загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Щоб зароблена гривня копійчаною пенсією не стала…

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

“Працював, зарплату нормальну заробляв, а пенсія мала”. Таке нерідко можна почути на прийомах громадян у Пенсійному фонді. В чому причина, ми спробували з’ясувати з Анатолієм Жиленком, начальником відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж головного управління Пенсійного фонду України в області.

Відділу, що облікує, систематизує й аналізує дані про заробітну плату та внески до Пенсійного фонду кожного із нас, працюючих.

- Як відомо, нині два фактори відіграють роль у визначенні розміру пенсій: страховий стаж і заробітна плата.

- Тепер недостатньо ходити на роботу, отримувати заробітну плату. Для того, щоб набути страховий стаж, у Пенсійний фонд мають надійти страхові внески, які сплачуються із заробітної плати.

За нашими даними, в області налічується 270 тисяч застрахованих осіб. Статистика подає нам відомості про кількість працездатного населення. Тож нескладно порахувати, хто на старості прийде до Пенсійного фонду з вимогою призначити їм пенсію.

Візьмемо рівень заробітних плат в області. За грудень 2012 року, за даними статистики, зарплату до 2500 грн отримували 57,5 тис найманих працівників. Але до цієї кількості слід ще додати 24,8 тис найманих осіб у підприємців, які не облікуються статистикою, та власне 45 тис самих підприємців, котрі декларують власний дохід на рівні не більше мінімальної заробітної плати. Тоді отримуємо понад 25 відсотків застрахованих осіб, у яких пенсія в майбутньому навіть не досягне мінімального розміру.

Зарплату від 2500 до 3000 тис грн (а це пенсія - від 1000 до 1215 грн) отримують всього 11,1 тис працівників, від 3000 до 3500 грн (пенсія від 1215 до 1418 грн) - 8,5 тис громадян. Висновки напрошуються самі по собі. і вони невеселі. Нашому краянину, якщо він працює без офіційного оформлення, є над чим поміркувати. Адже якщо він нелегал, то й внески до Пенсійного фонду за нього роботодавець не сплачує.

Хочеться наголосити, що якраз низький рівень офіційних заробітних плат і є основною причиною низького рівня пенсій. А тепер навіть приблизний розрахунок показує, що для отримання мінімальної пенсії при страховому стажі роботи 30 років необхідно отримувати заробітну плату не менше 2210 грн Ми, отримуючи та аналізуючи звітність платників, бачимо цю проблему, як ніхто інший добре, але самостійно переломити тенденції до такого не в змозі. Всупереч тому, що роботодавець бачить у державному органі тільки потенційного ворога, який хоче відібрати у нього дохід, Пенсійний фонд переймається і його особистим пенсійним забезпеченням на старості, оскільки він такий же платник внесків, як і наймані працівники.

- Нині влада повела наступ на виплати заробітної плати в “конвертах”. Чи змінило це ситуацію?

- У зв’язку із затвердженням обласною державною адміністрацією 18 березня 2013 року Комплексної програми заходів із легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013-2014 роки відбулися помітні зміни.

Якщо у 2012 році контрольними органами, в т. ч. і Пенсійного фонду, в ході перевірок робочої групи з легалізації заробітних плат і тіньової зайнятості було залучено до сплати внесків 1309 осіб, сплачено до Пенсійного фонду 560,2 тис грн, то за п’ять місяців цього року - ще понад 920 осіб. Це означає, що завдяки вжитим заходам більше двох тисяч осіб отримали змогу заробляти страховий стаж, і він істотно впливатиме на розмір призначеної пенсії.

Уже помітні зміни у психології роботодавця. Порівняно з минулим роком частка юридичних осіб, які виплачували нижчу від мінімального рівня заробітну плату, зменшилася із 27,7% до 25,4%. Найгірша ситуація із рівнем оплати праці в містах Болехові та Івано-Франківську, Рожнятівському та Косівському  районах.

Серед фізичних осіб-підприємців теж відчутна позитивна динаміка щодо зниження частки тих, хто виплачував заробітну плату в розмірі, нижчому від мінімального. Їх кількість зменшилася порівняно з відповідним періодом торік із 24,3% до 22,6%. Серед страхувальників цієї категорії поки що найгірший стан справ у м. Калуші та Калуському районі, м. Болехові, Рожнятівському та Верховинському районах.

- Як працюючій людині дізнатися, що роботодавець сплачує страхові внески і в якому розмірі?

- Таке право надає Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Щоб скористатися цим правом, у кожному управлінні ПФУ є інформаційний кіоск, з якого безоплатно, за допомогою свідоцтва про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, можна дізнатися конкретні дані свого особового рахунку. Такі ж послуги можна отримати через веб-портал Пенсійного фонду в мережі інтернет.

Пенсійний фонд для того і впроваджує сучасні інформаційні технології, щоб допомагати як роботодавцю, так і застрахованій особі отримати доступ до своєї облікової картки та в режимі реального часу побачити, скільки сплачено до Пенсійного фонду, звірити ці офіційні дані з фактично отриманою зарплатою і порушувати питання перед роботодавцем про належне виконання ним обов’язків із соціального страхування працівника.

До списку новин