загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Накопичувальна пенсійна система не передбачає додаткових відрахувань з людини – депутат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Депутати пропонують у 2014 році експеримент із впровадження державної накопичувальної пенсійної системи. Автор законопроекту, Павло Розенко, в ефірі радіостанції «Голос Столиці» наголосив, що її впровадження не передбачає збільшення відрахувань з людини.

 

Ініціатори другого етапу пенсійної реформи - п'ять депутатів фракції УДАР на чолі з заступником голови комітету з питань соціальної політики та праці Павлом Розенком. Законопроект, який пропонують народні обранці, передбачає відрахування страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Спочатку пропонується стягувати 2% з зарплати громадян, молодших, ніж 26 років. А вже за два роки збір повинен стати обов'язковим для всіх платників, молодших, ніж 35 років. Таким чином, за цей час накопичувальні фонди зможуть отримати до 2-х мільярдів гривень. Щодо наступного етапу, то він повинен початися в 2016 році. І передбачає відрахування 7% для всіх громадян молодших 35-ти років. Це повинно дати фондам додаткові 7-16 мільярдів гривень на рік.

Більш детально про нововведення радіостанції «Голос Столиці» розповів заступник голови комітету ВР з питань соціальної політики та праці, автор законопроекту про накопичувальну систему Павло Розенко.

«Голос Столиці»: Розкажіть докладніше про вашу ініціативу.

Павло Розенко: Чинне законодавство передбачає трирівневу систему пенсійного страхування - солідарну, накопичувальну і недержавну, з яких сьогодні реально працює лише солідарна система. Ця солідарна система сьогодні не влаштовує нікого. Ні самих пенсіонерів – адже розміри їхніх пенсій сьогодні в Україні є мізерними – ані державу, зважаючи на величезний дефіцит бюджету Пенсійного Фонду. Саме тому ідея накопичувальної системи полягає в тому, щоб з одного боку дати можливість і шанс українцям все таки отримувати пенсію з трьох джерел – солідарної, недержавної та накопичувальної системи – а не з одного джерела, як сьогодні (вони отримують лише з солідарної системи). З іншого боку, через накопичувальну систему  для держави з'являється інвестиційний ресурс, який йде на розвиток нашої економіки.

«Голос Столиці»: Хто буде управляти накопичувальними фондами? Чи є ризик можливих фінансових зловживань?

Павло Розенко: Безумовно, тут є ризики, але у нас діяльність накопичувальних фондів сьогодні чітко регулюється державою. І перші декілька років накопичувальна система буде діяти виключно під керівництвом державних органів, в тому числі ПФ. Але головна, принципова риса і ідея нашого законопроекту – зробити дворічний експеримент. Тобто, за 2014-2015 роки ми пропонуємо запустити накопичувальну систему не в повному її варіанті, а лише залучити маленьку частину людей в цю накопичувальну систему. У нас є два роки для того, щоб подивитися – наскільки якісно працює ця система, наскільки недержавні пенсійні фонди зможуть акумулювати і управляти цими коштами. І два роки для того, щоб внести певні корективи, в тому числі в чинне законодавство з метою прозорих правил гри у цій сфері. Але ми пропонуємо, щоб накопичувальна система з 2016 року запрацювала в повному обсязі.

«Голос Столиці»: Тобто можна вважати, що за два роки можна буде відмовитися від солідарної системи?

Павло Розенко: Ні, в жодному разі. У нас чітко виписаний механізм того, що накопичувальна система є додатком до солідарної системи. І накопичувальна система діє паралельно з солідарною, не скасовуючи її. І друге, на чому я хочу наголосити – те, що від 2% до 7% зарплати платить кожен, - це все йде в межах коштів, які сьогодні вже сплачує людина. Тобто, додаткового навантаження введення накопичувальної системи не передбачає на людину. Сьогодні людина і роботодавець платять приблизно 35% зі своєї зарплати в пенсійну систему. Після введення накопичувальної системи людина буде платити стільки ж – 35%. Але ця сума буде розщеплятися – частина буде йти в солідарну систему, частина - в накопичувальну.

«Голос Столиці»: На яку пенсію може розраховувати середньостатистичний українець, відраховуючи щомісяця кошти зі своєї зарплатні?

Павло Розенко: Сьогодні, як ви знаєте, солідарна система гарантує людині пенсію на рівні прожиткового мінімуму – наразі це 894 гривні. В середньому сьогодні пенсія складає приблизно 1400 гривень. Якщо брати досвід інших країн - в цілому, пенсійну виплату з трирівневої системи - то солідарна частина займає там приблизно 50%, 30-35% дає накопичувальна система і 15% дає недержавне пенсійне страхування. Тобто, сьогодні українці в солідарній системі отримують лише 50% тої пенсії, на яку вони могли би розраховувати при трирівневій системі. Тобто можемо сказати, що і накопичувальна система, і недержавне пенсійне страхування може пенсію збільшувати в 1,5 рази.

«Голос Столиці»: В півтора рази, хоча ті самі відрахування будуть на рівні 35%?

Павло Розенко: Так. Без збільшення рівня відрахувань в накопичувальну систему. А в недержавне пенсійне страхування кожна людина може робити добровільно той внесок, який вона фінансово може потягнути, і який вона може реально відкладати щомісяця на недержавне пенсійне страхування, це її добровільна справа.

Нагадаємо, раніше Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень пенсійної реформи.

До списку новин