загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україну пропонують "відмити" від фосфатів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Виробництво, використання і ввезення в Україну мийних засобів на основі фосфатів пропонують заборонити з 1 січня 2014 року. Відповідний законопроект "Про державне регулювання у сфері мийних засобів" зареєстрували депутати від трьох фракцій парламенту. Тепер автори ініціативи скаржаться на тиск з боку тих, хто лобіює інтереси виробників. Водночас експерти припускають, що в разі ухвалення цього закону може бути створена нова схема розкрадання державних коштів.

У Європі ще з 1990-х років відмовилися від використання мийних засобів, що містять фосфати. Натомість в Україні вони досить широко представлені на полицях магазинів.

Широке використання мийних засобів та порошків, які містять фосфати, серйозно загрожує здоров’ю кожної людини та навколишньому середовищу вцілому, переконаний Денис Павловський, координатор проектів з хімічної безпеки всеукраїнської організації "Мама-86". У коментарі Радіо Свобода він пояснив, які небезпеки для організму вони можуть спричинити.

"Тривале використання синтетичних мийних засобів, на базі фосфатів, здатні викликати алергічні захворювання шкіри, ураження дихальних шляхів, порушення функцій нирок, печінки, порушення обміну речовин. Вони здатні порушувати кислотно-лужний баланс шкіри, викликаючи дерматологічні захворювання", – попереджає експерт.

За даними Міністерства охорони здоров’я, Україна входить у топ-10 країн за частотою алергічних захворювань, і кожна десята дитина схильна до алергічних реакцій.

Компанії не хочуть втрачати прибутки

11 липня у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про державне регулювання у сфері мийних засобів". Авторами законопроекту є народні депутати від "Партії регіонів", "Батьківщини" та "УДАРу". За останній рік це вже другий законопроект, направлений на обмеження виробництва, використання і ввезення в Україну мийних засобів на основі фосфатів. У грудні 2012 року аналогічний законопроект був уже відкликаний, як пояснюють депутати, через тиск лобістів. Справа в тому, що ухвалення такого закону змусить крупних гравців на ринку впроваджувати нові технології виробництва, що зробить їхню продукцію дорожчою.

Один з авторів законопроекту, народний депутат від "Партії регіонів"Євген Балицький у коментарі Радіо Свобода розповів, що на заваді ухвалення цього закону можуть стати лобісти інтересів крупних компаній, які виробляють та продають фосфатні миючі засоби.

"Ми з цим законом, з його проходженням через усі кабінети влади та Верховну Раду, зустрінемось з величезним протистоянням лобістів компаній, які завозять у країну миючі засоби, виготовляють їх. Це дуже непроста група", – пояснює Євген Балицький.

Сергій Аверченко, співавтор законопроекту, народний депутат від "УДАРу" переконаний, що, незважаючи на тиск, законопроект буде обов’язково ухвалений.

"Я думаю, що цей закон буде підтриманий. Хоча я розумію, що.. мені вже декілька разів люди телефонували. І я розумію, це були ті люди, які заробляють на цьому кошти", – заявив Сергій Аверченко.

Однак автори законопроекту не стали уточнювати, хто саме стоїть на перешкоді ухвалення.

Нова екологічна ініціатива – чергове відмивання коштів?

Екс-міністр охорони навколишнього середовища Юрій Костенко вважає, що автори законопроекту переслідують власні цілі.

"Хтось побачив у цьому чергову можливість відмивання державних коштів, які будуть спрямовані на вирішення цієї проблеми. І схема під цей закон, начебто для зменшення забруднення, готова. Це найбільш ймовірно", – припускає він.

Між тим, у пояснювальній записці до законопроекту вказано, що реалізація акту не потребуватиме додаткових фінансових витрат із бюджету.

 Ольга Сняданко, Дмитро Воюта

До списку новин