загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виставки Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського на Міжнародному фестивалі "Дружба"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Впродовж майже 40 років у селі Сеньківка Городнянського району Чернігівської області на кордоні, що колись з’єднував три республіки, а тепер став державним кордоном України, Білорусії та Росії проводиться молодіжний фестиваль “Дружба”. Він давно став знаковою подією у різних аспектах життя Чернігівської, Гомельської та Брянської областей. У 1975 році тут звели монумент Дружби народів, біля якого щорічно збираються десятки тисяч мешканців прикордонних областей, зустрічаються друзі, проводяться численні заходи, демонструються виставки тощо.

В останні роки фестиваль стає тематичним, а спрямованість залежить від країни-організатора: кожна з трьох держав почергово виконує роль господині, стає приймаючою стороною. Цього року фестиваль приймає Чернігівська область, а його основними темами є 1025-річчя хрещення Київської Русі та Рік Дитячої Творчості.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського є давнім учасником цього дивовижного дійства, хоча музейні фестивальні виставки проводяться нерегулярно. Пам’ятною стала експозиція “Українське подвір’є”, яка 2004 року була розгорнута у спеціально збудованому павільйоні під час зустрічі у Сеньківці президентів: України – Леоніда Кучми, Білорусії – Олександра Лукашенка та Росії – Володимира Путіна. Тоді нашу експозицію, крім очільників держав та високопосадовців, оглянули понад 30000 учасників фестивалю.

2010 року музей створив виставку, присвячену 65-річчю Перемоги, в якій представив матеріали чернігівців – Героїв Радянського Союзу, що відзначилися за визволення Гомельської та Брянської областей, і, відповідно, матеріали про героїв-визволителей Чернігівщини. А ще спеціально до цього свята за музейними ескізами були виготовлені копії бойових прапорів дивізій, що за визволення Чернігова, Гомеля і Брянська отримали почесні найменування. Тепер ці прапори знаходяться в музеї і використовуються на виставках та під час масових урочистих заходів.

2011 року в рамках урочистостей був проведений фестиваль історичних міст. Тогорічна експозиція музею Тарновського розкривала основні сторінки історії краю та звитяги земляків і була високо оцінена відвідувачами, яких організатори нарахували близько 50000, та почесними гостями. Серед них був Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, на якого музейна експозиція справила гарне враження.

Цьогоріч, враховуючи тематику фестивалю Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського розробив концепцію виставки “Дорога до Храму”. Експозиція буде створена спільно з Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів стародавній”. На ній будуть представлені музейні реліквії, які мають на меті показати значення Чернігово-Сіверщини та її славних представників у розвитку духовності, і, насамперед, християнства. Християнськими символами – Святим Письмом, іконою, хрестом, потиром, облаченням священика – буде прокладена “Дорога до Храму”.

Серед раритетів: потир – вклад генерального обозного Війська Запорозького Василя Дуніна-Борковського до чернігівського Благовіщенського собору; напрестольне Євангеліє – вклад Василя Полуботка до Вознесенської церкви; стаціонарний напрестольний хрест роботи українського майстра Матвія Наруновича; чудотворна ікона Єлецької Богородиці; цегла та реліквія зі Спасо-Преображенського собору; гаптоване облачення священика та макет козелецького собору Різдва Богородиці.

Експозиція діятиме впродовж кількох годин 29 червня та буде безкоштовно доступна для огляду учасниками фестивалю “Дружба–2013”.

Сергій Лаєвський

До списку новин