях лікують дихальні шляхи й розлади центральної нервової системи. Ціна: від 70 гривень на добу з людини.

— Я відпочивала в санаторіях Євпаторії та  Ялти, обидва рази по 21 дню, — розповідає Тетяна Олексіївна  Лядецька. —  Путівки мені запропонувала профспілка підприємства, де  я працювала, тож заплатила в обох випадках лише чверть реальної вартості. В Євпаторії — санаторій, що спеціалізується на профілактиці проблем з опорно-руховим апаратом. Мені сподобалося море, природа, однак не сподобався санаторій — їжа жахлива, всі послуги платні, тому замість запланованих лікувальних процедур задовольнялася спортивним залом. А санаторієм в Ялті, що спеціалізується на лікуванні нервової системи, залишилася задоволеною. Зазначу, що в усіх санаторіях Криму пропонують фітотерапію, фізіотерапевтичні процедури й водолікарні. Хочу порадити: якщо їдете в санаторій, визначтеся:  яку мету перед собою ставите — відпочити чи підлікуватися? Тому що процедури найчастіше забирають багато часу і після них є певні обмеження на купання й загорання.

Азовське море: не Крим, але теплий південь

Азовське море скоріш прогрівається, там краще ловляться бички (що немаловажно для затятих рибалок), в Азовському морі багато йоду. Багато хто вважає: Азовське аніскільки не поступається Чорному морю.

Відпочиваючи в санаторіях, розташованих на піщаній косі Арабатська стрілка Азово-Сиваського національного природного парку в селищі Стрілецьке, можна оздоровитися в грязьових лікувальних джерелах та артезіанських водах, що б’ють з-під землі.

Термальна Арабатська вода показана для лікування серцево-судинних захворювань, центральної нервової системи, опорно-рухового апарату, хронічних запальних жіночих хвороб, захворювань шлунково-кишкового тракту, ендокринних та обмінних порушень, а також шкірних захворювань. Використання грязей Сивашу, рожевої ропи й води з гарячого джерела дають прекрасний оздоровлюючий ефект.

У бердянських санаторіях лікують хвороби опорно-рухового апарату, нервової системи, органів травлення, гінекології, урології, захворювання ендокринної системи й діабету.

Насолодитися морем і грязьовими ваннами можна від 60 гривень на добу з людини.

— Минулого літа я їздив у пансіонат  на Арабатській стрілці, — згадує Геннадій Григорович Мартюхін.  Там я провів десять днів відпустки. Про пансіонат довідався в профкому КБ «Південне». Дуже сподобалося, повернувся додому задоволений і відпочилий на рік уперед. Обійшлася мені поїздка близько двох тисяч гривень, не рахуючи ціну проїзду в автобусі, це ще двісті гривень.

Корисні ради:

1. Заздалегідь ознайомтеся з маршрутом і визначними пам’ятками того місця, куди їдете. Вирішіть для себе, які місця ви прагнете відвідати й дізнайтеся графік їх роботи. Образливо їхати на екскурсію в якийсь зоопарк, навіть не здогадуючись про те, що їх єдиний вихідний у саме в цей день.

2. Питання з місцем проживання краще розв’язати заздалегідь. Завдяки Інтернету й телефону кожний бажаючий може домовитися і забронювати житло, подивитися світлини, почитати відгуки про потенційне житло.

3. Складіть список необхідних речей і приналежностей, продумавши його до дрібниць. Коли квапливо збираєшся, важко утримати в голові всі, починаючи від пляжної парасольки до господарчого мила.

 

Як отримати путівку зі знижкою

Чи надає фонд соцстраху путівки зі знижками? Так, але для цього потрібно знати правила їх отримання. Соцстрах обслуговує підприємства, а не приватних осіб, а це значить, що зателефонувавши особисто у фонд, ви почуєте відмову.

Система отримання путівок така: представник підприємства в особі бухгалтера або директора оформляє замовлення на певну їх кількість. Після отримання  підприємство розподіляє їх між працівниками. Путівок вистачає не тільки співробітникам даного підприємства, але і їхнім дітям і родичам. Фонд соцстраху покриває 80% вартості путівки, той, хто прагне відпочити, сплачує не більше 20% від вартості. Оформляючи  путівку, працівник підприємства пише заяву, і після сплати отримує «квиток на місце під сонцем».

Як доїхати до моря?

Дніпропетровськ — Бердянськ:

Ціна: 90 грн.

Відправлення автобуса: щодня о 7.35 із центрального автовокзалу Дніпропетровська

 

Дніпропетровськ — Сімферополь:

Ціна: 98 грн. — плацкарт, 155 грн. — купе. Слід пам’ятати, що в неділю й п’ятницю квитки дорожчі, у вівторок і середу — дешевші.

Відправлення: щодня в 21.30, Дніпропетровський Центральний залізничний  вокзал. Улітку в розклад на напрям Дніпропетровськ — Сімферополь додали додаткові поїзди, що ходять у певний день за різним розкладом.

Уточнити розклад і запитати можна по номеру: (056) 793-48-26 — довідкове бюро Дніпропетровського залізничного вокзалу.

Діана Максименко

До списку новин