загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щоб запустити другий рівень пенсійної реформи, потрібна участь фінансового лобі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Економічний оглядач Павло Ілляшенко в ефірі радіостанції «Голос Столиці» дав свій прогноз щодо майбутнього пенсійної реформи.

 

Парламенту запропоновано почати в 2014 році експеримент із впровадження державної накопичувальної пенсійної системи. Депутати з фракції УДАР зареєстрували законопроект, що передбачає відрахування страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Документ передбачає експеримент з переходу на другий рівень пенсійної системи з 2014 до кінця 2015 року.

Про майбутнє пенсійної реформи в ефірі радіостанції «Голос Столиці» розповів економічний оглядач Павло Ілляшенко.

«Голос Столиці»: Що не так з пенсійною системою і навіщо ми її реформуємо?

Павло Ілляшенко: Тут є два аспекти: глобальний і суто український. Глобальний - це демографія. Якщо 50 років тому люди турбувалися щодо того, що скоро буде дуже багато людей, то в 21 столітті ми стикаємося з тим, що молодих людей стає все менше. Люди живуть дедалі довше, і в підсумку так звана солідарна пенсійна система, в рамках якої ми все ще існуємо в Україні, починає ламатися. Адже як працює ця система: ті, хто працює зараз, відраховують гроші на пенсію тим, хто вже не працює. У підсумку, чим менше людей, які будуть у майбутньому працювати, тим більші проблеми будуть у пенсійних фондів, у тому числі в Україні. Якщо дивитися прогнози на майбутнє, то українська пенсійна система, як і в багатьох країнах світу - це потенційний банкрут. Тому що люди, які працюють, просто не зможуть забезпечувати людей, які на пенсії.

«Голос Столиці»: Зараз пропонується забезпечувати пенсію самому собі. Гроші накопичуються, і коли ти виходиш на пенсію - ти на них живеш?

Павло Ілляшенко: Абсолютно точно. Це не стосується тих, хто отримує пенсію зараз. Це стосується тих, кому зараз 25-35 років, можливо, 40-45 років - завдання накопичити собі на майбутню пенсію самостійно. Можна, звичайно, відкладати до шухляди, в банку, в банк, але це не завжди ефективні інструменти. Якщо існує загальнодержавна система, яка має деякі податкові пільги, добре продумано адміністрування процесу, добре продуманий захист людей, які зберігають десь гроші, тоді це все разом має працювати краще. І це все називається «другий рівень пенсійної системи». Яка ідея? Повинно бути три рівні. Перший - це солідарна система, тому що зараз є люди, яким потрібно платити пенсію, їм все-таки щось відраховувати треба. Другий рівень, який депутати пропонують запустити, - це коли всі обов'язково повинні з зарплати робити деякі відрахування, які потрапляють в пенсійні фонди. І третій рівень, який вже за фактом існує в Україні - це недержавна пенсійна система, де ви самі зі своїх грошей (не важливо, де ви їх берете) робите відрахування у недержавні пенсійні фонди. Вони ці гроші інвестують в облігації, акції, кладуть на депозити в банках, і в підсумку ви собі за допомогою недержавних пенсійних фондів накопичуєте гроші. Але в українських умовах є така проблема: справа в тому, що у нас і так податок на зарплату дуже високий. Ми ж розуміємо, що грубо кажучи, 40% зарплати ті, хто працює легально, сплачують податками в різні соціальні фонди. І припустити, що ви будете платити податок не 40%, а 50% - брати участь у другому рівні державної пенсійної системи - це досить проблематично. Тому поки є такі високі податки, говорити про другий рівень пенсійної системи, чесно кажучи, складно.

«Голос Столиці»: Тоді які шанси законопроекту втілиться в реальність?

Павло Ілляшенко: Вже десять років, як у нас це мало статися. Справа в тому, що з точки зору держави хтось повинен продовжувати платити в наш Пенсійний фонд. І зробити так, що ви зараз платите поточним пенсіонерам менше і так відкладаєте собі трохи на майбутнє - державу, звичайно ж, не влаштовує. Плюс зарплати в Україні більшою мірою в тіні. Тому офіційно відраховувати ті кошти насправді неможливо. Хоча ініціатива, звичайно, похвальна. Рано чи пізно лобі фінансового сектора в хорошому сенсі продавить державу, Верховну Раду і змусить таки запустити другий рівень, нехай навіть в якомусь зім'ятому, неправильному, незавершеному варіанті. У кінцевому підсумку його вийде запустити. Але чомусь у мене немає впевненості, що саме цей законопроект приймуть, і що це трапиться протягом року. Поки не відбудеться революція в умах кількох людей в нашій державі, то ми не побачимо просування в цьому напрямку.

Нагадаємо, на думку авторів законопроекту, накопичувальна пенсійна система не передбачає додаткових відрахувань з людини

До списку новин