загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Корупція в законі: лікарям "швидкої" дозволили приймати добровільні пожертви

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Такі реформи тільки посилять корупцію, - експерт

Нещодавно Верховна Рада України внесла зміни до Закону "Про екстрену медичну допомогу". Вони дозволяють системі, частиною якої є "швидка", приймати добровільні внески від організацій та фізичних осіб. Внески мають іти на розвиток і покращення матеріально-технічної бази.

Ці новації прокоментував віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Євген Найштетік.

- Як Ви ставитесь до запровадження добровільних внесків пацієнтів?

 

- Ставлюся негативно до всього, що не має конкретного виміру й обсягу відповідальності. Саме словосполучення "добровільні внески" говорить за себе - це ваша добра воля, ваша благодійна допомога. Однак нею не можна регламентувати обсяг послуг, який вам надається. Тобто, якщо мені потрібно прооперувати апендицит, а мене відправляють сплатити добровільний внесок, то я не маю гарантії, що навіть за умови сплати грошей мене прооперують і нададуть якісні медпослуги в повному обсязі. Це неправильно.

- Якщо йдеться про внески, то чи можна їх вимагати у хворого?

- Це нонсенс. Благодійні внески не можна вимагати! Одна справа, коли на вулиці до вас підходить бабуся і просить дати на хліб. Ви можете сказати: "Зараз не можу дати". Інша справа, коли вам кажуть: "Давай гроші, бо в тебе печінка відвалиться". В нашій галузі охорони здоров'я, на жаль, таке можливе.

Не дивно, що відповідно до річного звіту ЦРУ США наша країна посіла друге місце у світі за рівнем смертності. Ми обігнали в цьому республіку Чад, Гвінею, Зімбабве тощо. Перед нами лише ПАР, де третина населення заражена вірусом імунодефіциту. В Україні щороку помирає близько мільйона людей. З них 80% - через брак медичної допомоги, 70% іде з життя через обмежений доступ до системи охорони здоров'я. Такого немає ніде у світі.

- Відомо, що Україну визнано однією з найкорумпованіших у світі країн. Та замість боротьби  з цим явищем, у нас його узаконюють?

- Дефіцит породжує корупцію. І це аксіома. Тобто, якщо рівень фінансування галузі такий, яким він є у нас, то корупція неминуча, якого б міністра чи Президента ви не призначили. А внески тільки посилять її. В охороні здоров'я проконтролювати процес неможливо, бо рівень фінансування окремих програм може становити 20-30%. То як тут не бути корупції?

Світлана Олійник

До списку новин